Krugovi u žitu

Niti jedna tema tokom posljednje decenije nije toliko okupirala (i istovremeno zbunjivala)svjetsku javnost i medije kao pojava misterioznih krugova-piktograma, u žitnim poljima u oblasti južne Engleske (a potom i u mnogim drugim krajevima svijeta).

Ovaj fenomen je u svjetskoj javnosti poznat još od polovine sedamdesetih godina prošlog stoljeca, a kada je jedan britanski sportski pilot tokom leta, u žitnim poljima ugledao krugove neobicne ljepote i simetrije, tada je po prvi put javljeno o postojanju tajanstvenih krugova (koji su kasnije nazvani piktogramima) cije su neobicne forme nastajale na neobjašnjiv nacin… Naime, gotovo u pravilu trava ili žitarica (u poljima) bi bila polegnuta na zemlju (u lijevo ili desno) u rotirajucoj galaktickoj kružnoj formi, bez da je i jedna vlat trave ili stabljika žitarice prelomljena ili otrgnuta, na mjestu na kojem je tajanstveni piktogram nastao. Ono što je tokom brojnih, vrlo detaljnih istraživanja nepobitno utvrdeno jeste to da su biljke (najcešce stabljike pšenice) doživjele snažan spoljašnji pritisak (ne fizicki), te da u stabljici nastaju još nedovoljno rastumaceni biološki procesi kakvih nema u okolnim bljkama koje se nalaze izvan piktograma. Naime, stice se utisak da su biljke unutar “misterioznog znaka” bile izložene djelovanju neceg što je najbliže nacinu rada tj. efektu današnjih mikrovalnih pecnica… Osim toga u unutrašnjosti formacija se javlja izrazito pojacano magnetno polje te kompas unešen u prostor piktograma jednostavno “poludi”, dok sve tehnicke stvari (radio-aparati, kamere, kasetofoni…) uglavnom prestaju da funkcioniraju. Fenomen sam po sebi nije tako nov, jer je pojavljivanje misterioznih krugova u žitnim poljima zabiježeno u Engleskim analima iz daleke 1600. godine, zatim 1920. i 1940. godine. Tacnije, po mišljenju brojnih istraživaca, prvo svjedocanstvo o ovom fenomenu je zabilježeno na jednom letku iz 1678. godine, pod nazivom “The Moving Devil” (Pokretni Davo), a radilo se o jednom seljaku koji je vidjevši svoje žitno polje nocu osvjetljenim “nekom vatrom”, sutradan ustanovio da mu je “davo tj. Lucifer pokosio pšenicu u savršenim krugovima.” Ovaj se dogadaj ocigledno desio ranije, a “gravura” nosi datum, 22. August, 1678. godine. Inace, u ovom periodu, misteriozni krugovi su se najcešce pojavljivali na podrucjima Australije i Engleske. U pocetku su to bili jednostavni primjerci, zatim grupe od 4-5 krugova simetricno poredanih ili oštro ogranicenih. Medutim, tokom posljednje decenije (tacnije od 1990. godine) kao da je došlo do “kvantnog skoka” ovih misterioznih pojava u žitu… Naime, iznenada se umjesto jednostavnih kružnica, pocinju pojavljivati nevjerovatno “komplicirane mustre” koje su nazvane piktogrami ili agroglifi, ali ovaj put ne samo u pokrajnama Wiltshiru i Hampshiru, nego u cijeloj Engleskoj i mnogim drugim zemljama svijeta (Njemacka, Francuska, Rusija, SAD, Brazil, Austrailja itd).

UNIVERZALNA SIMBOLIKA

Jedan od pionira danas vodenih istraživanja ovog fenomena je Colin Andrews, inace glavni inženjer Britanskog udruženja elektricnih centrala – “Test Valley Borought Council”. Jedan dio njegove izjave vezan za fenomen misterioznih znakova u žitu glasi ovako : “Moram da kažem da taj fenomen pratim vec 15 godina, proucavam podatke koje sakuplja tim inženjera kao što sam ja. Plodove tog istraživanja predao sam britanskoj vladi koja je pokazala veliko interesovanje. Ja licno mislim da imam posla sa inteligentnim fenomenom, s nekim ko zna šta radi i ko slijedi neki složeniji program.

Što je više krugova, to imamo više naucnih informacija. U piktogramima se nalaze detalji univerzalne simbolike, kao da fenomen reaguje na naše znanje. Osim toga, proucavanjem geometrijskih oblika u piktogramima otkrivamo, doista, precizne matematicke relacije, brojke i podatke.” Ovo svjedocenje pokazuje koliko su misteriozni znakovi u žitu komplikovani, da zadiru u veoma složena podrucja : od “klasicne” i takozvane svete geometrije do fraktalne geometrije i teorije haosa… Takoder, neke od njih je nemoguce kreirati bez pomoci kompjutera, kao “Mandelbort-diagram” koji je otkriven (13. Augusta, 1991. godine) u polju blizu Kembridža, a dugacak je 56 metara.

Ako ih posmatramo izbliza, primijetit cemo da su krugovi i piktogrami napravljeni sa hirurškom preciznošcu, njihovi rubovi kao da su povuceni šestarom, cisti su i izuzetno jasni i oštri. Precnici krugova se krecu od 50 centimetara do 45 metara, a velike formacije dostižu i do 180 metara (dužine) i pokrivaju površinu 10.000 kvadratnih metara.

SVIJETLECE LOPTE

Inace, istraživaci piktograma raspolažu i nizom provjerenih (vjerodostojnih) video snimaka na kojima je lako primijetiti svijetlece lopte (kugle) koje se sa izuzetnom lakocom i jednostavnošcu krecu iznad žitnog polja, dok u isto vrijeme ispod njih (u roku od par sekundi), nastaju najkoplikovaniji piktogrami. Predjeli južne Engleske zasigurno spadaju u najljepše i najtajanstvenije regione naše planete koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim (to su carobni predjeli, kraljevstvo mitova i legendi, tajanstvenih i u pricama opjevanih brežuljaka, izvora i usamljenih stabala). Tu je stolovao kraj Arthur, tu je njegova družina tragala za svetim Gralom, tu je živio Merlin, arhetim svih magova. Stonehange – Avaburi – Glastonburi, cine najtajanstveniji trokut u ovom dijelu svijeta, a u samom njegovom centru se nalazi Warminister, koji je do pojave tajanstvenih piktograma bio nepoznat i uspavan gradic. U pomenutom trouglu, pocev od daleke 1964. godine, neobjašnjive “pojave” su bile sve ucestalije. Gotovo svakodnevno na nebu su se mogla vidjeti “blještava, raznobojna svjetla” koja su izvodila nevjerovatne manevre. Ljudi su masovno javljali o misticnim iskustvima i spiritualnim vizijama, da bi sve to, na kraju, rezultiralo prvim misticnim “crtežima” u žitnim poljima (u blizini navedenih mjesta i svetišta). Zasigurno, taj nevjerovatni talas NLO videnja iz Warministera predstavlja uvod-uvertiru u nešto što ce bez daha ostaviti svakog, slucajnog ili namjernog posjetioca, laika ili strucnjaka. Jedan od istraživaca ovog fenomena, George Wingfield (inace zaposlen u IBM-u), u noci Augusta, 1987. godine, namjeravao je da izbliza pogleda jedan piktogram koji se pojavio u blizini Warministera. Zajedno sa svojom suprugom bio je fasciniran “bliskim susretom” sa loptastom svijetlecom formom koja je odjednom izronila iz centra kruga. Prisjecajuci se ovog dogadaja Wingfield kaže : “Iznenada se, niotkuda, pojavila plavkasta loptasta forma, koja se rotirajuci i pulsirajuci sa zemlje usmjerila ka nama… Zasigurno, piktogrami su proizvod jedne više inteligencije ciju prirodu još tek imamo istražiti, naravno, koliko je moguce !”

SNIMLJENI CUDNI TONOVI

Do jedne od spektakularnih manifestacija neobjašnjivih fenomena došlo je pri dnevnom

svjetlu (Jun, 1989. godine), u jednom 35-metarskom “misterioznom krugu”, koji se

pojavio u blizini Beckhomptona (podrucje Aveburija). Naime, jedan od istraživaca,

Part Delegado, zajedno sa snimateljem BBC-jeve ekipe stao je u centar kruga da bi

odgovarao na novinarska pitanja. Delgado je držao mikrofon u ruci, i tada, prema

njegovom svjedocenju, odjednom se nešto desilo… “Odjednom sam se našao unutar

snažnog, kompaktnog, u sebe zatvorenog energetskog polja. Ta energija je bila nešto što

sam, imao sam osjecaj, mogao opipati prstima – nešto kao tanka plasticna folija. Imala

je opipljiv rub unutar kojeg se nalazila koncentracija, središte te energije iz kojeg je

dolazio onaj isti cudni ton, šum, koji smo hvatali i snimali na naše vrpce. Bilo je to

nešto… nešto zaista živo i inteligentno, iako je za naše tjelesne oci bilo nevidljivo i

neprepoznatljivo.”

Tonski inženjer pomenute snimateljske ekipe, u isto vrijeme je postao jako uzbuden, jer

je u slušalicama koje je držao na ušima, zacuo isti zvuk, prema njegovim rijecima “nešto

kao pucketanje i cvrcanje.” Neposredno nakon toga desilo se da je u potpunosti zakazala

BBC-jeva kamera. Zvuk koji je snimljen na vrpcu, poslije je detaljno analiziran u

laboratoriju za propulziju NASA-e i identificiran je kao “neprirodni, umjetni zvuk od

Misterije, Neobjašnjivi Fenomeni – Knjiga II

5.0-5.2 Khz, koji je neko, ili nešto proizvodilo.” U ljeto 1992. godine, a zatim i 1993.

godine, britanski fizicar Omar Fowler je, na osnovu ispitivanja provedenih u oblasti više

piktograma, ustanovio elektrostaticke promjene i cinjenicu da unutrašnjost svakog od

misterioznih znakova “proizvodi” visokofrekventna zracenja. Otkriveno je takoder, da su

stabljike žitarica u jednoj formaciji, nabijene statickim elektricitetom. Na samim

sjemenkama žitarica, unutar piktograma, došlo je do znacajnih promjena : povecanje

precnika sjemenke, nagli razvoj klice u sjemenci, a u nekoliko slucajeva – ugljenisana je

vanjska opna stabljike.

ONI NAM PORUCUJU…

Piktogrami zaista “ugrožavaju” naucnu i racionalnu sliku svijeta, ugrožavaju onaj

materijalisticki pogled koji je uzrokom današnjih mnogobrojnih kriza (kako meduljudskih

odnosa, tako i unutar ljudskog bica). Ocigledno, neko ili nešto nam želi putem

misterioznih znakova nešto saopštiti, tako da se logicno covjek zapita “koja je naša uloga

u svemu tome ?” Posmatrajuci piktograme, jedan od najpoznatijih historicara umjetnosti,

John McEwen iz Londona kaže : “Svaki covjek bi trebao vidjeti piktograme da bi uhvatio

barem dio njihove velicanstvenosti, i da bi barem malo razumio njihovu bit i poruku.

Takva ljepota i preciznost, geometrijsko i matematicko savršenstvo, njihova pozicija, a

iznad svega zacudujuce blagotvorno djelovanje na ljude. To su nenadmašiva umjetnicka

djela. Ko god da ih je napravio, najveci je umjetnik našeg vremena – genije.”

I zaista, mnogi koji su ih vec vidjeli, slikali, geografisali, “opipali” (neki su cak meditirali

unutar piktograma), od skeptika do najozbiljnijih istraživaca, svima su zajednicke dvije

stvari… Prvo, to što niko nije mogao ostati ravnodušnim, a drugo, svi su svjedocili o

jednome : “o promjeni i tihoj toplini u njihovim srcima dok gledaju te divne slikarije.”

Naime, niko nikada niije posvjedocio o tome da ih je, u vezi sa misterioznim znakovima,

nešto uplašilo ili ugrozilo.

Dapace, vecina je u tom neposrednom “kontaktu” sa

piktogramima osjecala prisutnost neceg veoma dobronamjernog i prijateljskog. Pa, iako

su o misterioznim simbolima u žitnim poljima napisane brojne studije, još uvijek se

malo zna o tome kako su oni nastali i šta se njima želi saopštiti !? Ipak, zasad je

jedno sigurno : sve upucuje na zakljucak da piktogrami nisu djelo ljudskih ruku, a ono

što nije produkt ljudske kreativnosti (a ima takvu ljepotu i svjesno usmjereno poruku),

može biti samo vanzemaljskog porijekla. To znaci iz svijeta viših duhova, svijeta po

hijerarhiji visoko iznad zemaljskog. Možda najbolje objašnjenje pruža izjava jednog

od brojnih istraživaca ovog fenomena, dr. Roberta Pinottia, naucnika iz Firence koji

kaže : “Otvoreni, nagli kontakt sa vanzemaljcima, mogao bi izazvati svojevrsni kulturni

šok za cijelo covjecanstvo koje se nalazi u procjepu izmedu izrazite krize morala i opšte

prisutnog nedostatka cilja. Zbog toga, svijest covjeka mora biti postepeno pripremljena

za kontakt sa njima. Imam dobar razlog za vjerovanje, da su uopravo piktogrami dio

njihove strategije u našem pripremanju za to.”