ŠTETNOST CIJEPLJENJA DJECE – (4) Izvrsno zdravlje necijepljene djece

Françoise Berthoud, pedijatar i homeopat bio je pozvan u travnju 2009. da održi predavanje na jednoj konferenciji o cijepljenju. Berthoud je prema programu trebao održati svoj govor nakon izlaganja dvoje najboljih francuskih govornika: novinarke Sylvije Simon i biologa Michela Georgeta. „Budući sam u prošlosti čuo njihova izlaganja, meni je bilo potpuno jasno da će biti najbolje ako ću se od teme o cjepivima držati što je dalje moguće“, napisao je Berthoud u pismu upućenom Međunarodnom medicinskom vijeću o cijepljenju. Stoga je Berthoud odlučio govoriti o temi pod nazivom „Izvrsno zdravlje djece koja nisu cijepljenja“, zajedno sa prijateljima Sylvie Simon i Michel Georget. Kasnije je ova njihova suradnja rezultirala izdavanjem knjige u kojoj analiziraju različite životne izbore obitelji čija djeca i ostali članovi se ne cijepe, a ovdje je svakako uključeno slijedeće: porod kod kuće, dojenje, jednostavne terapije, zdrava hrana, mirno životno okruženje i vjera u sposobnost vlastitog organizma da se sam izliječi.

Izvor: hrvatski-fokus.hr

Marija Kuhar, dr. vet. med.

Djeca zdrava
Foto – Internet

Berthoud navodi: „Kao pedijatar provodio sam mnogo vremena u razgovoru s roditeljima koji vrlo često žele čuti glas koji će umiriti njihove strahove o bolestima i cjepivima. Zajedno smo radili na najbolji mogući način, a sve za dobrobit djece. Mnogi su odlučili da neće uopće cijepiti djecu, dok su drugi strahovali od bolesti, naročito tetanusa“. U pojedinim slučajevima odlučeno je da se cijepljenje odgodi što je više moguće, te da se primijeni i homeopatsko „čišćenje“ poznato kao nosode.

Françoise Berthoud radi u Švicarskoj gdje ne postoji stvarna zakonska obveza cijepljenja, samo golem, snažan ‘društveni’ pritisak. U Francuskoj, samo nekoliko kilometara od njegove ordinacije, u to vrijeme bila su obvezna četiri cijepljenja: BCG (tuberkuloza), što je na sreću 2007. ukinuto, te su ostala samo tri: Di Te Pol (difterija-tetanus-poliomyelitis/dječja paraliza). Temelj izlaganja o izvrsnom zdravlju necijepljene djece Berthoud je našao u vlastitom iskustvu koje je godinama kao liječnik sakupljao, ponajviše zahvaljujući odličnoj suradnji s roditeljima od kojih je uvijek tražio povratnu informaciju o zdravstvenom stanju djeteta ili djece. Najčešće povratne informacije su bile:

– „Moje dijete počelo je kašljati odmah nakon cijepljenja“.

– „On ima stalnu infekciju uha od kada je cijepljen“.

– „Moja 16-godišnja kći uopće nije cijepljena. I gotovo nikada nije bolesna. Ako se i razboli, to traje najviše dva dana“.

– „Susjedova djeca cijepljena su prema programu cijepljenja“. Djeca su neprestano bolesna i primaju antibiotike“.

Na temelju osobnih iskustava, Berthoud je istražio i zdravstveno stanje necijepljene djece diljem svijeta – njegova iskustva dijele mnogi diljem svijeta:

 

EUROPA

U Englenskoj je liječnik Michel Odent u provedene dvije strudije dokazao da djeca koja nisu primila cjepivo protiv hripavca 5-6 puta manje obolijevaju od astme u usporedbi s djecom koja su cijepljena protiv hripavca. Prva studija provedena je kod 450 male djece iz tzv. „La Leche League,“ dok je druga studija provedena kod 125 djece u „Steiner school.“

Diljem Europe skupina liječnika, uglavnom pedijatara proučavala je 14,893 djece u „Steiner school“ u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Švicarskoj te su otkrili da su djeca koja žive u „antropozofskim kulturama“ gdje se cijepljenje uveliko izbjegava, mnogo boljeg zdravlja od cijepljene djece. Jedan od istraživača u Njemačkoj istaknuo je kako su u Istočnom Berlinu, prije pada Berlinskog zida, djeca imala mnogo manje alergija od one u zapadnom Berlinu i uopće, u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj.

U Španjolskoj je 1999. dvoje liječnika, Xavier Uriarte i J. Manuel MarAn, objavilo rezultate istraživanja koje su proveli u razdoblju od 1977. do 2000. kod 314 djece. Za ovu skupinu djece bilo je značajno slijedeće: porod kod kuće i prirodan porod, produženo dojenje, bez cijepljenja, edukacija o holističkom zdravlju bez primjene alopatije. U grupi ove djece nisu zabilježene nikakve ozbiljne bolesti, svega nekoliko hospitalizacija radi traume (ozljede), i 3,3 % djece asmatičara u usporedbi s 20 % asmatične djece u općoj populaciji.

 

SAD

U SAD-u je stopa autizma sada već vrlo visoka, 1:100. Ona djeca koja nisu cijepljena uveliko se mogu pohvaliti znatno boljim zdravstvenim stanjem, jer broj bolesne a necijepljene djece pokazuje golemu suprotnost u odnosu prema broju cijepljene djece u ukupnoj državnoj statistici. A diljem SAD-a već je vrlo dobro poznata činjenica da se djeca Amiša u pravilu ne cijepe te da su izvrsnog zdravlja. Američki pedijatar Robert Mendelssohn, napisao je 1980-ih knjigu pod nazivom How to Raise a Healthy Child in Spite of Your Doctor („Kako odgojiti zdravo dijete usprkos vašem liječniku“). Danas je poznato da su sva djeca čiji liječnici su bili „učenici“ dr. Mendelssohna odličnog zdravlja. A pedijatar Françoise Berthoud 1985. preveo je knjigu na francuski jezik.

 

NOVI ZELAND I AUSTRALIJA

Na Novom Zelandu provedene su dvije studije, jedna 1992. a druga 1995. Obje studije jasno su pokazale da djeca koja nisu bila cijepljena imaju mnogo manje alergija, manje upala uha, manje tonzilitisa, manje prehlada, manje epilepsije i manje poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje. I u Australiji je još od 1940-ih poznato da su necijepljena djeca zdravija od one cijepljene!

 

JAPAN

Zanimljivo razdoblje u Japanu je zabilježeno od 1975. do 1980. Naime, tada je odlučeno da se djeca prvi puta cijepe u dobi od 2 godine, a ne u dobi od 2 mjeseca. Razlog ovoj odluci je bilo otkriće povezanosti cjepiva sa sindromom iznenadne smrti dojenčadi. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Pediatrics, a pokazali su da je od 1970. do 1975. bilo 57 slučajeva ozbiljnih i teških reakcija na cjepivo, uključujući i 37 smrtnih slučajeva. U razdoblju od veljače 1975. do kolovoza 1981. zabilježeno je osam slučajeva ozbiljnih reakcija na cjepivo, uključujući tri smrtna slučaja. Na žalost djece i njihovih roditelja, u Japanu je ponovno vraćen standardni program cijepjenja. Ipak, istraživanja pokazuju da je imunološki sustav snažniji kod djeteta u dobi od dvije godine nego kod dvomjesečnog djeteta.

Provedeno je još jedno istraživanje čiji rezultati su objavljeni u časopisu o alergijama i kliničkoj imunologiji (Journal of Allergy and Clinical Immunology). U ovoj studiji istraženo je 11,531 dijete u dobi od 7 godina, a rezultati su slijedeći: kod djece cijepljene u dobi od 2 mjeseca zabilježeno je 13,8 % slučajeva astme, kod djece cijepljene u dobi između 2 i 4 mjeseca zabilježeno je 10,3 % slučajeva astme, a kod djece cijepljene nakon dobi od 4 mjeseca bilo je 5,9 % slučaja astme. Stoga su se provoditelji ove studije upitali: Kakvog bi zdravlja bila djeca kada ih uopće ne bismo cijepili?

 

NJEMAČKA 2012.

Posljednjih godina sve više se provode neovisna istraživanja u svrhu usporedbe zdravstvenog stanja djece koja su cijepljena prema programu i djece koja nisu cijepljena. Sva dosadašnja istraživanja potvrđuju postojeće sumnje kada je u pitanju stvarna učinkovitost cjepiva i njihova sigurnost. Ono što je najvažnije od svega je da su cijepljena djeca bolesnija i mnogo češće podvrgnuta različitim i brojnim medicinskim tretmanima i terapijama za razliku od djece koja nisu cijepljena. Dokazano je da cijepljena djeca 2 do 5 puta češće oboljevaju od dječjih i drugih bolesti, a znatno je učestalija pojava alergija u usporedbi s necijepljenom djecom.

Stoga se od ove godine (2012.) u Njemačkoj provodi veliko istraživanje o zdravlju djece – cijepljene i necijepljene, a do sada je uključeno više od 17.000 djece u dobi od 0 do 17 godina. Istraživanje je pokrenuo Andreas Bachmair, a u istraživanje su uključena djeca i roditelji iz SAD-a i Španjolske. Također se sakupljaju podatci o osobnim iskustvima roditelja i njihove djece, podjednako necijepljenih i cijepljenih (prve informacije o ovom istraživanju dostupne su na: www.vaccineinjuri.info

 

Naravno, ovo istraživanje kao ni mnoga druga prije, nisu praćena u glavnim medijima, niti ih financiraju nacionalne ili međunarodne zdravstvene organizacije. Sva dosadašnja neovisna istraživanja, pa tako i ovo najnovije u Njemačkoj, već sada pokazuje da se kod cijepljene djece mnogo češće javljaju određene bolesti i poremećaji: astma, tonzilitis, kronični bronhitis, sinusitis, alergije, ekzemi, infekcije uha, dijabetes, poremećaj spavanja, mokrenje u krevet, disleksija, migrene, hiperaktivni poremećaj i deficit pažnje, epilepsija, depresija, spor razvoj sposobnosti govora i motoričkih kretnji.

Njemačko istraživanje još uvijek je u tijeku, a prvi rezultati koji se odnose na djecu u Njemačkoj pokazuju da su cijepljena djeca češće bolesna te je kod njih češća pojava astme, peludne groznice i neurodermatitisa; gotovo 10 % cijepljene djece ima alergiju, 12,8 % djece ima herpes (usporedbe radi, kod necijepljene djece zabilježeno je 0,5 % slučajeva herpesa), a 11,8 % djece ima upalu srednjeg uha (Otitis media), stopa hiperaktivnog poremećaja i deficita pažnje također je mnogo češća kod cijepljene djece. Nadalje, stopa sinusitisa (upala sinusa) kod djece je dosegla 32 % što je alarmantno za dječju dob, a raste i stopa pojave bradavica kod djece. Također se istražuje pojava rjeđih bolesti i poremećaja kod cijepljene i necijepljene djece. Već sada je uočeno da necijepljena djeca imaju vrlo nisku incidenciju slijedećih bolesti i poremećaja (navodim samo neke): disleksija 0,21 %; depresija i mokrenje u krevet, celijakija 0,12 %; osjetjivost na gluten 0,41 %, a gastroezofagealni refluks 0,06 % .

Iz navedenih razloga mnogi s nestrpljenjem očekuju prave i točne rezultate ovog istraživanja koje će nam otkriti bitne razlike u zdravlju između ne cijepljene i cijepljene djece. Na žalost, u Hrvatskoj takvo istraživanje nije moguće, jer prema zakonu sva djeca se moraju cijepiti prema utvrđenom programu, a roditelji koji to odbiju završe na – sudu i moraju platiti kaznu. Najavljen je „pravni okvir“ do kraja ove godine koji će omogućiti djetetu da tuži roditelje ako su oni odbili cijepiti svoje dijete, a ono je oboljelo od bolesti koja se mogla spriječiti upravo cijepljenjem. Pitam: A koga može tužiti sve veći broj roditelja čija djeca su teško oboljela upravo nakon cijepljenja? Djeca u Hrvatskoj sve su bolesnija. I to je činjenica koju nitko ne može opovrgnuti. Potrebno je naglasiti kako nisu cjepiva jedini i isključivi krivac za loše zdravstveno stanje djece, no potrebno je pokrenuti stručne rasprave na temelju postojećih istraživanja koja nedvojbeno pokazuju da su necijepljena djeca – zdravija!

Izvor: hrvatski-fokus.hr

Marija Kuhar, dr. vet. med.

Comments are closed.