Intro

Informacije objavljene na ovom portalu potencijalno mogu promijeniti Vaš život, stoga ako niste spremni staviti po strani sve što mislite da znadete i ostaviti mogućnost da ste možda čitav život bili sustavno zavaravani i lagani, onda ovaj portal nije za Vas. Ne očekujemo da pasivno prihvatite sve što pročitate, ali Vas potičemo da obratite pažnju na ove informacije radi Vas samih.

experimenterStanley Milgram jedno je od najpoznatijih imena američke psihologije 20. stoljeća. Njegov kontroverzni eksperiment proveden početkom šezdesetih, kojim je testirao spremnost prosječnih osoba da se suprotstave ili odbiju poslušati upute autoritativne osobe ukoliko stoje u izravnoj suprotnosti s njihovom savješću ili aktom koji bi kršio vlastita moralna načela, smatra se jednim od najvažnijih društvenih eksperimenata svih vremena.

Rezultati, koji su pokazali podložnost ljudi autoritetima unatoč realnoj mogućnosti izbora, šokirali su američku javnost, a Milgram je bio i optužen za neetično postupanje pri istraživanju. No, njegovi rezultati ostali su vječno aktualna tema, pitanje ljudske prirode i puta kojim moralno odgovorna i svjesna osoba završi na zločinima protiv humanosti.

Experimenter‘ redatelja i scenarista Michaela Almereyde bavi se upravo tom tematikom: Milgramovim pokusima, njihovim posljedicama i pitanjem ljudske prirode.

.

Vezano: Na rubu znanosti – POSLUH

 

Previous postAko želite razumjeti sebe i kako ustvari svijet funkcionira, onda je ovo knjiga koju morate pročitati! Next postPreporuka filma: The Experiment (2010) - Koliko je daleko netko spreman otići ako mu daš moć i autoritet?