Odvjetnik Mate Knezović GRAĐANSKI NEPOSLUH KAO NAČIN OBRANE USTAVOM ZAJAMČENIH PRAVA I SLOBODA

 

GRAĐANSKI NEPOSLUH KAO NAČIN OBRANE USTAVOM ZAJAMČENIH PRAVA I SLOBODA TE KAO OBAVEZA U COVID VREMENU. MOGUĆI NAČINI TOG NEPOSLHA

Moram priznati da sam se i sam iznenadio kada mi je na um palo da tema mog, ovog kratkog, izlaganja bude naslovljena kako sam ju naslovio. No prihvatio sam izazov.

Postavlja se pitanje: Može li narod odbiti posluh vlasti, ma kako ona bila izabrana i ma kakva ona bila?

Odgovor je: MOŽE!

Na čemu bi se takav, nadam se masovni, neposluh temeljio?

činjenici da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih ljudi!

Dalje se postavlja pitanje kada narod treba primijeniti tu metodu?

Onda kada je očigledno da vladajući negiraju činjenicu u svom praktičnom djelovanju protiv toga da “vlast proizlazi iz naroda kao zajednice slobodnih ljudi”.Je li vlast “slobodnih ljudi” izabrana u nekakvom urednom zakonitom postupku da ima sva obilježja uistinu narodne vlasti, vlasti koja se brine za dobrobit svojih kako podanika, tako i izvora svoje vlasti. Naime, iako smo mi, recimo tako, podanici vlasti, ipak je i vlast naš (narodni) podanik, ta, zaboga, “vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih ljudi” kako to nalaže čl. 1. Ustava RH.

No, ljudi, vlast nam pripada po samom Ustavu!

Jesmo li slobodni? Možemo li se slobodno kretati, kupovati, prodavati, odlaziti na naš posao, baviti se poduzetništvom i u svemu biti “slobodni i ravnopravni ljudi” u ovom trenutku?

Ne možemo!

Pa tko nam je to uskratio?

Isti oni koji su izabrani da našu slobodu, ravnopravnost i zajedništvo štite!

Je li ih netko, odnosno mi kao slobodni i ravnopravni ljudi, ovlastio da to čine?

Ne, nitko ih nije ovlastio da takvo nešto čine!

Dakle, samovlasno su nam oduzeli naša Bogom, prirodom i Ustavom zajamčena prava “slobodnih i ravnopravnih ljudi”. Izmislili su tzv. Stožer, dvije godine nad nama provode neviđenu indoktrinaciju i medijsko-političko-institucionalno nasilje. Izmislili su mjere kojima su srušili ustavnopravni poredak i zakone, te ustoličili jednu drsku skupinu četveročlane bande u sastavu Božinović, Beroš, Capak i Markotić. Na čelu te četveročlane bande je Mao ze Tung (Plenković) te rade što ih se prohtije. Tako sad u Hrvatskoj imamo sljedeće zakone:

Zakon: Božinović je rekao.

Zakon: Beroš je rekao.

Zakon: Capak je rekao.

Zakon: Markotić je rekla.

I Ustav koji glasi: Plenković je rekao.

Jesmo li se dužni podvrgavati naprijed navedenim zakonima i ustavu?

Naravno da ni jedan čovjek s dostojanstvom neće prihvatiti takvo stanje!

Što nam je činiti?

Mi smo narod. Imamo pravo i dužnost vratiti ustavnopravni poredak upravo zato da živimo u normalnom svijetu i pravnoj državi. Oni su (četveročlana banda i Mao) srušili ustavnopravni poredak, suspendirali narod od odlučivanja i Sabor. Uspostavili su svoju zločinačku vladavinu u kojoj smo im mi topovsko meso, u kojoj se vesele smrtima, respiratorima, broju hospitaliziranih i pozitivnih da bi svoju strahovladu učvrstili.

Trebamo li trpjeti takvu četveročlanu bandu i Mao ze Tunga?

Nikako!

Hoćemo li nasiljem na njih kao što su oni lažima, nasiljem, obmanama i cinizmom na nas?

Ne, tada bismo bili kao i oni, no ako nas dovedu do toga imamo legitimno pravo na “druga sredstva”.

Koje metode sada trebamo primijeniti?

Mirna okupljanja, molitvu, pravna sredstva i građanski neposluh.

Prva tri sredstva (mirna okupljanja i molitva se već primjenjuju. Pravna sredstva su na početku kao i građanski neposluh. No da bi se sudovi ohrabrili primijeniti Ustav Republike Hrvatske i zakone Republike Hrvatske, a ne zakone četveročlane bande i Mao ze Plenkyja, trebaju ohrabrenje u vidu naprijed navedenih sredstava.

Budući da su oni nas suspendirali kao zajednicu slobodnih i ravnopravnih ljudi, suspendirajmo i mi njih radi vraćanja vlasti narodu i redovnog stanja ustavnopravnog poretka.

Metoda građanskog neposluha je postupanje suprotno od onog koje nam nameće četveročlana banda i Mao ze Plenky.

Dakle, ako oni hoće maske. Mi maske skidamo, kao što vidimo da su svi koji se okupljaju u našim gradovima dolaze i druže se bez maski. Dapače, mi im se u lice rugamo. Poručujemo im: Pametniji smo od vas. Lukaviji smo od vas. Ima nas više od vas. Za nas ne vrijede odredbe o vašim okupljanjima do 50 ili 100 na jednom mjestu. Mi želimo da nas se okupi milijun i da vas maknemo s vlastiti. Za nas vrijede stari Ustav i stari zakoni koje je donio Sabor, a ne vi, četveročlana banda i Mao ze Plenky. Mi smo slobodni ljudi, vi ste robovi. Ne bojimo vas se. Zaobišli smo vašu suspenziju Zakona o javnim okupljanjima. Okupljamo se bez ikakve prijave vama. Ako smijete hapsite nas, no vi to želite a ne smijete.

Nadalje. Izgrađujemo metode građanskog neposluha. Npr. naći ćemo načina otići na bolovanje kada nas hoćete testirati ili cijepiti.

Nadalje. Organizirajmo se pred javnim ustanovama i ministarstvima, gradovima i javnim poduzećima. Nas mnoštvo dođe i tražimo da nam vratar pokaže ovlaštenje za traženje covid putovnice. Zovemo čelnika tijela. Tražimo objašnjenja. Zovemo policiju da je u tijeku kazneno djelo nad nama. Zadržavamo ga 10 minuta, a nakon toga dolazi drugi isto tako, zatim treći… Sve to neka traje što duže, sa što više onemogućavanja rada javnih institucija.

Ako smo zaposlenici ministarstva, policije, carine, javnih poduzeća, fakulteta iznutra im destruirajmo sustav. Tražimo im odgovore na naša pitanja, podnosimo kaznene prijave, odbijajmo im dati podatke o našem cijepnom ili testnom statusu.

Ako ste roditelji nađite načina skinuti štetne i ponižavajuće maske s vaše djece. Nađimo načina kako blokirati škole, kako ravnateljima, ako se pridržavaju mjera, zagorčati život. Tražio njihovu smjenu. Na vijeću roditelja pokrenimo inicijativu. Organizirano ne šaljimo djecu u školu.

U Finu ili banku organizirano dođimo s punom vrećom lipa da platimo račun.

Jednostavno, mi smo kreativan narod i snađimo se.

Ovakve vlasti treba se riješiti prije nego se oni riješe nas!

U Zagrebu, 13. studenoga 2021. Mate Knezović 

 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.