SVJETSKI EKONOMSKI FORUM: Život u Metaverzumu bit će nam ‘značeniji od naših fizičkih života’

 

Photo: pixabay.com

Još smo u članku objavljenom 2019. pod nazivom “EVO ZAŠTO NEPRESTANO UPOZORAVAMO I PIŠEMO O 5G I ZAŠTO BI SVI MEDIJI TO TREBALI RADITI” upozorili i ukazali na krajnji cilj i svrhu implementacije 5G, odnosno na tehnološki razvoja koji sa 5G dolazi, a koji omogućuje stvaranje i porobljavanje čovječanstva u računalnoj/virtualnoj stvarnosti nalik onoj u filmu Matrix.

„Oblikovanje zajedničke budućnosti: stvaranje metaverzuma“ 

Svjetski ekonomski forum (WEF) i velike korporacije nakon razgovora na prošlomjesečnom  godišnjem sastanku  u Davosu u Švicarskoj, pokrenule su  novu inicijativu : “Definiranje i izgradnja metaverzuma”.

Kao što naziv inicijative implicira, njezini su dionici još uvijek u procesu definiranja što točno znači pojam “metaverzum”.

Međutim,  prema  WEF-u, metaverzum dijelom uključuje trenutak “u kojem nam naši digitalni životi – naši online identiteti, iskustva, odnosi i imovina – postaju značajniji od naših fizičkih života”.

Ili kao što je izjavio Klaus Schwab: “Na kraju, ono do čega će dovesti četvrta industrijska revolucija jest sjedinjenje našeg fizičkog, digitalnog i biološkog identiteta.”

Jedna od osoba uključena u razgovore WEF-a, Julia Goldin, LEGO-ova glavna direktorica za proizvode i marketing,  izrazila  je optimizam o tome kako bi metaverzum mogao pomoći u razvoju djece:

“Prioritet nam je pomoći stvoriti svijet u kojem djeci možemo pružiti sve prednosti metaverzuma – onaj s impresivnim iskustvima, kreativnošću i samoizražavanjem u svojoj srži – na način koji je također siguran, štiti njihova prava i promiče njihovu dobrobit.”

Dok su se razgovori donekle usredotočili na to kako definirati pojam “metaverzuma”, također je bio velik fokus na tome tko bi trebao biti uključen – i potencijalno profitirati – u njegovom razvoju.

Također su bile opsežne rasprave o pružanju “smjernica o tome kako stvoriti etički i uključivi metaverzum, angažirajući organizacije u privatnom i javnom sektoru, uključujući poslovne subjekte, civilno društvo, akademsku zajednicu i regulatore”.

WEF  je tu inicijativu opisao  kao “okupljanje vodećih glasova iz privatnog sektora, civilnog društva, akademske zajednice i politike” kako bi se “definirali parametri” budućeg razvoja metaverzuma.

Prema  WEF-u, metaverzum se “može kategorizirati u tri škole primjera”, koji uključuju:

  • Metaverzum “kao proizvod ili usluga”.
  • Metaverzum “kao mjesto gdje se korisnici mogu povezati, komunicirati i prenijeti sebe i svoje stvari na više digitalnih lokacija”, kao što su “platforme za igre i kreatore”.
  • Metaverzum kao trenutak “u kojem nam naši digitalni životi – naši internetski identiteti, iskustva, odnosi i imovina – postaju značajniji od naših fizičkih života” – definicija koju je WEF u svom članku opisao kao “uvjerljivu”.

Unatoč dvosmislenoj WEF-ovoj definiciji metaverzuma kao koncepta, organizacija je  odlučna  u predviđanju njegovih utjecaja i vrijednosti za velike (i stvarne) korporacije i poduzeća:

“Ovo će imati značajan utjecaj na društvo. Baš kao što su internet i pametni telefoni transformirali naše društvene i komercijalne interakcije, metaverzum bi mogao promijeniti način na koji ljudi i poduzeća komuniciraju i djeluju, na inovativne, ali nepredvidive načine.”

Više od 60 korporativnih “dionika” do sada je  potpisalo  inicijativu, uključujući nekoliko  Big Tech  tvrtki, kao što su Meta, Microsoft, tajvanska tvrtka za potrošačku elektroniku HTC i Sony Interactive, u pratnji Walmarta, LEGO grupe, kao i akademika i predstavnici civilnog društva.

Mnoge od tih dionika može privući potencijal rasta tržišta metaverzuma, za koje je Bloomberg  predvidio da  će narasti na 800 milijardi dolara do 2024.

Primjeri za to su već evidentni. Na primjer,  prema  WEF-u, popularna video igra Fortnite “proda više od 3 milijarde dolara digitalnih kozmetičkih artikala igračima svake godine (za ne povjerovati), što je čini većom tvrtkom za odjeću po prodaji od nekoliko svjetskih modnih kuća.”

Posljednjih godina tržište digitalne ili virtualne umjetnosti doživjelo je nevjerojatnu eksploziju, a prve digitalne slike prodaju se i na aukcijama u kućama poput Christie’sa.

Virtualna imovina za virtualne fanatike ispranih mozgova postala je pravi hit, pa se tako kupuju virtualne kuće i jahte, automobili, a uskoro i otoci te gliseri.

S obzirom na tržišni potencijal, ne čudi da su čelnici iz nekoliko Big Tech tvrtki, kao i iz samog WEF-a, toplo pohvalili novu inicijativu WEF-a.

Isto tako ne čudi i razvoj metaverzuma baš u vrijeme kada se iste te elita sprema srušiti svjetsku industriju i ekonomiju, jer možda nećete imati posao u stvarnom svijetu nakon Velikog reseta, ali ćete moći raditi i zaraditi u metaverzumu. I jednosm ste nogom u Matrixu.

Uostalom, sam je Elon Musk 2018. rekao kako će Zemljom zavladati Matrix sistem koji povezuje ljudski mozak i umjetnu inteligenciju ‘vjerojatno’ u idućem desetljeću. Zakoračili smo u to desetljeće.

Stoga jedno mora biti jasno, 5G je tu zbog mašina i uređaja (interneta stvari i tijela), Umjetne inteligencije koja će u realnom vremenu biti povezana i prisutna u svakom uređaju spojenom na internet, a plan je da sve bude online, pa i vaš mozak. Nove tehnologije koje dolaze sa 5G su tu kako bi to omogućile, i danas je to više nego jasno.

Muskov “Neuralink” pored drugih tehnoloških kompanija razvija implatat koji bi trebao povezati ljudski mozak sa internetom, dok nam ekipa iz WEF-a govori kako rješenje za mase nezaposlenih ljudi, nakon planiranoga Velikog reseta i četvrte industrijske revolucije, vidu u kombinaciji lijekova (droga) i videoigrica.

Kao što kaže ekipa iz WEF-a: “Trenutak u kojem nam naši digitalni životi – naši online identiteti, iskustva, odnosi i imovina – postaju značajniji od naših fizičkih života”.

Izgleda da nas ekipa iz WEF-a ne planira samo drogirati već i smjestiti u “virtualnu stvarnost” kako ne bi trošili resurse i zagađivali planetu. Dakle, stvara se lažna stvarnost za cijeli svijet.

“META” na Hebrejskom znači “MRTAV”, dakle “metaverzum” bismo mogli prevesti kao “MrtavSvemir”, što i jest, tako da korištenjem metaverzuma doslovce postajemo živi mrtvaci, možda i odatle toliko filmova na tu temu.


(U ovom tekstu izostavili smo nažalost brojne informacije, a koje su ključne za razumijevanje šire slike, plana za implementaciju Matrix sustava, poput genetske manipulacije te uzgoja spram rađanja djece – transrodnost, transhumanizam itd.)


Kako zaustaviti ovo ludilo? Pa tako što ga nećemo prigrliti te ga time omogućiti, a informacija je ključ. Od informacije dolazi percepcija, od percepcije dolazi svijest o nekom ili nečem što čini temelj djelovanja ili ne djelovanja, izbora. Prihvaćanja ili odbijanja ili stvaranja boljeg. Stoga, dijelite informacije, informirajte druge i sebe.


 

 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.