DA LI NAM KORONAVIRUS DONOSI MASOVNI NADZOR POPUT ONOG U KINI? – Tek pojavom koronavirusa Kinezi postaju svjesni masovnog nadzora

nadzor kontrola
 

Da li će pod krinkom borbe protiv koronavirusa i “mogućih” budućih epidemija i pandemija takozvani Zapad zakoračiti u doba masovnog nadzora i kontrole stanovništva putem tehnologija praćenja, identificiranja i Umjetne inteligencije?

BEIJING / HONG KONG – Kad se muškarac iz Hangzhoua vratio kući s poslovnog putovanja, kontaktirali su ga iz lokalna policija. Razlog, nadzorne kamere zabilježile su registraciju njegovog automobila u obližnjem Wenzhou, u kom je, iako je daleko od žarišta, zabilježeno nekoliko slučajeva koronavirusa.  Policija je na temelju toga od njega zatražila da ne izlazi iz kuće dva tjedna, prenosi Reuters.

Poslije otprilike dvanaest dana čovjeku je dosadilo i napustio je kuću. Ovaj puta ne samo da su ga kontaktirali iz policije, već i iz tvrtke u kojoj radi. Naime, čovjek je u blizini zapadnog jezera u Hangzhou’s snimljen kamerom za prepoznavanje lica te su vlasti odmah kontaktirale tvrtku u kojoj radi.

Globalistički plan porobljavanja naroda tehnologijom i siromaštvom

„Bio sam pomalo šokiran mogućnostima i učinkovitošću mreže za masovni nadzor. Oni doslovce mogu pratiti svaki naš pokret putem tehnologije i Umjetne inteligencije, na bilo kom mjestu i u bilo koje vrijeme“, rekao je čovjek, zahtijevajući da mu se ne otkrije identitet zbog straha od posljedica.

Kinezi su već dugo svjesni da ih se prati i nadzire najsuvremenijim sustavom elektroničkog nadzora. Izvanredno stanje povodom koronavirusa samo je dio te tehnologije učinilo vidljivijom, dajući vlastima opravdanje za još masivniji nadzor i uvođenje novih metoda kontrole.

Tvrtke koje se bave razvojem Umjetne inteligencije i sigurnosnim sustavima poput kamera, hvale se kako njihovi sustavi mogu na ulici otkriti ljude sa tek nešto višom temperaturom te ih prepoznati čak i ako nose maske i dojaviti vlastima.

Savez ID2020: Globalna obveza cijepljenja odraslih + Integracija biometrijskih digitalnih identifikacija

Ukoliko se zaraženi koronavirusom ukrca na vlak, željeznički sustav za prikaz imena i prezimena može pružiti popis ljudi koji su sjedili pored njega.

Mobilne aplikacije pak mogu obavijestiti korisnike jesu li bili na letu ili u vlaku s putnikom zaraženim koronavirusom, te čak mogu vidjeti i lokaciju zgrade u kojoj živi zaraženi.

Iako je na društvenim medijima bilo anonimnog protivljenja, izgleda da zasad kineski građani prihvaćaju ili čak i odobravaju ovo dodatno zadiranje u privatnost kao sredstvo borbe protiv koronavirusa.

„U ovim okolnostima pojedinci će to vjerovatno smatrati razumnim iako o svemu nisu posebno obaviješteni,“ izjavila je Carolyn Bigg, iz advokatske firme DLA Piper iz Hong Konga.

NOVE TEHNOLOGIJE

Telekomunikacijske tvrtke odavno prate kretanje svojih korisnika. China Mobile ovog je tjedna praćenje kretanja ponudio kao uslugu, šaljući tekstualne poruke stanovnicima Pekinga obavještavajući ih da mogu provjeriti gdje su bili u posljednjih 30 dana. Nije objašnjeno zašto bi korisnici to trebali, ali bi moglo biti korisno ako ih vlasti ili njihovi poslodavci pitaju o njihovim putovanjima.

„U doba interneta i masovnog prikupljanja i obrade podataka kretanje svakog čovjeka može se lako pratiti, što je razlika u odnosu na slučaj sa SARS-om“, rekao je epidemiolog Li Lanjuan u razgovoru na kineskoj državnoj televiziji CCTV.

„Trebalo bi u potpunosti iskoristimo te nove tehnologije radi lakšeg pronalaska izvora zaraze i njegovog ograničavanja.“

Ministarstvo za industriju pozvalo je tvrtke koje rade na razvoju Umjetne inteligencije da se uključe u borbu protiv širenja virusa. Tvrtke su reagirale gromoglasnim najavama ukazujući na mogućnosti njihove tehnologije.

Nicholas Rockefeller: “Konačan cilj je da u sve ljude svijeta ugradimo čipove i da ti čipovi sadrže informacije o svom njihovom novcu i o svemu ostalom”

Tvrtka “Megvii” koja se bavi razvojem tehnologije prepoznavanja lica objavila je u utorak da je uz podršku Ministarstava za industriju i znanost razvila novi način za otkrivanja i identificiranja osoba s povišenom temperaturom. Njihov novi „sustav za mjerenje temperature pomoću Umjetne inteligencije“, koji mjeri temperaturu pomoću termalnih kamera te ujedno koristi tehnologiju za prepoznavanje lica i identifikaciju, se već testira u okrugu Pekinga.

SenseTime, druga vodeća tvrtka iz oblasti razvoja Umjetne inteligencije, rekla je da je izgradila sustav koji će se koristiti kod ulaska u zgrade, a koji može prepoznati ljude koji nose maske, prevladavajući slabost prethodne tehnologije. Tvrtka za nadzorne kamere Zhejiang Dahua kaže da može otkriti temperaturu infracrvenim kamerama s točnošću od 0,3 ° C.

ID2020 – Digitalna identifikacija isprava iliti mikročip

U intervju za državnu novinsku agenciju Xinhua, Zhu Jiansheng iz Kineske Akademije za Željeznicu i Železničke znanosti (CARS) objasnio je kako tehnologija može pomoći vlastima da nađu ljude koji bi mogli biti izloženi zarazi putujući s putnicima za koje je potvrđeno ili se sumnja da su zaraženi:

“Pronaći ćemo relevantne podatke o putniku, uključujući broj vlaka, broj prijevoza i podatke o putnicima koji su bliski osobi, kao i ljude koji su sjedili u tri reda sjedala prije i iza osobe”, rekao je.

“Prikupiti ćemo podatke i potom ih dostaviti nadležnim tijelima za suzbijanje epidemija.” piše reuters.


 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.