UDARAC TEHNOKRATSKOM TOTALITARIZMU Austrijanci traže da se u ustav zemlje unese pravo na “plaćanje gotovinom”

 

Uvođenje potpune kontrole nad novcem, odnosno nad svakom transakcijom koju omogućuje digitalna valuta, korak je ka potpunoj kontroli čovjeka i čovječanstva od strane šačice ljudi

Uvođenje u ustav prava na plaćanje gotovinom možda neće zauvijek zaustaviti planove tehnokrata za ukidanje gotovine kao sredstva plaćanja, ali će ih zasigurno odgoditi te omogućiti javnu raspravu kao i dovoljno vremena za prijeko potrebno osvještavanje građana o opasnostima koje digitalne valute donose po našu privatnost, prava i slobode

Više od pola miliona Austrijanaca potpisalo je peticiju kojom se poziva na raspisivanje referenduma o ustavnom garantovanju prava na neograničeno gotovinsko plaćanje.

U zemlji od 8,9 miliona stanovnika, masovna podrška “pravu” na plaćanje gotovinom pokazuje rastući pokret protiv digitalnih valuta koji promoviraju centralne banke širom svijeta i institucije poput Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Kako prenosi austrijski dnevnik Kurier, pravo na gotovinsko plaćanje dobilo je najveću podršku od sedam različitih peticija, a potpisalo ju je 530.938 Austrijanaca. Peticije koje dobiju potpise 100.000 ili više građana mogu potaknuti raspravu u parlamentu o toj temi. S obzirom na ogromnu podršku koja stoji iza peticije „pravo na gotovinu“, može postojati snažan pritisak da se krene naprijed u nastojanju da se osiguraju gotovinska plaćanja u zemlji.

Za razliku od Grčke, Velike Britanije, Skandinavije i zemalja Beneluksa, gotovina je i dalje kralj u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, koje su sve spriječile trend ka bezgotovinskom društvu. U Austriji se 50 posto svih transakcija još uvijek obavlja u gotovini, što je daleko iznad europskog prosjeka od oko 30 posto.

Nijemci su također protiv digitalnih transakcija, sa samo 9 posto ispitanika koji su rekli da bi koristili mobilna plaćanja. Napori da se pravo na gotovinsko plaćanje ugradi u ustav zemlje već je tema već nekoliko godina, a Austrijska narodna stranka (ÖVP) već predlaže unošenje ustavnih promjena kako bi se zaštitile gotovinske transakcije u 2019. Austrijanci mogu biti posebno osjetljivi na ogromnu državnu moć koja bi došla sa potpuno bezgotovinskim društvom. Akademik, autor, i specijalista ekonomske psihologije Erich Kirchler rekao je da Drugi svjetski rat još uvijek utječe na razmišljanje Nijemaca i Austrijanaca o opasnostima davanja prevelike moći državi. “U tom slučaju, efikasnost državnih institucija postaje opasna”, rekao je Kirchler za AFP.

Zemlje njemačkog govornog područja pridaju veliku vrijednost privatnosti, a činjenica da gotovinsko plaćanje ostavlja minimalan trag, čini ga najsigurnijim i najprivatnijim sredstvom za obavljanje transakcija.

Druge zemlje, poput Švedske, donijele su zakone kako bi osigurale da društvo i dalje ima pristup gotovini i mogućnost plaćanja u gotovini. Međutim, kada bi Austrija ugradila pravo na gotovinsko plaćanje u ustav, to bi predstavljalo najdramatičniji korak do sada u Evropi da se osigura gotovinsko plaćanje u budućnosti.

ZAŠTO JE VAŽNO ZAŠTITITI GOTOVINU?

Organizacije za privatnost i građanska prava dugo su zagovarale pravo na gotovinu s argumentom da su privatnost, građanske slobode i finansijska sigurnost u pitanju. Ukidanje gotovine primoralo bi građane da obavljaju sve transakcije putem digitalnog medija, kao što su mobilna plaćanja, kreditne kartice ili digitalne valute. Banke i elektronski mediji ostaju ranjivi na hakerske napade, pa čak i na prirodne katastrofe, na primjer, ako bi električna mreža bila isključena. Švedska agencija za civilne nepredviđene situacije, koja je dio Ministarstva pravde, upozorila je u izvještaju da bi potpuno bezgotovinsko društvo bilo izuzetno ranjivo ako bi zemlja bila napadnuta ili izložena prirodnoj katastrofi.

Za one koji su zabrinuti za privatnost, poput onih u Njemačka i Austrija, digitalna plaćanja daju policijskim i državnim organima direktan prozor u sve transakcije. Neke još više zabrinjava to što bi digitalni novac jednog dana mogao biti povezan s političkim i društvenim ponašanjem u zapadnim zemljama u sistemu socijalnih kredita, kao što se vidi u Kini.

Već tijekom protesta kamiondžija “Freedom Convoy” protiv politike Covid-19 u Kanadi, ljevičarska vlada Justina Trudeaua poduzela je korak bez presedana zamrzavanja bankovnih računa demonstranata. Iako su grupe za građanske slobode osudile autoritarnu akciju kao flagrantnu zloupotrebu moći, mnogi kritičari brinu da bi ta akcija sada mogla poslužiti kao obrazac za suočavanje s demonstrantima i neslaganjima u budućnosti. Ako disidenti i oni koji su kritični prema vladi ne mogu zadržati svoj novac izvan digitalnog prostora, onda neće imati gdje sakriti svoje financije. Financijski kolumnista i analitičar Matthew Lynn napisao je za britanski Telegraph 2015. da je ključno pitanje za održavanje gotovine sloboda koju ona pruža. „Što je još važnije, gotovina se odnosi na slobodu. Sigurno postoje granice kontrole nad društvom koje želimo da predamo vladama i centralnim bankama? Ne morate biti potpuno plaćeni libertarijanac da biste se zapitali da li, u svijetu u kojem već brinemo o količini podataka koje Facebook i Google mogu prikupiti o nama, zaista želimo da banke i država znaju sve detalje o tome na što trošimo svoj novac i gdje.

Lako je odreći se te slobode – ali će je biti mnogo teže vratiti.” Na drugom kraju spektra, Globalističke institucije poput Svjetskog ekonomskog foruma dugo su lobirale za bezgotovinsko društvo i rutinski su objavljivale članke poput “Zašto bismo trebali pokušati učiniti gotovinu zastarjelim”, “Prednosti bezgotovinskog društva” i “Treba li gotovinu ukinuti?”

Još 2017. godine, ekonomista Joseph Stiglitz pozvao je na zabranu svih papirnih valuta u Sjedinjenim Državama. Centralne banke širom svijeta također trenutno „predvode“ u trci za uvođenje digitalnih valuta. Iako se očekuje da će digitalne valute i fizička valuta raditi u tandemu za mnoge, brojni globalistički trustovi mozgova i ekonomisti zalažu se za potpuno ukidanje nakon perioda prilagođavanja. Očekuje se da će debata o gotovini bijesniti, ali slučaj Austrije ne može samo pokazati društvene izazove ukidanja gotovine, već i probleme povezane sa zemljama koje odustaju od svoje nacionalne valute. Neki kritičari ukazuju na činjenicu da je nacionalna valuta Austrije euro može ugroziti cjelokupni napor da se osigura gotovinsko plaćanje. Nakon što se Austrija odrekla vlastite nacionalne valute, šilinga, 2002. godine izgubila je značajnu kontrolu nad vlastitim financijama. Ako bi EU odredila digitalnu valutu, Austrija bi možda mogla napraviti privremeni izuzetak, ali bi u konačnici mogla imati malo moći da odbije takav mandat.

LINK: https://rmx.news/article/over-500000-austrians-demand-right-to-cash-payments-be-added-to-countrys-constitution


Vezani postovi:


 

 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.