Svijet se užurbano priprema za novu valutu – digitalnu valutu

kriptovalute
 

Neslućene mogućnosti upravljanja novčanom masom te praćenje i najmanje transakcije svakog građanina Kine, a uskoro i u inozemstvu

Svijet se užurbano priprema za digitalni juan (e-yuan). Još se ne zna kada će točno elektronička verzija papirnate kineske valute postati široko dostupna, ali reakcija na e-yuan ne manjka, piše poslovni.hr

Potaknula ih je izjava predsjednika Xi Jinpinga koji je za državnu informativnu agenciju Xinhuu naglasio da vidi veliku važnost u primjeni blockchain tehnologije u idućem krugu tehnoloških inovacija i industrijske transformacije. Digitalni juan, naime, temelji se upravo na blockchain tehnologiji.

Iako Xi nije ni riječju spomenuo e-yuan, na internetu su se odmah pojavili prevaranti koji koriste situaciju i nude mogućnost navodne investicije u tu valutu.

S druge strane, u SAD-u se o digitalnom juanu priča kao da je već u širokom optjecaju. JP Morgan, prva banka za namiru juana izvan Kine, objavila je izvješće po kojem digitalni juan prijeti hegemoniji dolara. Banka navodi da digitalne valute središnjih banaka (CBDC) mogu predstavljati prijetnju statusu dolara na globalnom tržištu.

„Nijedna druga država na svijetu ne može toliko izgubiti od disruptivnog potencijala digitalnih fiat valuta kao SAD”, navodi JP Morgan. Svi vodeći financijski mediji u SAD-u potanko seciraju e-yuan te pri tome naglašavaju da je njegova najveća snaga u potpunom praćenju korisnika.

Bloomberg piše da e-yuan Kini daje dosad neslućene mogućnosti upravljanja novčanom masom te praćenje svake, pa i najmanje transakcije svakog građanina Kine. A uskoro i izvan te države jer će se, prema očekivanjima, koristiti u državama s kojima Kina najviše gospodarski surađuje. Kina već nekoliko mjeseci testira digitalni juan u četiri grada i to u vrlo strogo kontroliranim uvjetima.

Cijeli tekst pročitajte na: poslovni.hr


“Korona” kriza pa zatim svjetska financijska kriza su tu da ubrzaju i opravdaju proces digitalizacije valuta. Bitcoin i blockchain tehnologiji su podvala, mamac na koji su zagrizli brojni, a koji je bacen od strane tehnokrata.

Isto kako čitav svijet ne bi prihvatio mjere zatvaranja da nisu prvo bile provedene u Kini, ne bi niti prihvatio digitalnu valutu da prvo nije izbačen Bitcoin koji je bio propagiran kao alternativni decentralizirani sustav/ valuta van dosega banaka.


 

 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.