Sezona je cijepljenja protiv gripe – prije nego što nasjednete dobro razmislite! (Os Uma)

cjepiva i zdravlje

.

Novo istraživanje otkriva da redovno godišnje cijepljenje protiv gripe može u budućnosti ograničiti sposobnost tijela u borbi s novim sojevima virusa koji se redovno pojavljuju svake godine.

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Ovaj novi dokaz se dodaje povrh gomile ostalih koji govore o štetnim učincima cjepiva protiv gripe i ističe kako paradoksalno ono djeluje. Naime, što češće primamo cjepivo, to su manje stope zaštite od virusa u narednim sezonama. Istraživanje pokazuje da su ljudi, koji su bili cijepljeni uzastopno u 2012., 2013. i 2014. godini, imali veći rizik od zaraze novim sojevima gripe. Tragično je što ovo nije jedino istraživanje koje ukazuje na ovako poražavajuće rezultate. U razdoblju nakon epidemije gripe H1N1 2009. godine, kanadska mreža za nadzor gripe objavila je da su ljudi, koji su krajem 2008. godine primili to cjepivo, imali između 1,4 i 2,5 puta veću vjerojatnost da će se razboliti od H1N1 infekcije zbog koje im je ukazana liječnička pomoć, a u usporedbi s onima koji nisu primili cjepivo. Iako je potrebno još istraživanja, znanstvenici već sada vjeruju da serijsko godišnje cijepljenje protiv gripe može otežati rad imunološkog sustava u borbi protiv novih sojeva virusa koji se javljaju nakon imunizacije. Ukratko, istraživanja navode kako godišnja cijepljenja protiv gripe ne samo da ne pomažu, već i da otežavaju rad imunološkog sustava.

Kada u medijima objave da je počela sezona gripe i kako se trebamo preventivno cijepiti, a sve to prezentiraju liječnici čije riječi imaju težinu, zamislimo se. Nikome nije svejedno, niti itko želi biti bolestan, a budući da nam je svima u glavi “bolje spriječiti nego liječiti”, mnogi će ići tom logikom samo zato jer nisu upoznati s time da cjepiva protiv gripe sa sobom donose i velike rizike u obliku teških nuspojava i štetnih, ponekad čak i fatalnih, posljedica.

Prije svega treba znati da svaki organizam ima sposobnost samoizlječenja, koju ponekad treba malo i potaknuti. Upravo zato zimi uzimamo više vitamina i minerala, ili kod prehlada koristimo čajeve s medom, između ostalog. Pomažemo tijelu u liječenju dajući mu tvari koje mu nedostaju i koje će potaknuti urođeni mehanizam obrane – naš imunitet. Unošenje cjepiva ne pripada u prirodne načine obrane organizma od invazije virusa ili bakterija, upravo suprotno, predstavlja prijetnju po zdravlje.

Do sada je potvrđeno da su cjepiva protiv gripe ne samo neučinkovita već i iznimno opasna, te postoji poduža lista mogućih nuspojava i štetnih posljedica. Među prvima tu je narkolepsija – bolest spavanja. 2009. godine je zbog cjepiva protiv gripe H1N1 više od 1300 ljudi razvilo antitijela koja se mogu vezati za receptore moždanih stanica koje pomažu u reguliraju sna. Radilo se konkretno o cjepivu Pandemrix proizvođača GlaxoSmithKline, koje sadrži pomoćno sredstvo ASO3 koje služi kako bi se povećao imunološki odgovor organizma. No ta informacija nema nikakav značaj. Kako običan čovjek može znati koje cjepivo prima, što ono sadrži i koje su moguće posljedice?

Poznata je i povezanost između Guillain-Barrovog Sindroma i cjepiva protiv gripe i to još od 1970.-ih, a radi se o poremećaju kod kojeg imunološki sustav oštećuje živčane stanice uzrokujući slabost mišića pa čak i paralizu. Zanimljivo bi bilo vidjeti tko bi želio, znajući ovu mogućnost, riskirati s cjepivom protiv gripe pa čak i da je mogućnost razvoja ovog poremećaja tek jedan naprema tisuću.

Cjepiva protiv gripe nisu svemoguća i ne mogu pokriti niz od preko 200 poznatih virusa već se baziraju na onim najčešćim. To znači da postoji mogućnost da će vas pogoditi bilo koji virus protiv kojeg niste cijepljeni, što cjepiva protiv gripe čini besmislenim. K tome, suočeni smo s čitavim nizom neželjenih posljedica jer cjepiva protiv gripe povećavaju rizik od srčanih udara, na što ukazuju znanstvena istraživanja. Osim toga može doći i do probavnih smetnji, edema, poremećaja krvnog i limfnog optoka, metaboličkog poremećaja i poremećaja živčanog sustava, neuralgije i febrilnih konvulzija, između ostalog, a lista je zaista duga. Sve se to može i ne mora dogoditi, no poanta je na “može”, jer primanje cjepiva zaista predstavlja rizik s kojim bi svaka osoba trebala biti upoznata PRIJE nego li primi cjepivo. Poanta je da moramo biti upoznati sa svim mogućim posljedicama, to je naše pravo i tek nakon toga možemo zaista svjesno odlučiti želimo li riskirati. Najgore je od svega to što se cijepljenje preporuča najugroženijim skupinama s najslabijim imunitetom – trudnicama, maloj djeci i starijim osobama, kod kojih će i neželjene posljedice biti znatno češće i drastičnije.

Zaista je potrebno, u svjetlu novih i starih dokaza, preispitati potrebu cijepljenja protiv gripe. Ljudski je organizam u normalnim uvjetima savršeno sposoban obraniti se od gripe, a ukoliko se i razbolimo, postoji čitav niz prirodnih tvari koje će pomoći u izlječenju, samo se trebamo informirati.

Izvor; CDCScienceGreenMedInfoCTV News

Os Uma
Irena Dujmušić

.


OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg
medija i bez obzira na granice.