David Icke – Buđenje

 

Zastani pred zbiljom kao maleno dijete i budi spreman odreći se svake unaprijed stvorene predodžbe, ponizno slijedi bilo kuda i do bilo kojeg ponora da te Priroda vodi; u suprotnom, nećeš naučiti ništa.

T. H. Huxley

Usvojoj posljednjoj knjizi – Alisa u Zemlji čudesa i tragedija Svjetskog trgovinskog centra – ustvrdio sam da se nalazim na kraju jednog i ujedno na početku drugog i novog životnog razdoblja. Napisao sam: «Moj me put sada vodi u promjenu stvarnosti od ‘ja ne mogu’ u ‘ja mogu, iz ‘uskog horizonta u ‘bez horizonta’. Od raskrinkavanja zavjere do njena promišljanja i osjećanja izvan postojanja. Kao što to lik Morpheus kaže u filmu Matrix: “Moraš napustiti sve, Neo; strah, sumnju, nepovjerenje. Oslobodi svoj um.

Napisao sam nekih milijun i pol riječi o manipulaciji ljudskom vrstom na ovoj razini stvarnosti pet osjetila, i to od strane mreže tajnih društava i skupina koje nadziru nevidljive sile koje svoje marionete postavljaju u političku, ekonomsku, vojnu i medijsku vlast kako bi promicali plan za stvaranje centralizirane, globalne fašističke države. Važno je biti toga svjestan, ali i pridodati nove informacije o tome na koji nas je način naš ‘slobodni svijet’ utamničio. Međutim, ima tu još toga, mnogo toga, za shvatiti i učiniti. Znao sam, želim li nastaviti s ovom pričom i shvatiti još širi kontekst u kojem se ova manipulacija razgranala, da ću morati zaviriti u druge dimenzije realnosti, onkraj svijeta koji svakodnevno doživljavamo.

Upravo mi se to dogodilo 2003. godine u brazilskoj prašumi Amazone. U središtu ove knjige nalazi se ono što sam naučio na tim putovanjima duha. Mnogim čitateljima koji su dosad čitali moje knjige pojedine stvari učinit će se krajnje izazovnima što ćemo se više približavati prirodi ljudskog stanja te sili koja nas nastoji nadzirati i zarobiti u stvorenu iluziju – ‘Matrix’.

Rođen da bi bio slobodan

 

Ono što se je dogodilo u Amazoni posljednja je etapa putovanja otkrivanja – ili ponovnog otkrivanja – na koje sam se svjesno zaputio 1990. kada su se moj život i spoznaje preobrazili pod utjecajem događaja koji su u jednom trenutku zaprijetili da će me uništiti. No, oni su me, u stvari, samo oslobodili nataloženih privida koji nas hvataju u zamku i zatvaraju u tu tamnicu uma. Kad sam 1989. svjesno spoznao silu koja me vodi uvidio sam i da je putovanje koje se nastavlja započelo od trenutka mog rođenja – zapravo, obzirom na to kako mi mjerimo ‘vrijeme – i mnogo ranije. Mnogi me pitaju kako to da sam se upustio u istraživanje i razotkrivanje globalne zavjere. U ovom uvodnom poglavlju ukratko ću opisati pozadinu onoga što mi se dogodilo. To je od iznimne važnosti za moja iskustva iz Amazone kao i za način na koji su mi dan za danom s nevjerojatnim sinkronicitetom dolazile informacije o zavjeri, počevši od 1990. godine.

Rođen sam 29. travnja 1952. u Leicester u u Engleskoj oko 18:15 sati. Odrastao sam u, kako to običavaju reći u Britaniji,’radničkoj’ obitelji. Često je to drugi način da se kaže da je čovjek ‘bez love’, a u našem slučaju to je zasigurno i bilo tako. Moj otac Beric, bio je izdanak najtežeg mogućeg života, i u mojim prvim godinama imao je presudan utjecaj na mene. Bio je iznimno oštrouman, no njegovo siromašno podrijetlo i svakodnevna borba za preživljavanje predodredili su ga na način da nikada nije ostvario svoju ambiciju da postane liječnik. Isključivo oni s novcem imali su izgleda to postići, a moj je otac morao prekinuti školovanje kako bi osigurao prihod svojoj obitelji nakon što je njegov otac bio pobjegao i ostavio ih. Ta su vremena na njemu ostavila rane koje je nosio do kraja života, kao uostalom i iskustvo Velike depresije tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, kada je jednom prilikom hodao od Londona do Blackpoola – čija međusobna udaljenost iznosi nekih 320 kilometara – u potrazi za poslom tijekom isfabricirane ‘gospodarske krize’, kada se nezaposlenost digla nebu pod oblake, a odgovorni za krizu su dodatno nagomilali svoje bogatstvo.

Za Drugog svjetskog rata pridružio se Vojnom liječničkom korpusu te je odlikovan ordenom Britanskog carstva zato što je 1943. godine izvukao avijatičare iz plamtećeg aviona koji se srušio u Zračnoj bazi Chipping Warden u Oxfordshireu.

Služio je i na Srednjem istoku a potom se, kako su se fašisti povlačili, prebacio u Italiju. Ostao je zapanjen vidjevši neizrecivo bogatstvo u rimokatoličkim crkvama u mjestima kao što je Napulj, a koje je okruživalo nevjerojatno siromaštvo dok su oni koji su bili u strašnoj potrebi nastavljali s davanjem svojoj nemilosrdnoj religiji. To ga je odredilo kao žestokog protivnika religije što je ostao do kraja

života, ali je nažalost odbacivao i svaku pomisao o životu poslije smrti’ budući da

je to izjednačavao s vjerskim stajalištima koje je toliko prezirao. Njegove priče iz

Napulja, kao i brojne druge koje mi je ispripovjedao, oblikovale su moj pogled na život već u jako ranoj dobi. Uzrujao bi me svaki izraz nepoštenja, nepravednosti i prijevare. Od samog početka bio sam buntovnik koji je propitivao utvrđeni pore- dak. Moja majka Barbara, međutim, bila je čista suprotnost mome ocu. On je bio dominantan i volio je kontrolu, ona bi neprimjetno činila sve što je bilo potrebno za obitelj. Da ste poželjeli da se netko s vama nađe u rovu, ona bi bila među prvima koje biste trebali pozvati.

Moje najranije sjećanje je star, trošan stol za kojim sjedim u mračnoj i prljavoj sobi. Na stolu je bila boca steriliziranog mlijeka koje je 1950-tih godina uvelike koristila ‘radnička klasa’ zato što je trajalo duže od drugih vrsta mlijeka. To bi mi se sjećanje vraćalo i preplavilo me svaki puta kad bih osjetio osobit, neugodan miris steriliziranog mlijeka. Prizor je smješten u majušnom, terasom natkrivenom, sirotinjskom dijelu kuće u Lead Streetu, odmah do VVharf Streeta, što vodi prema središtu Leicestera, industrijskog centra srednje Engleske. U Lead Streetu sam živio otprilike prve tri godine života, a sterilizirano mlijeko je sve čega se uspijevam sjetiti. Moje drugo sjećanje: trčim da stignem na autobus nakon što smo se preselili u veliku, novu općinsku stambenu zgradu u predgrađu Leicestera, kuću gdje moja majka i mlađi brat Paul pedesetak godina kasnije i dalje žive. Kuća se nalazi točno preko puta leicesterske Opće bolnice gdje sam rođen. Cijeloga moga djetinjstva novca je bilo malo, zabrinjavajuće malo; sjećam se kako bih četvrtkom, na dan isplate plaće, s majkom odlazio sa stražnje strane tvornice satova Gents, pa bi se moj otac potajno išuljao i predao joj svoju zaradu kako bi kupila večeru za taj dan. Novac u banci? Što je to banka?? Jedna stara šala kaže: do svoje četrnaeste godine mislio sam da noževi i vilice spadaju u nakit. Koliko mi je samo puta, kad bi se začulo kucanje na vratima, majka rekla da se sakrijem ispod prozora ili iza stolice. Tako bismo tu ostali, nepomični i u tišini, sve dok ona ne bi zaključila da je sve cisto’. Nisam imao pojma o čemu se tu radi dok kasnije nisam shvatio da je čovjek koji je kucao na vrata bio općinar koji je prikupljao najamninu koju mi nismo imali odakle platiti. Kasnije bi šetao oko kuće promatrajući prozore. Često se to događalo; smiješno, ali povremeno mi se i danas stegne želudac kada začujem kucanje na vratima.

Dok sam bio dijete uvijek sam osjećao da sam različit, premda nisam znao zašto. Osjećao sam da sam ovdje kako bih nešto napravio. Ali, što? Bio sam samotnjak: provodio bih sam sate, dan za danom, igrajući se malim, metalnim vlakićem na prozorskoj dasci, u vlastitom svijetu. Moja se majka često znala prisjetiti da sam bio toliko sramežljiv da bih prešao na drugu stranu ulice kako bih izbjegao razgovor s ljudima koje sam poznavao. Sve ove godine, a kasnije i brojna javna zvanja – pa ipak su mi i dalje draži moj vlastiti prostor i privatnost. Jednom kad je javni događaj završen jedino što želim je otići i nestati iz vidokruga. Kod mene je to oduvijek bila očigledna kontradikcija: kao profesionalni igrač nogometa, voditelj

na nacionalnoj televiziji, političar, a danas kao autor i čovjek koji dovodi u
pitanje općeprihvaćeno razmišljanje bio sam i jesam u središtu pažnje javnosti,
no unatoč svemu tome čovjek sam koji ne voli primamljivo blještavilo i radije bih
bio nepoznat. Međutim, tu se ipak ne radi o kontradikciji, što ću objasniti nešto
kasnije. Oduvijek sam bio emocionalno iznimno senzibilan, od svojih najranijih
 
dana sjećam se da sam mogao jasno prepoznati cijeli spektar ljudskih osjećaja, često
vrlo brzo prelazeći iz jednog osjećaja u drugi. 1 za to je postojao dobar razlog,
kasnije mi je to postalo jasno.
Ono što sam znao još u djetinjstvu bilo je da neću biti dio gomile. Bit ću
drukčiji, a ne mogu li biti drukčiji, ne želim biti ovdje. Nisam imao namjeru prihvatiti
budućnost koja bi se temeljila na činjenici da sam pripadnik ‘radničke klase
i zbog toga predodređen za nekakvu tvornicu ili slabo plaćen posao gdje će mi
netko govoriti što da radim. Ne kritiziram one koji tako postupaju, nipošto. Bez
tih ljudi svih onih stvari koje kupujemo u trgovinama, uključujući hranu, tamo
ne bi bilo. Smatram da plaće koje se isplaćuju za te prijeko potrebne i naširoko
podcijenjene poslove predstavljaju sramotu. Održavaš li ulice čistima, za to ti daju
milostinju; zabavljaš li se pak u ‘kasinu zvanom Wall Street ili londonski City, kockajući
se samim opstankom milijuna ljudi, za to ti plaćaju pravo bogatstvo. Dakle,
ja ne ponižavam one koji rade u tvornicama i ne smatram ih nevažnim figurama u
diktatorskom i nepravednom sustavu. Radi se o tome da sam ja jednostavno rano
odlučio da to nije za mene. Na koji ću način omaknuti takvoj sudbini baš mi i nije
bilo dokraja jasno, ali znao sam da hoću. Pao sam na takozvanom Eleven-Plus ispitu
koji je odlučivao o tome hoću li buduće školske godine provoditi u elitnoj srednjoj
školi humanističkog smjera (za one najbistrije i najbolje) ili u običnoj srednjoj
školi (za sve druge). Škola me ni najmanje nije zanimala, gadno sam se tamo
dosađivao, a pohađao sam ju samo zato što sam morao i zato što sam mogao igrati
za školski nogometni tim. Rijetko sam na ispitima dobivao natprosječne ocjene a
bilo je čak i niže od prosječnih jer mi je do toga kakve su mi ocjene bilo stalo kb
do lanjskog snijega. Doista mi se živo fućkalo za logaritme i algebru, za binarni
sistem ili za bilo što drugo o čemu su mi govorili kako bih to usvojio ili u to povjerovao.
Jedino razdoblje kad mi je dobro išlo bila je jedna godina u osnovnoj školi
kada me je nastavnik ismijao i ponizio pred cijelim razredom, praktički izjavivši
da sam glup. Neposredno nakon toga javnog poniženja učitelj nam je dao pisati
test iz pravopisa, za koji bi se teško moglo reći da je predmet u kojem briljiram,
čak i danas. No, na kraju sata ovaj je jadnik cijelom razredu na neki način morao
objaviti da je dijete koje je maloprije izvrgnuo ruglu na testu ostvarilo najbolji
rezultat. I danas čujem kako se pritom gušio. Te sam godine na završnim ispitima
bio među najboljima u razredu, ali jednom kada sam ostvario svoju namjeru, dokazavši
se samomu sebi i onom bijednom nastavniku, vratio sam se hrkanju koje
je potrajalo do samoga kraja mojih dana provedenih u užasnom školskom sustavu
koji nije tu da bi ponudio obrazovanje nego da bi indoktrinirao. To je upravo sjajno
uhvaćeno u veličanstvenim stihovima Pink Floyda: «Ej, učitelju, pusti tu djecu
na miru; sve u svemu, još jedna cigla u zidu.». Nisam namjeravao biti u tom zidu.
Najprije sam ga morao preskočiti.
 
Nogometni igrač 

Nogomet – ili soccer, kako se naziva u SAD-u – bio je moj spas, moj bijeg iz mreže
kojom su škole ‘radničke klase hvatale djecu, gurajući ih u stroj za mljevenje mesa
u vlasništvu sustava. Primijetio me je učitelj u osnovnoj školi dok sam udarao
loptu igrajući nogomet na igralištu. Rekao mi je da se pokušam prijaviti u školski
tim; da mi nije to rekao ne bih bio pokušao. Pomisao da će David Icke biti dio
tima nikad mi nije pala na pamet. Smatrao sam da se takve stvari događaju nekom
drugom, ne meni. No, izabrali su mene a moje je samopouzdanje skočilo. Tada mi
je bilo devet ili deset godina, i od tog sam trenutka znao koji će biti moj put bijega.
Bit ću profesionalni nogometaš. Činilo se to kao apsurdna ambicija budući je broj
klinaca koji se uspiju probiti u profesionalnu igru beskonačno malen dio onih koji
žele biti nogometaši. Međutim, ja sam od samog početka bio uvjeren da će se to
dogoditi. Svaki bih dan provodio sate s loptom. Moj mi je otac često znao reći da
nikada neću zarađivati za život udarajući nogom loptu, i da bih morao razmisliti o
tome što ću doista raditi kada napustim školu. A l i j a nisam razmišljao ni o čemu
drugom, nikada. Znao sam da ću biti profesionalni nogometaš, i to je bilo to. Bio
sam vratar što je savršeno odgovaralo mom karakteru. U pravilu nije lako pronaći
dječake koji hoće biti vratari zato što svi oni žele biti igrači na terenu koji zabijaju
golove. No, ja sam od samoga početka želio biti upravo vratar. Na mnogo načina
to je usamljenička pozicija: dio si tima, dakako, ali tvoja uloga i vještine bitno se
razlikuju od onih drugih igrača. To me je nesvjesno privuklo, kao i odgovornost
da sam posljednji na liniji obrane. Ukoliko igrači na terenu čine pogreške ipak se
mogu oslonili na tebe koji ćeš ih izvući iz nevolje; međutim, kada vratar napravi
pogrešku to neizostavno bude kažnjeno golom protivničke ekipe i zabilježeno na
ploči s rezultatom. Sviđao mi se taj osjećaj života na rubu, s tako vješto izbalansiranom
razlikom između junaka i krivca. Krenuo sam igrati za školske timove,
no do vremena kad sam napunio 13 godina – svega dvije godine prije no što ću
se uputiti u zastrašujući svijet odraslih – i dalje nije bilo nikakvih znakova da ću
završiti u profesionalnom nogometnom klubu. I onda, kao na nečiji mig, ukazala
mi se šansa koja me je postavila na pravo mjesto. Bila je to doista značajna stvar
u mom životu. Baš kad mi je trebala pomoć da nešto postignem – bingo! Evo je;
cesto zna stići u kasan sat, kad već sve izgleda izgubljeno. U ono vrijeme ukoliko si
želio privući pažnju profesionalnih klubova morao si igrati za momčad u mjesnoj
ili gradskoj reprezentaciji školskih odjeljenja, najboljoj u vašem području u kojoj
su igrali dječaci školske dobi. Veliki se klubovi nisu zamarali traženjem igrača
ispod te razine zato što su smatrali da ukoliko nisi dovoljno dobar da predstavljaš
svoj grad ni njima nećeš biti interesantan. Meni je bilo 13 godina, presudno vrijeme
za impresionirati skaute u potrazi za najboljim mladim talentom, međutim
mene nije bilo ni blizu utakmicama koje su oni gledali. No, tada sam pohađao
srednju školu Crown Hills Secondary Modern School u Leicesteru, buljeći većinu
vremena kroz prozor učionice i sanjareći, čime sam tjerao dosadu zbog nastavnog
 
plana, manji dio kojeg bih ipak uvijek registrirao. Tada mi je jednog dana nastavnik
tjelesnog odgoja rekao da će me poslati na probu za leicesterski školski tim
dječaka mladih od 14 godina, ali trebao sam ići kao igrač na terenu. Tamo se našao
vrsni čuvar gola, uvjeren da će ga izabrati – kako je rekao – pa nije imalo smisla s
njime se natjecati. Bio je to momak koji je već igrao za stariji leicesterski tim dječaka
do 15 godina, pa se prihvaćalo kao gotovu činjenicu da će on igrati ujedno i
za mlađu momčad. Umiješala se, međutim – kao i inače u mom životu – ‘sudbina.
U prvoj pokusnoj utakmici igrao sam na terenu i ispao gotovo pa beznadan
slučaj. Nisam igrao srcem jer nisam želio biti ništa drugo nego vratar. Rekli su
mi da napucavam loptu s drugim dječacima koje su također odbili dok se bude
igrala druga pokusna utakmica. Pomislio sam: ‘S ovime je gotovo’. Zatim sam začuo
povik iz smjera gdje je testiranje i dalje trajalo. «Hej, momci, može li netko
od vas biti na golu?» – proderao se menadžer tima. «Da!», viknuo sam i potrčao
prema njemu što sam brže mogao prije nego što netko uloži prigovor. Jedan od
dvojice vratara bio je ozlijeđen tako da nije mogao nastaviti igru, a kad sam ja
preuzeo njegovo mjesto bio sam toliko dobar da mi je menadžer rekao da dođem
na sljedeću probu koja se održavala tjedan dana kasnije, i to kao rezervni vratar
uz jednog drugog vrsnog vratara. Taj će mi dan promijeniti život. Na sljedećoj
probnoj utakmici igrao sam kao nikada u cijeloj svojoj karijeri. Timovi su bili neujednačeni,
bombardirali su me udarcima sa svih strana. Bio je to jedan od onih
dana kada, ukoliko bih se bacio na pogrešnu stranu, lopta bi završila kod mojih
stopala, i ja bih ju odbio. Gotovo kao da nisam mogao propustiti loptu u mrežu,
čak i da sam to htio. Uzeli su me u tim iako to nitko prije utakmice ne bi mogao
očekivati. Sljedeće sam godine igrao za leicesterski tim do 15 godina, i profesionalni
su klubovi počeli kucati na moja vrata. Potpisao sam za Coventry City, tada
u Engleskoj prvoj ligi i napustio školu kako bih zarađivao za život radeći upravo
ono što sam želio. Bio sam profesionalni nogometaš, upravo ono što sam oduvijek
znao da ću biti.
Buđenje u noćnu moru 

Kako se ispostavilo, moja se nogometna karijera ubrzo našla u problemima kada
su mi rekli da imam reumatoidni artritis, a bilo mi je svega petnaest i pol godina.
Započelo je s lijevim koljenom da bi se proširilo na oba koljena i oba gležnja. U
godinama nakon okončanja karijere bol i naticanje su i dalje trajali, polako zahvaćajući
i moje ručne zglobove, ruke i sve prste. Odbio sam pokoriti se liječničkom
mišljenju da bih trebao prestati igrati.
Kada pogledam unatrag, nastavio sam, usprkos artritisu, još četiri godine
uspješno igrati za Coventry. Tada su mi liječnici rekli da moram prestati igrati
ili da se suočim s činjenicom da ću život provesti u invalidskim kolicima. Imao
sam 19 godina kad su mi priopćili svoju presudu, ali ja sam i dalje bio odlučan da
nastavim s igranjem. Prešao sam u drugi klub, Hereford United, gdje sam uživao
 
u velikom uspjehu godinu dana, prije nego će doslovno preko noći svemu doći
kraj. U tim posljednjim godinama artritis je postao toliko ozbiljan da je svakodnevni
trening predstavljao agoniju sve dok se zglobovi ne bi zagrijali. Šepao bih na
početku svakog treninga, i svaki bih dan smislio neki izgovor kojim sam skrivao
pravi razlog. Jednom bi to bio žulj, drugi puta upala mišića Usta noge ili nešto treće
– znao sam, naime, da ukoliko bi klub bio upoznat s pravim razlogom sigurno
bi potražili novog vratara. Galama i adrenalin vodili bi me kroz igru pri čemu
sam dobro igrao tako da mi nitko nije postavljao pitanja. Osvojili smo ulazak u
višu ligu, sa svega 20 godina igrao sam u nogometnom timu profesionalne lige, a
i neki veći klubovi počeli su pokazivati zanimanje. Jedne sam noći prije odlaska
na spavanje pogledao koljena i vidio da je oteklina na mojem lijevom koljenu nestala,
po prvi puta od moje 15. godine. Mom oduševljenju nije bilo kraja. Pomislio
sam: ‘Hej, pobijedit ću ga!’. Sljedeće jutro, kad sam se prenuo iz sna, još u polusnu
shvatio sam da ne mogu disati. Pokušavao sam doći do zraka – činilo se kao cijela
vječnost. Mislio sam da ću umrijeti. Pokušao sam laktom gurnuti svoju suprugu
Lindu koja je ležala kraj mene, no nisam uspijevao pomaknuti ni jedan jedini
mišić. Tada sam iznenada uhvatio dah i, kako se moje tijelo vratilo u život, uvidio
sam da je ono što je izvana izgledalo kao zglobovi koji pucaju u stvari bila borba
sa smrću. Nisam se mogao pomaknuti na krevetu a kamoli hodati i – premda su
bol i slaba pokretnost s vremenom popustili – nikada više neću igrati nogomet.
 
Čovjek medija 

Tek sam prešao dvadeset i prvu, bivši nogometaš profesionalac, u to vrijeme doslovce
bogalj zbog artritisa i, kako mi se činilo, bez ikakvih drugih prikrivenih
sposobnosti ili zanimanja koji bi mi omogućili da zarađujem za život. Divnih li
dana! U takvim groznim okolnostima učinio sam ono što bi i bilo tko drugi učinio:
odlučio sam postati televizijski voditelj. Intervjuirali su me u programu koji je
išao uživo vezano za završetak moje karijere nogometaša. Uživao sam u atmosferi
i sve oko toga jako mi se svidjelo.’To je za mene’ – pomislio sam i postavio si za cilj
da ću voditi emisiju Grandstand na BBC-ju, najveći i najbolji televizijski sportski
show u to vrijeme u Britaniji. To je zasigurno bilo još apsurdnije od moje ambicije
da budem nogometaš i da tako zarađujem za život. U profesionalnim nogometnim
ekipama bilo je barem nekih stotinjak golmana, ali sportske voditelje BBC-ja
mogli ste pobrojati na prste jedne ruke. I sada je taj stidljivi momak, koji obožava
privatnost i anonimnost, želio osvojiti položaj na nacionalnoj televiziji. Obzirom
na te okolnosti doista neobično, no nešto me je jednostavno tjeralo naprijed. Znao
sam – i ovaj put – da će se ostvariti. Rekli su mi da put do televizijskih vijesti i
sporta vodi preko prethodnog rada za novine i radio. Kako god, pojavio se trenutni
problem. Bez akademskih kvalifikacija bilo koje vrste ili oblika neće biti lako
pronaći novine koje će me htjeti angažirati. Kao čovjek koji je radio u medijima,
upoznavši ih i iznutra mogu mirno ustvrditi da akademske kvalifikacije nipošto
8 Priče iz vremenske omče
nisu mjerilo inteligencije, međutim to je ono što sustav zahtijeva zato što položeni
ispiti potvrđuju da ste uspješno prošli kroz njegov stroj za indoktrinaciju. Uza sve
to, ipak sam naposljetku dobio posao,’slučajno’ baš u Leicesteru, u tjedniku koji su
jedva čitali oni koji su ga pisali. Časopis se zvao Leicester Advertiser a prodaja mu
je bila takva da, ukoliko bismo ga usporedili s čovjekom, bio bi na aparatima za
održavanje života. Dobio sam posao zato što ga nitko drugi nije želio. Ubrzo sam,
međutim, krenuo dalje, vrata su se upravo savršeno otvarala i zatvarala, gurajući
me prema radiju, a kasnije televiziji.
Najprije sam radio kao reporter i voditelj BBC-jevih regionalnih i nacionalnih
vijesti, a 1982. postao sam općepoznat zaštitni znak BBC-jeva Television
Sporta. Bilo je to upravo ono radno mjesto koje mi je bilo cilj tijekom svih prijašnjih
godina nakon što su mi rekli da je s mojom nogometnom karijerom gotovo.
Sjećam se da sam toga dana kada sam prvi puta vodio Graridstand vozio prema
BBC-ju sa suzama u očima. Nije to imalo nikakve veze s time što ću se suočiti s
TV showom; bile su to suze zbog toga što sam postigao ono što sam si zadao u
zadatak u trenutku kada su moji život i zdravlje bili na dnu. Otac bi mi znao reći
da nikada nisi poražen sve dok sam sebi to ne kažeš, bez obzira na to što drugi
govore. U godinama koje su uslijedile često ću se prisjećati tih njegovih riječi. I
bez da je znao da iznosi duboku istinu, govorio je o tome da svi mi stvaramo svoju
vlastitu realnost. Ono što vjerujemo očitovat će se u našem iskustvu. Kasnije ću
pojasniti jednostavan proces koji omogućuje da se to dogodi.
‘Političar’ 

Ostvarivši ambiciju da radim na televiziji taj je posao ubrzo izgubio na svojoj privlačnosti.
Otkrio sam da je televizija vrlo licemjeran svijet, prepun nesigurnih, često
površnih a ponekad i pakosnih ljudi. Par godina kasnije želio sam iz njega izaći.
Baš kao što mi je jednom netko rekao: ljudi iz medija mogu postati toliko smušeni
da će jedno drugom zabiti nož u prsa. Postojale su, i postoje, brojne iznimke
koje, međutim, najčešće nisu u poziciji da zapošljavaju ili pak pale i žare; da bi se
doguralo tako daleko moraš biti u stanju bez ikakvih problema gaziti preko drugih
ili lizati tuđe guzice, a često i oboje. Nastavio sam raditi za BBC, tijelom ako
ne i dušom, još sljedećih osam godina, s time da je moje stvarno središte interesa
bilo drugdje. Od djetinjstva sam volio ‘prirodu’ i ono što se sada naziva ‘okolišem’.
Satima bih se vozio na biciklu po leicestershireskom kraju, uživajući u ljepoti i samoći.
Kako su osamdesete odmicale zaštita okoliša postala je središte mog života.
Na otoku VVightu, uz samu južnu englesku obalu gdje sam živio više od 20 godina,
pokrenuo sam jednu skupinu za zaštitu okoliša koja je trebala vršiti pritisak. Ali
shvatio sam da bez obzira koliko dobre argumente po pitanju zaštite okoliša imaš,
jedino što je doista važno je broj ruku u zraku na sjednici lokalne skupštine kada
bi se glasalo. Ukoliko nisi imao većinu koja bi poduprla tvoje argumente, njihova
snaga ili valjanost bili su nevažni. Došao sam i do spoznaje da su odluke vijećnika
 
o tome kako glasovali često već bile dogovorene u lokalnom hramu Slobodnih
zidara, i to prije nego što bi ‘rasprava’ u Vijećnici uopće bila održana.
Zaključio sam da je okolišu potreban glas u skupštini i tako je započela moja
karijera, ukoliko ju se može tako nazvati, političara. Ono što se je dalje događalo
još je jedan primjer toga na koji je način neka nevidljiva sila upravljala iskustvima
moga života. Odbacio sam sve veće političke stranke zato što nijednoj od njih nisam
vjerovao. Umjesto toga, 1988. godine pisao sam slabo poznatoj Zelenoj stranci
Velike Britanije koja je u središte svog političkog djelovanja postavila zaštitu
okoliša. Poslali su mi neke informacije koje su mi se učinile razumnima, i tako
sam uplatio i otposlao članarinu te započeo organizirati javne skupove kako bih
utemeljio ogranak Zelenih na otoku VVightu. Stvari su se počele odvijati velikom
brzinom. Unutar dva tjedna primio sam pismo regionalnog voditelja Stranke zelenih
u kojem je tražio od nas da pošaljemo predstavnika novog ogranka otoka
VVighta na njihov sastanak. Otišao sam, a na kraju susreta bilo nam je priopćeno
da je njihov regionalni predstavnik u Savjetu stranke na nacionalnom nivou odstupio
s dužnosti pa je trebalo prikupiti nominacije za njegovog nasljednika. Kako
se nitko nije želio prihvatiti ovog posla, rekao sam da ću ga ja obavljati, no čak i
u takvim okolnostima dvoje je ljudi glasovalo protiv mene! Čini mi se da su smatrali
kako pojavljivanje na televiziji ‘nije zeleno’. Uza sve to, četrnaest dana kasnije
pojavio sam se na svom prvom sastanku Savjeta stranke u zgradi blizu Regents
parka u Londonu, i zatekao ju prepunu likova koji su satima neumorno brbljali
bez ikakvog zaključka. Postalo mi je savršeno jasno zašto je Stranka zelenih imala
tako beznačajnu ulogu u britanskoj politici. Neposredno prije ručka’predsjedatelj’
je izjavio da su u potrazi za glasnogovornicima ili glasnogovornicama, odnosno
kako su ih Zeleni zvali – ‘spikerima Stranke’, kako bi u godini koja dolazi predstavljali
stranku u sredstvima javnog priopćavanja. Nominacije su trebale uslijedi
poslijepodne. Dok smo ručali, prišao mi je jedan mladić i rekao da smatra kako bi
bilo dobro da stranku predstavlja netko tko je dobro poznat u medijima i pitao me
bih li ja za to bio zainteresiran. Odgovorio sam: «Dogovoreno, mogu probati.» Po
prilici sat vremena kasnije izabran sam za glasnogovornika Stranke zelenih Velike
Britanije. Bio sam član praktički nekoliko tjedana.
Moje se imenovanje poklopilo s povećanim interesom za okoliš kojeg je raspirio
niz televizijskih emisija prikazanih u udarnom terminu, usredotočenih na
loše stanje šuma uslijed kiselih kiša te na posljedice zagađenja. U ljeto 1989. ovo
je pitanje došlo na sam vrh interesa javnosti, i iznenada Zelena stranka Velike
Britanije postala je važna vijest kada smo na nacionalnim izborima za Europski
parlament osvojili 15% glasova. Do tada Stranka je rijetko osvajala više od 1%.
Umjesto neposjećenih tiskovnih konferencija i praznih dvorana Stranka i njezini
službeni glasnogovornici sada su bili gurnuti u nacionalne vijesti i središte javne
pažnje. Stranka zelenih stigla je do cilja – no kako se to zna dogoditi – nije se tu
dugo zadržala. Uslijedila je borba između onih ljudi u stranci koji su željeli ostati
vjerni svojim izvornim uvjerenjima {‘fundisti* ih* fundamentalisti) i drugih kojima
 
se uspjeh svidio i koji su vršili pritisak da se odbace oni politički stavovi koji su,
po njihovom mišljenju, predstavljali prepreku za još veću potporu birača {‘realci’
ili realisti). Ja sam bio fundi-realac po tom pitanju jer nisam želio odustati od
vrijednosti nego ih predstaviti javnosti na bitno učinkovitiji način. S tim sam
ciljem napisao knjigu pod naslovom ‘Može i drukčije (It Doesen’t Have To Be Like
rThis). Međutim, ta mi se bezobzirna borba više nego zgadila kad je postalo jasno
da Stranka zelenih tvrdi da predstavlja ‘jednu novu politiku, dok je bila tek još
jedna verzija stare politike, s istim starim metodama, manipulacijama i preokretima.
Stranka zelenih pojavila se na sceni kako bi predstavlja otklon od sustava, a
završila je tako da mu se pridružila. Mnogi su izvještavali da me je Stranka zelenih
najurila zbog onog što će uskoro u mom životu izaći na vidjelo, istina je, međutim,
da nikada nisam obnovio članstvo obzirom daje bilo jasno kako Zeleni neće ništa
promijeniti. Još jedan razlog, koje U ironije, zašto sam se tih mjeseci distancirao od
Stranke bile su neobične stvari koje su mi se događale, a znao sam da kad o tome
progovorim javno da će me doživljavati kao ozbiljnog ridikula.
Došao sam do ključne točke svog života. Ono što sam do tada prošao bit će
izuzetno važno za ono što je trebalo uslijediti. Proživio sam emocionalnu traumu
shvativši da se zbog artritisa raspršuju moji snovi da ću biti nogometaš. U potrazi
za izlječenjem upoznao sam se i s akupunkturom, drevnim kineskim umijećem
iscjeljivanja, koje mi je proširilo vidike na način da sam počeo razumijevati kako
je ljudsko biće nešto daleko složenije od samog fizičkog tijela. Igranje nogometa
s onim strašnim bolovima potaklo je odlučnost da ću svladati nevolje i nastaviti
dalje, bez obzira na sve izazove i nepovoljne okolnosti. Novinarstvo mi je otkrilo
na koji način mediji funkcioniraju i u kojoj se mjeri’viješću’manipulira. Imao sam
priliku vidjeti kako su mediji ustrojeni na način da potkrjepljuju službenu verziju
događaja a ne da propituju ili istražuju službenu istinu. Uvjerio sam se da se većina
novinara ubraja među najneinformiranije, najviše uvjetovane i utamničene
ljude koje uopće možete upoznati. Kako oni mogu izvještavati o svijetu kakav jest
kad nemaju blagog pojma o tome kakav je. Zbog zahtjeva novinskog prostora novinarstvo
mi je, osim toga, omogućilo razvijanje sposobnosti za jezgrovito pisanje
i komunikaciju s publikom na način da cijeli spektar znanja o nekoj temi obuhvatite
pitanjem. Moja televizijska karijera predstavljala je uvid u manipulacije,
tehnike a često i nevjerojatnu površnost medija, kako na ekranu tako i izvan njega.
Javna slika koju mi je osigurala također je bila jamstvo da će se naširoko govoriti
kada dođe trenutak da se moja svijest probudi i da pogledam s one strane iluzije.
Vrijeme provedeno u Stranci zelenih razotkrilo mi je politiku iznutra, kako je to
igra moći a ne principa, bez obzira na to čiji je naziv izvješen na vratima. Vidio
sam koliki su političari, koji su se u javnim’raspravama’jedni drugima suprotstavljali
i međusobno se osuđivali, privatno bili vrlo bliski. Do tog trenutka život mi je
pružio sve što mi je bilo potrebno za ono što će uslijediti.
 
Poziv na buđenje 

U vrijeme kada sam pisao knjigu o okolišu ‘Može i drukčije’ 1989. postao sam
svjestan neobičnih zbivanja. Pisao sam vrlo brzo, često i po poglavlje dnevno,
a kad bih navečer to ponovno čitao razmišljao sam: “Odakle mi sve to?” ili “Ne
sjećam se da sam napisao ovaj redak.” Osjećao sam se kao da sam sve to napisao
u snu. U isto to vrijeme počeo sam oko sebe osjećati neku prisutnost. Kad bih bio
sam u sobi osjećao sam kao da je tu još netko, i to je trajalo mjesecima, u vrijeme
dok sam još radio za BBC. Jednom prigodom, početkom 1990. sjedio sam na rubu
kreveta hotelske sobe u Londonu kad sam osjetio tu prisutnost tako snažno da
sam glasno rekao: “Ako si ovdje hoćeš li se, molim te, javiti jer ovako ne mogu
dalje.” Ubrzo nakon toga događaji su se ubrzali.
U ožujku 1990. igrao sam nogomet sa svojim sinom Garethom, tada osmogodišnjakom,
na obali Rydea na otoku Wight. Rekao sam mu da ćemo otići na ručak
u obližnji restoran na željezničkoj postaji. Restoran je bio pun pa smo krenuli
potražiti neki drugi, ali neki me je čovjek prepoznao j e r me vidio na TV-u i počeo
me ispitivati o nogometu. Kad smo završili razgovor Garetha više nije bilo, no ja
sam znao da je u kiosku s novinama na stanici gdje pregledava knjige o vlakovima
na paru koji su nas obojicu zanimali. I doista je bio. Zastao sam na ulazu u kiosk
i rekao Garethu da idemo potražiti neki drugi restoran, ali kad sam se okrenuo
kako bismo krenuli, moje su noge bile prilijepljene za tlo kao da ih dva magneta
drže prikovanima o pod. Bio je to iznimno čudan osjećaj, gotovo kao da se, danas
to razumijem, oko mene očitovala neka druga stvarnost. I dok sam tamo stajao, s
nogama prilijepljenim za pod, u umu sam čuo vrlo razgovijetan glas kako govori:
«Otiđi i pogledaj knjige u krilu na dnu.» Ma, kakvo je to sad sranje? Što se to, dođavola,
događa? Dobro sam poznavao taj kiosk, knjige u “krilu na dnu” nisu me ni
najmanje zanimale. Na tom su mjestu oduvijek stajali raznovrsni ljubavni romani
Barbare Cartland. Međutim, obzirom na to što mije glas rekao krenuo sam u tom
smjeru da vidim što će se dogoditi, ali svakako i zato što je to bio jedini smjer
prema kojem su se moje noge htjele micati. Istog me je trenutka privukla knjiga
na čijoj je naslovnici bilo žensko lice. Kao da je to bila jedina knjiga koju sam bio
u stanju vidjeti, osjećaj koji sam dotad doživio nebrojeno puta. Okrenuo sam je j e r
sam želio pročitati tekst na ovitku knjige i tamo ugledao riječ ‘medij’. Spisateljica
je bila profesionalni medij i iscjeliteljica koja liječi polaganjem ruku. Odmah mije
pala na pamet prisutnost koju sam tijekom svih tih mjeseci osjećao. Hoće li mi ta
gospođa znati reći što se to događa? Knjigu sam pročitao u jednome danu i stupio
s njom u kontakt kako bih dogovorio sastanak. Ništa nisam govorio o prisutnosti
koju sam osjećao, spomenuo sam samo artritis zato što sam želio vidjeti hoće li
mi njezino iscjeljivanje pomoći. Nisam namjeravao govoriti o onome što mi se
događalo osim ukoliko bi ona doznala nešto duhovnim putem.
 
Ima li koga? 

Susreo sam je svega četiri puta, pri čemu se tijekom prva dva sastanka nije dogodilo
ništa posebno važno, osim što smo razgovarali o drugim dimenzijama i
frekvencijama postojanja, kao i o bitno širem pogledu na život i Stvaranje. Oduvijek
sam odbijao religiju, ali podjednako besmislena bila mi je ideja koju gura
‘znanost’ da smo svi mi ‘slučajnost evolucije’ koja u trenutku smrti’ prestaje postojati.
Nevjerojatna besmislica, a ipak i dalje široko zastupljena tvrdnja ‘znanstvenog’
establishmenta, unatoč mnoštvu dokaza i istraživanja – uključujući one pod
vodstvom pravih znanstvenika bez predrasuda – koji ruše gore spomenute šuplje
priče. Dotad nikad nisam istinski razmišljao o mogućoj alternativi toj budalaštini,
međutim dok sam razgovarao s medijem odmah mi je postalo blisko ono što je
rekla o višedimenzionalnoj prirodi stvarnosti i o mogućnosti da jedna od dimenzija
komunicira s drugima. Imao sam dojam kao da sam već znao ono o čemu je
govorila, a upravo je to ona radila. Svima nam je poznata ta informacija, međutim
uvjetovani smo da zaboravimo tko smo i što smo doista zato što to odgovara planu
manipulatora.
Onima koji se po prvi puta susreću s takvim idejama potrebno je temeljno
objašnjenje. Mi živimo tek u djeliću ‘svijeta frekvencijskog raspona; svijet koji je
dostupan našim osjetilima i kojeg zapažamo pomoću pet osjetila, kao i opseg
opažanja putem pet osjetila vrlo je malen. Univerzum nije strukturiran kao ormar,
s jednom razinom povrh druge. Sazdan je od frekvencija koje dijele isti prostor,
jednako kao što to čine sve radio i televizijske frekvencije. Te emitirane frekvencije
nisu oko vas samo u tom trenutku, one dijele isti prostor. To je moguće zato što
djeluju na frekvencijskoj razini ili dužini vala različitoj od vašeg tijela, ali i međusobnoj.
Samo u slučaju kada su frekvencije doista blizu dolazi do ‘interferencije’, i
tada postajemo svjesni druge stanice. Osim u spomenutoj situaciji, svi zaboravljaju
na postojanje onih drugih zato što doslovce djeluju na različitim frekvencijama,
različitim ‘stvarnostima ili ‘svjetovima. Kada svoj radio namjestile na neku postaju,
recimo Radio 1, dobit ćete upravo tu postaju. Nećete čuti ni Radio 2, ni 3 niti 4
zato što oni ne emitiraju na valnoj dužini na koju je vaš radio tigođen. Pomaknite
skalu radio-aparata sa frekvencije Radija 1 na Radio 2, i čut ćete, logično, Radio 2.
Radio 1, međutim, nije prekinuo emitiranje kada ste pomaknuli skalu sa njihove
valne duljine. Emitiranje i dalje traje – postoji – dok je vaš interes, vaša svijest udešena
na nešto drugo.
Upravo je to princip po kojem Univerzum djeluje ili barem njegov dio kojeg
momentalno doživljavamo. Pet osjetila – pomoću kojih vidimo, čujemo, njušimo,
dodirujemo i kušamo – u mogućnosti je zapažati beskonačno malen dio onoga
što postoji u prostoru kojeg vi, kako vjerujete, u ovom trenutku ‘vidite’. To je razlog
zašto životinje kao što su mačke skakanjem reagiraju na ono što nama izgleda
kao ‘prazan’ prostor. Mačkama prostor nipošto nije prazan. One imaju veći vidni
frekvencijski raspon tako da vide entitete i prizore koji su izvan dosega frekvencij-
 
skih limita čovjekovih pet osjetila. Točno je ono što ljudi kažu da je sve unutar tebe
odnosno, simbolički rečeno, da je Kraljevstvo Božje unutar tebe. Sva beskonačnost
je u nama budući da sva beskonačnost dijeli sav prostor. Kako god, stvar je u tomu
da uz pomoć svojih pet osjetila ne možemo vidjeti sve što beskonačnost obuhvaća,
kao što ne možete slušati ni sve dostupne radio stanice ukoliko skalu namjestite na
jednu od njih. Vidimo isključivo onaj sićušni dio beskonačnog koji vibrira u frekvencijskom
rasponu tih osjetila – ono što vidimo, čujemo, dodirujemo, njušimo i
kušamo. Ja to nazivam zatvorom pet osjetila zato stoje većina ljudi toliko uhvaćena
u zamku njegovih proizvedenih i izmanipuliranih iluzija da vjeruju daje to sve
što postoji i sve što oni jesu. To je njihova jedina stvarnost. Polom se ta stvarnost
dodatno duboko usađuje i regulira kroz sustav’obrazovanja, medije i’znanost’kojima
pak upravlja uvjerenje da je ‘svijet’ pet osjetila u osnovi sve što postoji. Manipulatori
su ti koji žele da vjerujemo u to iz razloga koje ću istražiti kada bude
vrijeme. Kada energija polagano vibrira nama to izgleda kao da je ‘gusto’ i ‘čvrsto’,
no pogledate li pod mikroskopom, bez obzira koliko se nešto može činiti ‘čvrstim’,
ipak se radi o titrajućoj energiji. S povećanjem brzine vibriranja energija postaje
sve manje čvrsta, sve dok ne počne vibrirati tako brzo da napušta frekvencijski
raspon pet osjetila i ‘iščezava’ iz ljudske percepcije. Zapravo nije iščeznula; jednostavno
je napustila raspon koji je dostupan čovjekovim osjetilima. To je ono što se
događa kada ljudi govore da su vidjeli duha ili ‘NLO’ koji su se ‘pojavili’ niotkuda,
a potom ‘nestali’. Uvjetovana stvarnost pet osjetila smatra da ti ljudi moraju biti
ludi budući da je takvo nešto nemoguće. Ali – moguće je.’Niotkuda’, odakle takve
manifestacije dolaze i kamo odlaze, nije ništa drugo nego druga frekvencija ili
valna duljina postojanja. Presudno je to razumjeli kako bi se uvidjelo da je ‘daleki’
svijet takozvanog ‘paranormalnog’ moguće savršeno i jednostavno objasniti. Kako
ćete odmicati sa čitanjem knjige to će postajati sve jednostavnije.
Za trećeg posjeta mediju, dok sam tijekom iscjeliteljske seanse ležao na kauču,
na licu sam osjetio nešto slično paukovoj mreži. Sjetio sam se da sam u njezinoj
knjizi bio pročitao da se to može dogoditi kada ‘duhovi’ pokušavaju uspostaviti
kontakt. Prilično neobično, no do tada to nikada nisam osjetio. Ništa joj
nisam govorio, ali ona je za desetak sekundi zabacila glavu unatrag i rekla: «Ovo
je snažno; zbog ovoga ću morati zatvoriti oči!». Rekla je da u svome umu vidi lik
nekog Kineza koji joj je rekao: «Sokrat je sa mnom.». Sokrat (469. – 399. pr. Kr.)
je bio grčki filozof, genij čiji se najpoznatiji učenik zvao Platon. Kad mu je bilo 70
godina Sokrata su vlasti optužile za herezu i kvarenje lokalne mladeži, i stoga je on
sam izvršio smrtnu kaznu ispivši piće od kukute. Među njegovim slavnim citatima
kojih ima za cijelu jednu knjižnicu je i ovaj: «Mudrost se sastoji u tome da znamo
koliko malo doista znamo.» ‘Lik Kineza’ bio je tek projekcija iz druge dimenzije u
umu medija koji joj je trebao pružiti poznatu sliku na koju će se ona usredotočiti.
Komunikacija je potekla od svjesnosti s one strane područja ‘fizičkog’ tijela tako
da može uzeti bilo koji oblik. To je ono što smo svi mi u svom najvišem obliku
– čista svjesnost. ‘Fizičko’ tijelo nije ništa drugo nego prijenosnik te svijesti kako
 
bi ona mogla iskusiti postojanje ovih gustih frekvencija pet osjetila’. Biće iz druge
dimenzije projicira misao u um medija, a on ili ona ju dekodiraju u ljudski jezik.
Isti je to princip kao i kod radio programa koji se u obliku valova emitiraju putem
odašiljača, a dekodiraju u riječi pomoću radio aparata. Medij koji je Talijan ćut će’
misaonu projekciju na talijanskom, ukoliko je Englez na engleskom i tako dalje.
Evo što je medij, gospođa kod koje sam bio, izvijestila o nekim stvarima koje je lik
‘Kineza’ imao za reći meni i o meni:
On je iscjelitelj koji je ovdje kako bi iscijelio Zemlju. Bit će poznat diljem svijeta.
Suočit će se s golemim protivljenjem, ali mi ćemo uvijek biti uz njega da ga
štitimo.
Duhovno, on je još dijete, no bit će mu dano duhovno bogatstvo.
Ponekad će govoriti o nečemu, pitajući se odakle to dolazi. Bit će to naše riječi.
Znanje će mu biti usađeno u um, a u drugim će prilikama biti doveden do
znanja.
Zbog svoje je hrabrosti izabran još dok je bio dječak. Prolazio je kroz testiranje
i sve je ispite položio.
Uveden je u nogomet kako bi se naučio disciplini, a kad je to svladao bilo je
vrijeme da krene dalje. Osim toga, morao je naučiti na koji se način nositi s
razočaranjem, proživjeti sve osjećaje, te se podići i unatoč tome nastaviti dalje.
Duhovni put je težak i nitko tu ne prolazi olako.
Znamo daje želio da ga kontaktiramo, ali tada nije bilo pravo vrijeme. Ovamo
je doveden kako bismo stupili s njim u kontakt a ne kako bi bio iscijeljen. Jednog
će dana, međutim, biti potpuno iscijeljen.
Uvijek će imati ono što mu je potrebno [to bi mogle biti ‘nužne stvari’], ali ništa
više od toga.
Za trajanja sljedećeg susreta s medijem lik joj se ponovno javio. Evo riječi
koje je uputio meni:
Jedan čovjek ne može promijeniti svijet, ali može prenijeti poruku koja će promijenitisvijet.

Ne pokušavaj to učiniti sam. Kreni zajedno s drugima; tako ćete si međusobno

pomagati ustati nakon pada.

Napisat će pet knjiga u tri godine.

 
Politika nije za njega. Previše je duhovan. Politika je anti-duhovna i učinit će
ga vrlo nesretnim.
Ostavit će se politike. Ništa ne mora raditi. To će se dogoditi postupno unutar
jedne godine [točno se tako i dogodilo].
Postojat će drukčija vrsta letećeg stroja, posve različita od današnjih aviona.Vrijeme neće biti od nikakve važnosti. Tamo gdje poželiš biti, tamo ćeš se naći.

Bio sam sportski televizijski voditelj na BBC-ju i glasnogovornik Stranke zelenih.
A sada mi je rečeno da sam iscjelitelj koji je ovdje da iscijeli Zemlju, te da
jedan čovjek ne može promijeniti svijet, ali može prenijeti poruku koja će promijeniti
svijet. Molim? S jedne strane sve je izgledalo krajnje smiješno, pa ipak je
nešto u meni znalo da moram krenuti s time i vidjeti kamo će me odvesti. Ono što
je uslijedilo kao posljedica ove moje nezaustavljive potrebe da pođem tim putem
bili su takvi silni preokreti u mom životu koji su gotovo pa bili preteški za moje
emocije. Ali sve te godine i toliko muke kasnije, sve ono što mi je bilo rečeno da
će se dogoditi – ili se dogodilo ili se upravo događa. Pomisao da ću unutar tri godine
napisati pet knjiga na temu o kojoj u to vrijeme nisam znao ništa posebno
se doimala smiješnom. Međutim, pisanje tih knjiga priveo sam kraju u tri godine,
točno u mjesec. Kada sam pojedincima iz vodstva Stranke zelenih ispričao o svojim
iskustvima reagirali su podjednako nepovjerljivo, neupućeno i neobaviješteno
kao što bi to učinili bilo gdje drugdje u sustavu koji su Zeleni, navodno, osporavali.
«David je poludio.» – počela je kružiti glasina potekla od onih kojima sam
rekao. Da, baš! Dobrodošlica novoj politici! Bio je to vrlo blagi nagovještaj onoga
što će uslijediti. U tom ranom razdoblju buđenja ‘slučajnost’ me je vodila do drugih
medija, pri čemu jedni nisu znali što su mi bili rekli oni drugi. Unatoč tome,
teme su bile iste. Preko svijeta nadvila se sjena koju je potrebno raspršiti; postoji
priča koju treba ispričati, a ja sam taj koji će to učiniti. Između ostalih došle su i
ove poruke:
Mučno traženje nije nužno. Put je već zacrtan. Na tebi je samo da slijediš nit…Mi te vodimo pripravljenim putem. Ti učiš u skladu s našim poučavanjem. Sve

je bilo organizirano još prije tvoje inkarnacije.

Istinska ljubav ne pruža uvijek onomu koji ju prima ono što bi želio primiti, ali

će mu uvijek pružiti ono što je za njega najbolje. Stoga, prihvati sve što ti dolazi,

sviđalo ti se to ili ne. Dobro razmisli o svemu što ti se ne sviđa i vidi možeš li

shvatiti zašto je to bilo potrebno. Prihvaćanje će tada biti mnogo, mnogo lakše.

Bit će kristalizator misli koji pomaže da se Riječ izrazi u ljudima koje susreće.

 
Od tebe se, dakle, tražila promjena. Od tebe se tražilo da se promijeniš u svakom
pogledu. Nije riječ o malim izmjenama, nekoj sitnici ovdje, drugoj sitnici
ondje. Od tebe se zahtijevala potpuna promjena. Postoji ogromna sjena koju je
potrebno ukloniti, a na Radnicima Svjetlosti kao [ti] je da se usredotoče na
taj izazov.
Oni među vama koji su u tome u prvim redovima zapravo su kao ralica za
krčenje snijega. Ti predstavljaš tek prvi korak. Piše ti se… – kako da to kažem
-…čini mi se, donekle usran kraj tvog posla. Imao si za napraviti strašnu količinu
posla, no unatoč svemu ti si sposoban obaviti strašnu količinu posla. To
je razlog zašto si izabran da dođeš, to je razlog zbog kojeg si ovdje, da istinski
zagrabiš lopatom nešto tog govna i tako za sobom ostaviš raščišćen prostor kako
bi drugima bilo lakše.
Motiv važnih preokreta i transformacija ljudske svjesnosti također je bio
konstantan, a nastavlja se sve do danas kada sve više razumijem njegovu prirodu
i gledam učinak koji on ima na golem broj ljudi koji i dalje raste. Rekli su mi da
smo uhvaćeni u stupicu zamrznute vibracije, te da je ta niska vibracijska čvrstoća
bila preobražena. Mnogo kasnije saznao sam da brojne drevne tradicije govore o
tome da je ‘fizički svijet’ nekoć bio daleko više fluidan i manje čvrst nego što je to
danas, a australski Aboridžini tvrde da će se Zemlja vratiti u to više vibracijsko
stanje koje oni nazivaju ‘Vrijeme sanjanja’. Sigurno je da se nalazimo usred golemih
promjena koje će osloboditi ovaj ‘svijet’ od njegove probitačnosti, neznanja i
ograničenosti (u svakom značenju).
Zbogom, BBC 

Unutar nekoliko tjedana od tog prvog kontakta s medijem i iscjeliteljicom, u BBCju
– ili ‘Beebu’, kako je poznat – su mi rekli da neće obnoviti moj ugovor, i zapravo
sam dobio otkaz. Bio je to šok s obzirom na sva pisma koja sam primio od
zaposlenika BBC-ja u kojima su hvalili moj rad, kao i činjenicu da sam još vrlo
mlad za posao i da su preda mnom još desetljeća. Glavni je razlog bio očigledan
pritisak iz BBC-jeve hijerarhije da me se otarase zbog mojih aktivnosti u Stranci
zelenih, a posebice zbog toga što sam odbijao plaćati glavarinu (engl. Poll Tax,
porez koji se plaća po (muškoj) glavi, glavarina, op. prev.), uveden u vrijeme diktatorske
vladavine premijerke Margaret Thatcher. Porez je nalagao da i bogati i
siromašni plaćaju jednak iznos, što predstavlja neukusnu nepravdu, a ja sam bio
jedan od nekoliko milijuna ljudi koji su ga odbili plaćati u znak prosvjeda zbog
njegove nepravednosti. Ovi milijuni naposljetku su se morali pojaviti na sudu, a
prvi slučajevi saslušanja izazvali su ogroman medijski interes. Tada se je ponovno
umiješala sudbina. Prvi su slučajevi mogli doći na bilo koji sud u Ujedinjenom
kraljevstvu, ali gdje se je to dogodilo? U Newportu, malom trgovačkom gradu na
otoku Wightu, gdje je među onima na popisu bio i moj slučaj. Stigao sam na sud,
 
zaslijepljen televizijskim kamerama, novinskim izvjestiteljima i fotografima koji
su došli izvještavati o ljudima koji se protive glavarini i protiv kojih je podnesena
tužba. Osim što nisu bili procesuirani, kako se ispostavilo. Satima sam čekao dok
su se bavili s cijelim redovima prosvjednika zbog njihovog odbijanja (a često i
nemogućnosti) plaćanja. Nisu mogli izići na kraj s njima pojedinačno j e r ih je bilo
previše.
I tada su me, napokon, pozvali. Stao sam pred suce i još šest ili sedam drugih
ljudi kako bih se suočio s optužbama. Ali jedan čovjek iz skupine, momak kojeg
sam upoznao na protestnim skupovima protiv ovog poreza, podigao je ruku i
postavio pitanje. Ukazao je na datum do kojeg je plaćanje trebalo biti izvršeno te
na datum kada su neplatišama odaslani pozivi na sud, nalažući im da se pojave na
saslušanju. Zatim je otkrio da je, sukladno zakonu, razdoblje između dva datuma
bilo prekratko, te da su saslušanja održana toga dana protuzakonita. Atmosfera
u sudnici istoga se časa promijenila, a suci su se udaljili iz sudnice kako bi to raspravili.
Kada su se poslije nekih pola sata vratili, morali su obznaniti da je čovjek
bio u pravu, tako da su sve sudske tužbe toga dana proglašene nevažećima i svi
su mogli slobodno otići. Ja sam sucima skrenuo pažnju da to nije tako jednostavno.
Ljudi su protuzakonito dovedeni na sud, izgubili su svoje dnevne zarade i još
si natovarili troškove prijevoza. Što je s nadoknadom? Vlasti nisu imale drugog
izbora nego se složiti. Gubitak zarade bio je isplaćen, dok sam ja primio ček na £
2,50 za autobusnu kartu. Ti su događaji predstavljali udarne vijesti televizijskih
informativnih programa, objavljeni i na naslovnicama svih časopisa, a glavarina
Marharet Thacher postala je predmet nacionalne sprdnje. Od tog trenutka, zbog
uništene vjerodostojnosti, porez više nije imao nikakvih izgleda da opstane, te je
zamijenjen drugim koji je bio više u suglasju s mogućnostima plaćanja.
Sljedećeg sam jutra stigao na BBC kako bih se susreo s korporacijskim šefom
zaduženim za sport da bismo porazgovarali o mojoj ‘budućnosti’. Njegov je stol
bio prekriven jutarnjim izdanjima novina – s mojim licem na većini njih – koje su
izvještavale o fijasku glavarine u Nevvportu. «Ono što ću reći nema nikakve veze
s ovim.» – rekao je pokazujući na časopise. Hmmm. Rekao mi je da za mene na
BBC-ju nema budućnosti, i nekoliko tjedana poslije rastali smo se čak i bez’hvala’
iH sretno’. BBC je, u stvari, arogantna i često pokvarena organizacija koja se prema
svojim zaposlenicima odnosi kao prema stoci. Ali opet, jednako postupa i većina
drugih televizijskih kompanija, takva je narav zvijeri.
Novi početak 

Upravo kao što je bilo zamišljeno, s mojim prijašnjim životom bilo je gotovo.
Ostao sam bez posla, kao i bez nekog drugog izvora prihoda, pa ipak sam se
0 sjecao oslobođeno. Rad u bezdušnim medijima postao je svakodnevna noćna
j^ora, a sada sam bio slobodan. Nekoliko sljedećih godina financijski sam preživio
uključivo zato što sam živio prilično ispod svojih prihoda od televizije, pa sam
18 Priče iz vremenske omče
imao dovoljno novaca u banci da smo se ja i moja obitelj izvukli, i to jedva. Bilo je
to vrijeme kada mi je predstavljalo golemi izazov imati povjerenja u tijek života,
jer sve što sam bio sagradio u životu sada se raspadalo oko mene, a išlo je prema
još mnogo gorem. Moja tadašnja supruga Linda i moja djeca bili su svakako još
više zbunjeni od mene. Barem sam izravno doživio neobične događaje; njima je
bilo poznato samo ono što sam im ja rekao. A onda, njihov otac i suprug – poznato
lice nacionalne televizije tijekom osam godina, iznenada ostao bez posla – govori o
čudnim zbivanjima i idejama, i kojeg će ubrzo javno izvrgnuti ruglu u razmjerima
koji su rijetko viđeni u povijesti britanskih medija. Činjenica da su bili uz mene,
da se nijednom nisu pokolebali, bez obzira na sve što se dogodilo, bila je presudna
za moje uspješno preživljavanje onoga što se je trebalo dogoditi. Isto je bilo s Paulom
Vaughanom, mojim televizijskim agentom, koji mi nikad nije prestao pružati
podršku, čak i kada bi za njega bilo mnogo jednostavnije da mi okrene leđa.
Moja jedina želja bila je slijediti tijek svojeg života koji se velikom brzinom
mijenjao. Ma koliko to bilo neobično, u meni je postojala sila koja je znala da je
to put kojim moram krenuti. Tijekom posljednjih mjeseci 1990. godine napisao
sam svoju prvu knjigu o tim događajima – Prave vibracije (engl. Truth Vibrations)1.
Kada je neposredno prije Božića 1990. otišla u tisak, započeo je slijed zbivanja
koji će dovesti do eksplozije u mojoj svjesnosti, a to će izmijeniti gotovo sve što
sam dotad mislio ili vjerovao. Odjednom sam osjetio strašnu potrebu da otputujem
u Peru, iako nisam imao pojma odakle je došla. O Peruu nisam znao ništa,
do tada nikad nisam čak ni razmišljao o toj zemlji. U istom tom razdoblju riječ
‘Peru’ viđao sam posvuda, na knjigama, u novinama i izlozima turističkih agencija.
Upoznao sam još jednu ženu koja je bila medij, i koja mi je, bez da sam ju ičim
ponukao, rekla: «Jeste li ikada razmišljali o tome da posjetite Peru?» Rekla je da ću
otići tamo i «piti svetu vodu». Nekoliko tjedana kasnije prisjetio sam se tih riječi
dok sam pio vodu iz rijeke Urubambe,’svete rijeke koja teče Svetom dolinom Inka
u blizini drevnog peruanskog, nekada ‘izgubljenog’, grada Machu Picchu.
Od vremena kada sam primio one prve poruke, koje mi je prenijela gospođa
koja je bila medij, sve što sam radio bilo je utemeljeno isključivo na intuiciji.
Na primjer, nisam znao zašto idem u Peru, znao sam samo da iz nekog razloga
moram ići. Razum, ‘logika’ govorili su mi da ne bih trebao trošiti novac na tako
skupo putovanje koje si ne mogu priuštiti, međutim, moj razum nije bio dorastao
mojem ‘srcu’, mjestu odakle naše intuitivno ‘znanje’ komunicira s nama. Ne mislim
na fizičko srce nego na ono duhovno kojeg se može osjetiti u sredini grudi. To je
vrtlog ili cakra’ (što znači ‘kotač svjetlosti’) koji povezuje ‘fizičku’ razinu s našom
višom svjesnošću onkraj pet osjetila. Odatle i današnji običaj da fizičko srce simbolizira
ljubav, što je rezultat izgubljenog razumijevanja onoga što ‘srce’ doista
znači u tom kontekstu. Kada osjećate veliku ljubav ili samilost, obratite pozornost
na koji ih način osjećate u središtu grudi – to je srčana čakra ili vrtlog kroz
koji mi ustanovljujemo i naše intuitivno ‘znanje’. Kada netko pokušava donijeti
neku odluku, kažemo mu: «Što ti srce govori?» ili «Kakav osjećaj imaš?» Srčana
 
čakra je naša veza s našom višom svjesnošću koja je s druge strane ovog ‘svijeta’,
dok je naša ‘glava’, naš uvjetovani um uhvaćen u zamku ‘razmišljanja’, u skladu s
pravilima i propisima stvarnosti pet osjetila. Većina je ljudi zarobljena u zatvoru
svojeg ‘uma’, indoktriniranog na način da vjeruje u službenu verziju onoga što je
ispravno a što je pogrešno, što je moralno a što nemoralno, što je pametno a što
ludo – da vjeruje u društvene’norme’. Izraz je to svjesnosti vezane za Zemlju, nižeg’
uma ‘pet osjetila’ kojim se svakodnevno manipulira kako bi prihvatio verziju
stvarnosti i mogućnosti koje odgovaraju planu onih koji kontroliraju. Temelji se
na ograničenjima, pravilima i propisima, kao i na ‘ja to ne mogu’,’ti to ne možeš’
mentalitetu. Razmatra zašto nešto ne može ili ne treba biti učinjeno, a rijetko
zašto može ili bi trebalo biti učinjeno. Zarobljen je strahom koji čovječanstvo
drži u mentalnoj i emocionalnoj zatvorskoj ćeliji.’Srce’, intuicija – kako god želite
– naša je veza s Beskonačnim ‘ja’ koje postoji izvan pet osjetila. ‘Srce’ radije osjeća
nego što misli, posjeduje ‘spoznaju’ umjesto ‘znanja’ iz druge ruke, prikupljenog od
stroja za indoktrinaciju. Velik broj ljudi vodi unutarnji ‘rat’, balansirajući između
onoga što misle i onoga što osjećaju, između onoga što im njihov razum govori da
učine i onoga što intuitivno osjećaju da žele napraviti. Pobjedu gotovo uvijek odnosi
njihov razum. To je lakši put, ili se barem takvim čini, u društvu utemeljenom
na nametanju misli i uvjerenja. Jednom kada sustav kroz ‘obrazovanje’, ‘znanost’,
medije i dr. definira i nametne društvene ‘norme’, svaki pobunjenik i slobodni
mislilac biva izvrgnut podsmjehu ili osuđivanju (što je moj slučaj) zbog zločina
što je drukčiji, ili zato što osporava tu smiješno ograničenu verziju stvarnosti i
mogućnosti. Takav je način predivno predočen u japanskoj poslovici: «Ne budi
čavao koji strši iznad ostalih jer toga će prvog udariti.»
Svatko tko radije ozbiljno slijedi svoju intuitivnu ‘spoznaju’ nego svoj indoktrinirani
um/razum ispunjen strahom suočit će se s ismijavanjem i osudom psihologa
fašista. Nisu to samo ljudi smiješnih brkova u vojničkim čizmama; oni su naši
roditelji,’prijatelji’, kolege s posla – a ukoliko ste javna osoba – ‘novinari’ i javnost
općenito. Štoviše, svatko tko otežava stvari ili izaziva neugodu time što je različit.
Veći dio ljudske vrste potpuno je indoktriniran vanjskim, usađenim ‘normama’
kojima se njihovi umovi bombardiraju od kolijevke pa do groba, tako da uopće
ne razumiju da je njihovo ‘normalno’ razmišljanje njihov vlastiti individualni ali
i kolektivni zatvor. Njihova smetenost doseže takve razmjere da ne samo što iz
minute u minutu doprinose izgradnji vlastitog zatvora, nego ga i silovito brane
od svakoga tko propituje ili osporava temelje i pretpostavke na kojima on stoji. Ja
sam to nazvao ‘mentalitet ravan kao Zemlja’. U vrijeme kada je norma nalagala da
je Zemlja ravna ploča svatko tko je tvrdio da je okrugla bio je izvrgnut ismijavanju
i osudi, čak i osuđen na zatvor i smrt. Kada se zbog obilja dokaza norma promijenila,
pa je prihvaćeno da je Zemlja kugla, pravila su se istoga časa preokrenula,
a svatko tko je tvrdio da je ravna tada bi prošao kroz tretman. Norme vladaju,
kužite? Postavite norme i kontrolirate ljudsku percepciju i ponašanje. Eto zašto je
razotkrivanje normi kao običnih gluposti što one i jesu od tolike važnosti.
 
Ljudi koji žive život kroz svoju intuiciju uvijek privlače pozornost Policije
mišljenja zato što ‘razum’ i ‘srce’, niži ‘um’ i viša svjesnost promatraju stvarnost sa
dvije potpuno različite točke gledišta. Kasnije ću se podrobnije ovime baviti, ali
simbolički to možete ovako zamisliti: ukoliko bi razum ‘pet osjetila jedrio niz rijeku,
bio bi u stanju vidjeti isključivo ono što je ispred prvog zavoja. Viša bi svjesnost,
međutim, kroz komunikaciju s intuicijom vidjela cijelu rijeku, od izvora do
mora. Znala bi što slijedi kao i najučinkovitiji smjer djelovanja u svakom danom
trenutku. Znala bi je li naprijed na putu loše vrijeme, i ukoliko jest, da je najbolje
da se zaustavi tamo gdje se nalazi dok nevrijeme ne prođe. Znala bi ploviš li prema
velikom vodopadu, ili da su nizvodno razbojnici u zasjedi, pa bi te vodila da
ih izbjegneš. Ništa od toga nije dostupno razumu pet osjetila zato što on ima silno
ograničenu viziju i sposobnost gledanja onoga što nadilazi njegove’norme’ zapažanja.
«Nema nikakvih dokaza da se tu nalaze vodopadi ili riječni brzaci» – mogao bi
ustvrditi -«i dok ne vidim dokaz za to mi ćemo… oooo aaa…jooooj.» Razum
pet osjetila koji nije povezan sa svojom višom svijesti uvučen je u neprestanu, žestoku
borbu s intuicijom zato što, ukoliko bi odstupio od svoje stvarnosti u korist
one više, izgubio bi svoju navodnu moć nad događajima i ponašanjem. Ako bi netko
na brodu rekao da mu intuicija govori kako su iza ugla razbojnici, niži umovi
onih drugih tražili bi ga da im pruži ‘dokaz’ za to. Rekli bi mu da ne bude glup i da
prestane kvariti putovanje. Na isti su način neki ljudi odbili ući u zrakoplov koji će
se potom srušiti zato što su imali ‘osjećaj’ – intuiciju iz svoje više svjesnosti. Premda
su ti ljudi drugim putnicima rekli što osjećaju, većina ih je ipak ušla u avion jer
im je njihov razum govorio da su izgledi da se avion sruši vrlo mali, i na svaki su
način morali stići na svoje odredište kako bi prisustvovali poslovnom sastanku ili
stigli na dogovorenu večeru. I veliki proboji u razumijevanju, uključujući one u
znanosti, također su uvijek rezultat intuicije,’osjećaja u trbuhu’ prije nego intelektualnog
rada. Intuitivno nadahnjuje, a intelekt to samo potvrđuje.
Odvažiti se na različitost 

Kada slijedimo svoju intuiciju često ćemo se ponašati na način koji će uvjetovanim,
zarobljenim, nižim umovima ljudi koji nas okružuju izgledati nemoguć za
razumjeti. Zbog toga oni moraju vaše riječi i ponašanje sebi racionalizirati tvrdnjama
da ste ‘ludi’ ili ‘opasni’. U stvari, samo ste različiti, gledate na stvarnost sa
drukčije točke motrišta. Slično onoj sceni s Robinom VVilliamsom u filmu Društvo
mrtvih pjesnika (Touchstone Pictures) iz 1989. kada je svojim učenicima u školi
kojom vladaju ‘norme’ rekao:
«Penjem se na svoj stol kako bih samog sebe podsjetio da stalno moramo
promatrati stvari na različit način. Od tamo vidiš da svijet izgleda bitno
drukčije… baš kada pomisliš da nešto znaš, moraš to sagledati na drugi
način. Čak i ako izgleda budalasto ili ‘pogrešno’, morate pokušati…«
 
«…Svi osjećamo veliku potrebu za prihvaćanjem, ali morate vjerovati da su
vaša uvjerenja jedinstvena, vaša vlastita, iako drugi misle da su čudna ili
nepopularna, iako gomila može reći – to je doista loše.»
U savršenom trenutku, neposredno prije mog ‘buđenja’, imao sam neka iskustva
koja su me dovela do zaključka da ukoliko se ikada dogodi da se moj um i
moja intuicija, moj razum i moje srce ponovno nađu u sukobu, da ću se uvijek
prikloniti intuiciji. Do dana današnjeg nisam odstupio od toga. Kao što sam ubrzo
otkrio, takvo predanje intuitivnom može vas, uz ozbiljne izazove, odvesti u svijet
koji funkcionira na razumu i umu. Kad se nađete usred takvog iskustva, razum
viče srcu: «Rekao sam ti!! Pogledaj što se događa kad me ne slušaš!!» Točka je to
na kojoj se većina ljudi povlači i vraća razumu i – eksperiment je gotov. Međutim,
ustrajete li na intuiciji i nastavite slijediti svoje intuitivne spoznaje unatoč svim
posljedicama koje bi mogle uslijediti, počet će se nazirati prekrasan, oslobađajući
preobražaj. Razum događaje procjenjuje isključivo iz svoje perspektive, iz koje
vidi do sljedećeg zavoja, ali zato tvoja intuicija sagledava cijelu rijeku. Ona zna da
iako situacija trenutno izgleda loše, događaji koji slijede vode prema nečemu doista
pozitivnom, malo nizvodno. Neprestano mi se to događalo, a nikada više nego
početkom devedesetih godina. Kao rezultat odluke da ću se držati intuicije bez
obzira na sve, moj niži um pet osjetila bio je u prilici ‘logički’ promatrati da kada
slijediš svoju intuiciju možeš nabasati na ogromne izazove, ali događaji se uvijek
okrenu onako da stvari ispadnu kako je to potrebno iz više perspektive. Razum
uočava da ono što je izgledalo kao samouništenje u biti vodi do pozitivnog ishoda,
i to ne unatoč iskustvu ‘samouništenja’ već zahvaljujući njemu. S tom spoznajom
razum/um stupa u harmoniju s intuicijom, a time prestaje rat između onoga što
mislite i onoga što osjećate. To dvoje postaje jednako. Vi slijedite svoje intuitivne
spoznaje’ bez da razum, simbolički rečeno, prvo bubne svoje.
«Jesi li noćas nešto sanjao?» 

Voden isključivo intuicijom početkom veljače 1991. godine odletio sam u Limu u
Peruu, što je iskustvo koje će preobraziti moj život. Nisam imao pojma zašto idem
na put, znao sam samo da moram. Kada sam u zračnoj luci u Limi sišao iz aviona
i uzeo svoju prtljagu osjećao sam se kao izgubljeni dječačić. Zašto sada? Bio sam
uvjeren da krećem prema Cuscu u Andama, središtu drevne civilizacije Inka, a
na ploči s rasporedom polijetanja vidio sam da zrakoplov polazi za otprilike 35
minuta. Na aerodromu je, međutim, bila gomila ljudi, a ja sam još morao kupiti
kartu. Pomislio sam, nema šanse da stignem na taj let. Tada je iz gužve izronio
mladi Peruanac koji je prilično dobro govorio engleski i upitao me kamo idem.
– U Cusco. – odgovorio sam.
– Imate li hotel?
-Ne.
 
– Imate li kartu?
– Ne.
– Ja ću vam nabaviti kartu i pobrinuti se za hotel.
Obavio je to u vrlo kratkom vremenu, uzevši usput naknadu za posredovanje,
dakako. Do tog trenutka zrakoplov je bio pred polijetanjem, dok sam ja stao
u dugačak red i čekao na check in. I opet je bilo više nego očigledno da ne mogu
stići do polijetanja do kojeg je ostalo još 20 minuta. 1 kad sam se već pripremio
na dugotrajno čekanje, moj mi je pomoćnik rekao: «Ne, ne; pratite me.» Poveo
me dolje, na čelo ‘repa’ gdje je njegov prijatelj radio na checkingu. Taj je prijatelj
odmah prekinuo ono što je bio radio i izvršio provjeru prije leta. Za znatno manje
od jednoga sata od mog slijetanja u Limu ponovno sam hodao asfaltnom površinom
aerodroma kako bih ušao na zrakoplov za Cusco. Takve će se’slučajnosti’ bez
prestanka ponavljati tijekom sljedeća tri prekrasna tjedna, u stvari, nastavile su se
sve do danas. Stigao sam u svoj zapušteni hotel, a zatim sjeo na krevet pitajući se
što da sada napravim. Čovjek kojeg sam bio upoznao nekoliko dana ranije dao mi
je telefonski broj svoje prijateljice u Cuscu, i tako sam ju nazvao da vidim što će se
dogoditi. Ispostavilo se da radi kao menadžer lokalne putničke agencije. Unutar
sat vremena moj okvirni plan putovanja i raspored za sljedeća dva tjedna bili su
utanačeni. Ujedno je nazvala peruanskog vodiča kojeg je poznavala, a koji će mi
pokazati zemlju. Sljedećeg sam ga dana posjetio u njegovom domu i s njime se
upoznao, i tako je započela jedna nevjerojatna avantura. Vrata su bila otvorena,
pa sam ušao unutra i našao ga kako spava na podu. Tek što je otvorio oči, njegove
prve riječi nisu bile niti ‘Zdravo’ niti ‘Dobro jutro’ već ‘Jesi li noćas nešto sanjao?’.
Oporavivši se od iznenađenja zbog njegovih uvodnih opaski, odgovorio sam mu
da jesam. San je bio vrlo živ, a između ostalog sanjao sam i da mi je ispao jedan
od prednjih zubi.
– Jesu li tvoj otac ili djed još živi? – upitao je.
– Pa, je; moj otac je živ. Zašto?
– Taj san često je simboličan za umiranje oca ili djeda.
Obaviti međunarodni telefonski poziv izvan Lime daleko je od jednostavnog,
barem je tada posve sigurno bilo. Kada mi je tjedan dana kasnije naposljetku pošlo
za rukom da nazovem doma, doznao sam da je otac bio umro u to vrijeme u
Engleskoj. Sprovod je održan prije nego što sam uopće saznao da je umro. Došlo
je do toga da sam u Peruu ostao duže od planiranog. Sljedeća tri tjedna, dok sam
putovao diljem zemlje, svakodnevno se ponavljala jedna te ista scena: svakoga bih
jutra svojem vodiču rekao kamo bih želio otići s obzirom na to što mi je govorila
intuicija, a on bi mi uvijek jednako odgovarao da je to nemoguće. Ali svakoga
dana na neki bismo način ipak tamo završili. Posjetio sam neke od zapanjujućih
lokacija, ne samo poznata turistička odredišta kao što je izniman Machu Picchu,
 
nego i brojna druga nezaboravna mjesta. Naposljetku smo stigli u Puno, grad na
jugu Perua, smješten nedaleko jezera Titicaca. Vodič nas je prijavio u hotel ‘Sillustani’,
nazvan po drevnom mjestu Inka, udaljenom otprilike sat vremena vožnje.
Iz razumljivih razloga u hotelu su se nalazile slike tog mjesta, pa sam vodiču rekao
da bih želio tamo otići. I dalje vjeran svojem obrascu, rekao je da je to nemoguće
u to doba godine bez da se potroši mnogo novaca. Međutim, moja intuicija da
posjetim to mjesto bila je toliko jaka da sam mu rekao da ću učiniti sve što je potrebno.
Morao sam si unajmiti turistički mini-bus (tako mi je barem vodič rekao),
te s njim i vozačem krenuo na put.
 
«Prestat će kad osjetiš kišu»
Ruševine Sillustani smještene su na brežuljku kojega s tri strane okružuje prekrasna
laguna. Područje je nenastanjeno i okruženo udaljenim planinama. Svugdje
mir i tišina, tek dvoje djece s lamom čekalo je u nadi da će prodati fotografije
turistima. No, nije bilo nikoga, izuzev mene. Prošetavši uokolo po ruševinama,
nekih sat vremena, po jakom, peruanskom suncu, sišao sam do turističkog autobusa
kako bismo se vratili u Puno. Mislio sam da je putovanje završilo. Osjećao
sam se ispražnjeno i razočarano jer, bez obzira koliko ovo mjesto bilo čarobno,
ono što sam tu doživio nije odgovaralo snazi intuicije koja me tjerala da ovamo
dođem. Otprilike tri minute niz cestu, dok sam sanjario pogleda uprtog kroz prozor,
s desne sam strane ugledao humak. Privukao je moju pozornost i dok sam
ga promatrao, glas u mojoj glavi počeo je ponavljati: ‘Dođi, dođi k meni, dođi k
meni.’ Molim? Humak mi se obraća riječima?? Zamolio sam vozača da zaustavi
autobus, objasnivši da ću se popeti na humak. «Vratit ću se za koju minutu.»,
rekao sam. Premda to nisam vidio sa ceste, na vrhu humka nalazilo se uspravno
podignuto kamenje poredano u krug, visine negdje do struka, i bilo je očigledno
da tu stoji već dugo vremena. Stao sam u središte kruga, gledajući unatrag prema
Sillustanima i planinama u velikoj udaljenosti. Na nebu nije bilo nijednog oblačka,
a iznimno jako sunce pržilo mi je lice. Odjednom sam osjetio kako mi tlo poput
magneta privlači noge. Dogodilo se isto ono što se dogodilo u kiosku s knjigama
u Rydeu, samo što je ovoga puta bilo mnogo snažnije. Zatim su mi se, bez ikakve
moje svjesne odluke, podigle ruke iznad glave. Podignete li ruke iznad glave, blago
raširene prema van, pod kutom od 45 stupnjeva, vidjet ćete kako će vas unutar
jedne minute početi boljeti. Moje su ruke ostale u tom položaju više od sat vremena,
no ja nisam osjećao ništa sve dok to nije završilo, i tek sam tada osjetio silnu
bol u ramenima. Na vrhu glave imao sam osjećaj svrdlanja; mogao sam osjetiti tok
energije koji je išao iz tla kroz moje noge i izlazio kroz vrh moje glave. U umu sam
euo glas koji je rekao: «0 ovome će se od ovoga časa govoriti stotinu godina», a
zatim «Prestat će kad osjetiš kišu». Što je značilo to s kišom? Kakva prokleta kiša?
Nigdje se nije nazirao ni oblak, samo sjajno sunce na vedrom, modrom nebu. Što
mi se to događa?
 
Stajao sam na mjestu ne mogavši se pomaknuti, dok se energija pojačavala
sve do točke kada se moje tijelo počelo tresti kao da je priključeno na električnu
utičnicu. Vrijeme je izgubilo značenje. ‘Vrijeme kako ga mi opažamo nije postojalo,
nema prošlosti, nema budućnosti, samo trenutak kojeg sam proživljavao. Izmjenjivali
su se trenuci kada sam bio pri svijesti s trenucima gubitka svijesti, slično
kao kada vozite automobil pa se upitate kamo je nekoliko posljednjih kilometara
nestalo. Vaš je auto vozila podsvijest dok je vaša svijest bila isključena. U jednom
od svojih povrataka u svjesno stanje ugledao sam jedva primjetnu sivu sumaglicu
iznad planina u daljini. Dok sam je promatrao postajala je sve tamnija. O Bože,
padala je kiša, premda daleko. Ubrzo su, nepojmljivom brzinom, iz smjera planina
izronili kišni oblaci. Mogu to opisati jedino kao da je netko potegao zastor preko
neba, dok se je pravilan niz oblaka kretao prema meni, prekrivajući sunce. Kad
su se oblaci približili u njima sam promatrao lica koja su se kovitlala poput scenskih
efekata na pozornici. Moje se tijelo sada već divljački treslo od energije što je
prolazila kroz mene, tako da sam jedva stajao. Oblaci su mi se konačno našli nad
glavom, počelo je kišiti. Kad sam osjetio kapi kiše na svom licu pulsiranje energije
je prestalo kao da je netko stisnuo prekidač. I dalje sam teturao na nogama koje
kao da su bile od hladetine, a ramena i mišići ruku sada su bili ukočeni i bolni.
Tek sam u tom trenutku primijetio da je moj peruanski vodič stajao pokraj kruga,
umoran od čekanja u autobusu. Ukoliko je neki izraz lica ikada govorio ‘ludi
Englez’, bio je to izraz njegova lica. Iz mojih se ruku ogromnom snagom izlijevala
energija. Sišao sam do autobusa kako bih se dočepao kristala u pokušaju da nešto
kroz njega razaspem. Imao sam taj kristal kod sebe jer sam prije dva tjedna bio
ušetao u jedan dućan u Glastonburyju u Engleskoj, u trenutku kada ga je vlasnik
upravo nabavio i darovao mi ga. Rekao mi je: «Mislim da biste ga trebali imati.»
I noge su me i dalje pekle i tresle se još nekih 24 sata. Zbog toga sam te noći vrlo
loše spavao.
Sljedećeg sam dana otišao na zadivljujuće mjesto Sun Island na jezeru Titicaca
koje se proteže uz peruansku i bolivijsku granicu, a koje se smatra najvišim
plovnim jezerom na svijetu na otprilike 3.800 m. Prema legendi, Sun Island (engl.
Otok Sunca) i obližnji Moon Island (engl. Otok Mjeseca) bili su mjesto rođenja
Sunca i Mjeseca koji su zatim uzeli ljudski oblik i postali prvi Inke – Manco Capac
i njegova sestra-žena Mama Ocllo. Na otoku nema struje, a ne postoji ni vizualno
zagađenje neonskim svjetlom, pa se zvijezde doimaju vrlo blizu i nevjerojatno su
jasnog sjaja. Izašao sam iz malog ribarskog čamca i zakoračio na obalu, i dalje pokušavajući
shvatiti što mi se to bilo dogodilo na humku. Tamo sam upoznao jednu
Argentinku, plavokosu gospođu koja je prethodnog dana bila u La Pazu u Boliviji,
kada je snažno osjetila da mora otići na Sun Island. Stigla je svega pola sata prije
mene. Kad sam joj kod upoznavanja pružio ruku ona ju više nije ispuštala i, premda
nije govorila engleski, pokazala je prema mojoj ruci i rekla nešto kao «Što je to
što osjećam?». O čemu to ona govori? Što je osjetila? Što se dogodilo sa mnom na
humku? Sigurno je da su u nekoliko tjedana koji su uslijedili moj život i percepcija
 
prošli transformaciju koja će me dovesti do ruba mentalnog i emocionalnog opstanka.
Kao da se u mojoj svijesti razorila brana. Moj razum pet osjetila iznenada
su preplavile nova percepcija, nove misli i ideje, i sve je to bilo previše da bih to
mogao odjednom preraditi ili shvatiti bilo što od toga.
«Ovaj misli da je Isus» 

Na štetu mojeg kratkoročnog samopoštovanja, ali savršeno za moje dugoročno
buđenje, moja knjiga Prave vibracije objavljena je početkom 1991., točno u razdoblju
kada bih vam teško mogao reći na kojem se planetu nalazim. Knjiga kao i
moje javno djelovanje i izjave dovele su do nezamislivog općenacionalnog ismijavanja
koje je uzelo maha na naslovnicama časopisa, na televiziji i mnoštvu radio
programa. Doslovce nisam mogao prošetati nijednom ulicom u Britaniji a da mi
se ljudi ne podruguju. U to sam vrijeme živio uz zvuk podsmijeha. Otići u kafić?
Zaboravi! Nastao bi metež. Zastao bih na semaforu, pogledao uokolo i vidio cijele
obitelji koje su mi se smijale u automobilu pored moga. Bilo je dovoljno da televizijski
komičari spomenu moje ime da izazovu neobuzdan smijeh. Mojoj su se djeci
rugali na cesti i u školi, a pratili su ih i novinari tabloida pokušavajući iskopati
kakvu prljavštinu. Jedan slobodni ‘novinar’ na otoku Wight bio je posebno užasan:
veselo je uzimao novac od tabloida za njihov prljavi posao, dok je istovremeno
tvrdio da mi je ‘prijatelj’.
Histerija je dosegla vrhunac kad sam se pojavio u jednoj televizijskoj emisiji
uživo koja je emitirana u udarnom terminu. Bio sam gost tadašnjeg najpoznatijeg
TV ‘lica’ u Britaniji, Terryja Wogana. Kasnije je javno izjavio da žali zbog načina
na koji je vodio intervju, što mu svakako služi na čast. Tom se prigodom, međutim,
odlučio za ismijavanje. U javnosti je vladalo takvo raspoloženje da se publika
u Wogan shown počela smijati otprilike minutu nakon što sam sjeo, pri čemu se
smijeh uglavnom nastavio do kraja intervjua. Postao sam poznat po tome što nosim
odjeću tirkizne boje, budući da sam poslije iskustva na humku poželio nositi
isključivo tirkizno, što je vrlo moćna i sveta boja brojnih urođenika i ezoteričnih
vjerovanja. Domorodački Indijanci jedan su od značajnijih primjera. Kada sam
mnogo godina kasnije upoznao svog sadašnjeg dobrog prijatelja Creda Mutwu,
‘Sanusija’, odnosno šamana i službenog povjesničara naroda Zulu iz Južne Afrike,
bio je od vrata do nožnih prstiju zaodjenut u blistavo tirkiznu boju. U to vrijeme
nisam znao ništa o ezoteričnom značenju tirkizne boje, osim što sam se osjećao
snažno noseći ju. Smiješno, no pojedini mediji nisu uspijevali biti čak ni toliko
precizni, pa su u svojim izvještajima pisali o mojoj opsesiji ‘purpurnim’. Drugi
razlog ismijavanja bila je moja navodna izjava da sam se prozvao Sinom Božjim,
implicirajući valjda da sam Isus ili nešto slično. Doista ironično, jer’Isus’je’čovjek’
koji, po meni nedvojbeno, nije postojao na način kako ga opisuje Kršćanstvo, što
sam do u pojedinosti objasnio u nekim od svojih knjiga. Upotrijebio sam izraz’Sin
Božji’ u značenju da sam jedan aspekt – kao što sam to tada shvaćao – Beskrajne
 
svijesti koja je sve. Kao što sam to ranije napisao, mi smo kapljice vode u oceanu
beskrajne svijesti. Na jednoj smo razini’individualni’, ali smo i dio beskrajne cjeline.
Štoviše, mi jesmo beskrajna cjelina, što ću kasnije objasniti. Nisam pokušavao
reći da sam došao spasiti svijet ili nešto slično, nego samo da sam – kao svaki čovjek
i sve drugo što postoji – izraz Beskonačnoga, a ne samo fizička osoba’.
Pokušao sam reći da ukoliko tu Beskrajnu svijest nazivate’Bogom’, tada smo
simbolično svi mi ‘sinovi’ i ‘kćeri”Božji’. Od tada je, razumljivo, moja svijest o tim
stvarima uvelike narasla, no bio je to temelj mojih izjava o tome da sam ‘Sin Božji’.
Kako god, mediji su izvrtali moje istupe, ali i ja sam – s obzirom da je moj mozak
prikupljao velik broj informacija nakon iskustva na humku u Peruu – nisam bio
dovoljno prizemljen, odnosno ‘ovdje’ kako bih jasno artikulirao ono što sam nastojao
reći, što je pak vodilo do još goreg prikazivanja u medijima medu onima
koji su se podrugivali i smijali. Sve što mogu reći ‘Isusu’ je da – ako si tamo, prijatelju
– za Boga miloga, ne vraćaj se, jer će te sigurno razapeti, Kršćani kao i svi
drugi. Ako se ipak vratiš, ja bih svakako izveo onaj trik s oblakom kako bi si dao
ikakve šanse. Premda su neki komičan umjesto da budu osvetnički raspoloženi
bili doista duhoviti. Prisjećam se sjajnog britanskog komičara jaspera Carrota koji
je izjavio da ja ne mogu biti Božji Sin zato što u Leicesteru nikada nećete pronaći
tri mudraca i djevicu. Moja su djeca umirala od smijeha dok je on govorio o meni
jer je to činio dosjetljivo, s finom dozom humora.
Dva uma 

Dobro se sjećam da sam za trajanja intervjua s VVoganom bio svjestan dviju različitih
razina sebe. Danas znam da su to niži um, uvjetovan iluzijama ovog ‘svijeta
pet osjetila i moja beskrajna svijest koja je promatrala te događaje iz bitno
više perspektive spoznaje. Razum/um je taj koji doživljava iskustva ovog gustog
frekvencijskog raspona dok je viša svjesnost, ukoliko razum sluša srce, intuitivni
‘vodič’koji promatra ovo područje s druge strane njegovih zatvorskih zidina i manipulativnih
iluzija. Moja iskustvena razina je ta koja ne voli zanimanje javnosti i
svjetla reflektora, ali je moja viša svijest savršeno mirna dok satima spontano govorim
pred okupljenim slušateljstvom bez obzira na njihov broj. Kada mi se u VVogan
showu publika smijala moj razum pet osjetila – iluzorna’ličnost’koja se zove’David
Icke’ – bio je emocionalno uznemiren i na mukama. Međutim, postojala je i druga
razina mene, čega se također vrlo dobro sjećam. Govorila mi je: «Sve je O.K., sve je
u redu. Ovo te vodi nekuda, ne brini.» Moram priznati da mi je često predstavljalo
velik problem vjerovati tim riječima, no pokazalo se daje tako. Razumijem zašto su
ljudi smatrali da sam samoga sebe uništio, kao i zašto – čak i sada kada moje knjige
dobivaju priznanje – na razdoblje’tirkiznog’,’Sina Božjeg’ gledaju kao na nesretnu
katastrofu koja je moj kasniji rad u Britaniji učinila daleko težim u smislu javne
vjerodostojnosti. Ali ti ljudi nisu shvatili o čemu se tu radi. Razdoblje tog nevjerojatnog
ismijavanja moj kasniji rad nije učinilo težim, učinilo ga je mogućim.
 
Kroz podrugivanje do slobode 

Opet dolazimo do dviju perspektiva: one nižeg uvjetovanog uma, te one više svjesnosti
koja komunicira putem intuicije i spoznaje. Razum pet osjetila u stanju je
vidjeti nekoliko odlomaka na jednoj stranici, ali je viša svijest ta koja je pročitala
knjigu. Štoviše, ona ju je napisala. Kako bih ostvario ono što sam napravio morao
sam se najprije osloboditi iz zatvora u kojem gotovo svi ljudi na Planetu žive svakoga
dana. To je zatvor koji prekida vezu između nižeg uma i Beskrajnog ja, zatvor
koji svakodnevno drži čovječanstvo u ropstvu sustava kojeg su stvorila i orkestrirala
nekolicina sve do samoga kraja. Riječ je o strahu od toga što drugi ljudi misle.
Većina ljudi ne živi na način kako bi to željeli niti izgovara vlastite, nepatvorene
istine zato što se boje tuđih reakcija – bilo da se radi o roditeljima, učiteljima,
prijateljima’ ili susjedima – ukoliko su njihovi pogledi i način života u sukobu s
normama’ na kojima je utemeljena ova naša ludnica. Oni hodaju pognutih glava
i šute – «Ne budi čavao koji strši iznad ostalih jer toga će prvog udariti.» Ukratko,
ne žive svoju istinu, niti izražavaju svoju jedinstvenost i želje; oni se prilagođavaju
onomu što društvo i društveni roditelj, učitelj,’prijatelj’ i susjed zvan Policija mišljenja
propisuju da bi trebale biti granice njihovih života i pogleda. Kako bih ja
u svojim knjigama pisao i govorio o spornim a često i ‘bizarnim’ stvarima kada bi
mi i dalje bilo stalo do toga što netko misli o meni? Bilo bi to nemoguće. Uređivao
bih informaciju, dapače ispuštao velike teme u cijelosti zbog svoje zabrinutosti za
to što će drugi misliti. Zahvaljujući onom naletu podrugivanja s početka devedesetih
godina vrata zatvora su se otvorila. Namjeravao sam govoriti svoju nefiltriranu
istinu, a ukoliko se ona ljudima ne sviđa – e, to je onda prava šteta. U tom
slučaju moraju vjerovati nešto drugo, meni je svejedno. Kada ste suočeni s onom
količinom ismijavanja koju sam ja godinu za godinom podnosio, ili podlegnete i
doživite slom živaca, ili se ostavite svake brige za to što drugi ljudi misle o vama i
doživite proboj. (Icke ovdje koristi igru riječi: engl. breakdown – slom živaca i engl.
breakthrough – prekid, proboj, prodor; op. prev.) Tada ćete išetati iz tora s ovcama
u svjetlost slobode. U ono vrijeme poruga je mogla predstavljati noćnu moru
za moj nesiguran niži um, međutim moja viša svijest je znala zašto se to mora
dogoditi. Podrugivanje me je oslobodilo. Baš kao što je na samom početku moga
buđenja poruka ‘medija’ govorila:
Istinska ljubav ne pruža uvijek onomu koji ju prima ono što bi želio primiti, aliće mu uvijek pružiti ono što je za njega najbolje. Stoga, prihvati sve što ti dolazi,

sviđalo ti se to ili ne. Dobro razmisli o svemu što ti se ne sviđa i vidi možeš li

shvatiti zašto je to bilo potrebno. Prihvaćanje će tada biti mnogo, mnogo lakše.

 
Što se to događa? 

Mnogo je mjeseci prošlo prije nego što sam počeo razumijevati što mi se dogodilo,
kao i da se to dogodilo bezbrojnim drugim ljudima koji su daleko od
pogleda javnosti. Doživio sam veličanstvenu eksploziju ‘kundalinija’. Kao što sam
ranije spomenuo,’fizičko’ tijelo je povezano s drugim energetskim ‘tijelima’ izvan
područja pet osjetila putem onih vrtloga koji se okreću, a poznati su kao Ćakre’,
što dolazi od drevne sanskrtske riječi koja znači ‘kotači svjetlosti’. Imamo ih po
cijelom tijelu, no postoji sedam glavnih čakri, kao što je prikazano na slici 1. Svaka
čakra predstavlja drukčiju razinu postojanja. Na primjer, čakra solarnog pleksusa
povezuje nas s našom emocionalnom razinom, zbog čega osjećaje kao što su strah
i zabrinutost osjećamo u trbuhu. Kažemo da osjećamo ‘leptiriće u želucu’ ili ‘imamo
grčeve’, osjećaj, međutim, u stvari dolazi iz čakre solarnog pleksusa. Endokrini
sustav povezuje čakre s fizičkim tijelom, dok stanje vibriranja čakri utječe na tijelo
na bezbroj načina. Točka ravnoteže između triju nižih (‘fizičkih’) te triju viših
(mentalnih i duhovnih) čakri je srčana čakra. Iz te čakre možemo dovesti u ravnotežu
fizičku i nefizičku razinu postojanja;
to je naša veza s višim nivoima intuitivne
spoznaje. Iskustvo kundalinija
predstavlja oslobađanje zastrašujuće
snažne energije kroz prvu čakru koja
se nalazi na dnu kralježnice. Itzhak
Bentov je opisao taj proces u svojoj
knjizi ‘Stalking the Wild Pendulum’-
riječima:
«Kundalini, na način kako ga opisuje
literatura o yogi, je energija svijena
kao zmija, na dnu kralježnice’. Kada
se ta energija ‘probudi’ ulazi u
kičmeni stup, podiže se uz njega, a
čovjek koji to proživljava vidi ju ili
osjeća kao svjetlosnu zmiju. Jednom
kada se podigne do glave, svjetlosni
bi prut po mogućnosti trebao
probiti njezin vrh; odnosno, vidi
se izbacivanje energije nalik prutu,
kao traka svjetla, kako izlazi kroz
lubanju prema gore. Kada se to dogodi,
kaže se daje osoba ‘prosvijetljena’ Konačno,
takva osoba može postati vrlo intuitivna i
razviti neke duhovne sposobnosti kao što
 
su vidovitost, sposobnost da čuju nešto što je izvan dosega sluha ili steći dar
iscjeljivanja.))
Upravo se to meni dogodilo. To je bio razlog moje ‘provale brane’, proces
koji je započeo na humku u Peruu. Kunadalini je eksplodirao prema gore kroz
moju kralježnicu, aktivirajući sve čakre i moj mozak prema višoj razini dodira s
oceanom beskonačne svjesnosti. Taje prvotna eksplozija izazvala očigledni kaos u
mojem umu, budući da sam bio u stanju preobražavani a iz jednog stanja energije
u drugo.
Ta je aktivacija dovela do toga da sam odjednom svijet i sebe vidio na posve
različit način, dok su moj um bombardirale informacije i pojmovi koje mjesecima
nisam uspijevao preraditi. Osjećao sam se kao ‘zamrznuto’ računalo na kojem je
netko pritisnuo previše tipki odjednom. U takvom sam se stanju nalazio kad sam
nastupio u Wogan shovvu. Javnost koja nije znala ništa o tim stvarima proglasila
me ‘ludim’. To je uobičajen obrambeni odgovor na svakoga tko je bitno različit, a
ja sam sada bio ozbiljno različit. Kao što je rekla Angela Monet: «Oni koji nisu uspijevali
čuti glazbu one koji su plesali smatrali su uglavnom ludima.» Ono što su
nazvali ludilom u stvari je bio preobražaj. Itzhak Bentov naglašava da psihološki
simptomi ekstremnijeg kundalini iskustva (a moje je bilo takvo) ‘znaju biti vrlo
slični šizofreniji’, pa velik broj ljudi završi u bolnicama za duševno zdravlje budući
da’suvremena’ medicina ne razumije što se događa. Dalje nastavlja:
«Ironično je da ljudi kod kojih je evolutivni proces Prirode započeo djelovati
brže, oni koje bismo mogli smatrati naprednim mutantima ljudske vrste,
budu zatvoreni u institucije kao ne baš normalni od strane svojih ‘normalnih’
drugova. Na temelju razgovora sa svojim prijateljem psihijatrom usuđujem se
nagađati da ovaj proces nije toliko egzotičan i rijedak kao što bi to neki željeli
da vjerujemo. Vjerojatno između 25% i 30% svih hospitaliziranih šizofreničara
pripada ovoj kategoriji, što predstavlja strašan gubitak ljudskih potencijala.«”
Bentov tumači da dijagnoza ‘šizofrenija’ proizlazi iz kundalini aktivacije pri
cemu se aktiviraju druge razine svjesnosti:
«Razlog za to leži u činjenici da su oni iznenada bili katapultirani u situaciju
gdje djeluju u nekoliko stvarnosti. Mogu vidjeti i čuti stvari koje se događaju
u našim susjednim stvarnostima, odnosno u astralnoj ili drugoj, višoj
stvarnosti, zato što je njihov ‘frekvencijski odgovor’ proširen Nalet
informacija može ih preplaviti, tako da počnu miješati i brkati dvije ili tri
stvarnosti.«5
Osobno sam kroz taj proces prošao javno, bez da sam znao što mi se to dovraga
događa. Kada su naposljetku priroda i učinci buđenja kundalinija objašnje-
 
ni, prepoznao sam cjelovit smisao onoga kroz što sam bio prošao, premda emocionalni
lomovi oko mene nisu bili manje bolni.
Otvaranje unutarnjih očiju 

Nakon što su se moje mentalne i emocionalne ‘brane rasprsnule, moj je život
mjesecima bio pravi kaos. Metež je vladao na svim razinama, rekao sam i učinio
mnoge stvari koje od Davida Ickea kojeg su ljudi mislili da poznaju nikada ne bi
očekivali. O svemu se tome izvješćivalo na naslovnim stranicama nacionalnih
časopisa, i na kraju cijelog tog iskustva ostalo je malo od mojeg negdašnjeg života
i identiteta. Svi mostovi prema ‘prošlosti’ bili su spaljeni, povratak nije bio moguć.
Ne da bih ja to želio. Izgledalo je da mi se život pretvorio u zbrku, ali nešto
iznutra vodilo me dalje. Nisam namjeravao trčati. Znao sam da se je sve upravo
tako moralo dogoditi, ali zašto i s kojim ciljem? Poslije otprilike tri mjeseca oluja
u mojoj glavi počela se stišavati, ponovno sam postao ‘normalan’. Hoću reći, na
površini. Iznutra sam bio preobražen. Ono što mi se dogodilo na humku u Peruu
počelo se integrirati s razinom poznatom kao ‘David Icke’. Shvatio sam da mogu
vidjeti toliko toga što prije nisam vidio. Promatrao sam istim očima, slušao sam
istim ušima, no ono što sam vidio i čuo bilo je posve različito. Počeo sam gledati
preko filma – uvjetovane verzije stvarnosti koju nam moćnici prodaju kao’istinu’.
Mnogo sam jasnije mogao prepoznati manipulaciju i, kako se proširivalo moje
razumijevanje, uvidio sam da svijet nije tek nešto malo različit od onoga u što
su nas nastojali uvjeriti. Nije imao veze s tim. ‘Svijet’ za koji smo vjerovali da je
stvaran nije ništa drugo nego isfabricirana iluzija. Ali iz kojeg razloga, i tko je to
učinio, i na koji način?
Sredinom devedesetih ponovno sam stao na noge, međutim, sve čega su se
javnost i mediji sjećali bili su, dakako, ludi dani moje više nego javne preobrazbe.
Jednom kada te obilježe i svrstaju u određeni pretinac – to je to. Jednom ‘luđak’
uvijek’luđak’, crno i bijelo, bez nijansi sive. Podrugivanje i ismijavanje pratili bi me
bilo kuda išao.’Normalno’ bi ponašanje bilo da sam hodao pognute glave. Umjesto
toga, krenuo sam u obilazak britanskih sveučilišta gdje sam namjeravao govoriti,
svjestan prijema na koji ću naići. Jesam li želio ići? Naravno da ne (razum pet
osjetila). Jesam li znao da je to neizbježno? Da (Beskonačna svjesnost). Govori
koje sam držao ponekad su znali biti rasprodani nekoliko tjedana unaprijed, s
obzirom da su se ti ‘budući donositelji odluka’ dolazili smijati i izrugivati. Jedne
večeri prošlo je 15 minuta prije nego što sam mogao početi govoriti zbog buke,
vike i pivskih krigli koje su bacali na pozornicu. Čekao sam do trenutka kada su
se stišali i tada sam rekao:
– Mislite da sam mentalno bolestan, zar ne?
– DAAAAAAA. – stigao je kolektivni odgovor.
– Što onda to govori o vama? Platili ste da biste se smijali nekome za
koga su vas uvjerili da je mentalno bolestan?
 
Mogli ste čuti iglu da je pala. Sinulo im je da njihovo ponašanje nije iskaz
0 meni već o njima. Otkriće je to koje bi bilo dobro da svi zapamtimo: ono što
činimo i govorimo nije odraz onih kojima se podrugujemo i osuđujemo ih nego
nas samih. Ostatak večeri slušali su me pristojno i u tišini, izuzev omanje skupine
straga, kraj kafića koja je u mraku nastavila s upadicama. Zatražio sam da se upale
svjetla kako bi svi mogli vidjeti odakle dolazi buka, kao i da toj skupini odnesu
mikrofon kako bi mogli reći ono što žele i da ih pritom svi mogu vidjeti. Pomislili
biste da je mikrofon u plamenu, toliko je bilo žestoko njihovo odbijanje da
ga uzmu. Ti govori koje sam držao studentima otkrili su mi vrlo mnogo o meni,
ali i o uvjetovanim ljudskim odgovorima koji zarobljavaju kako počinitelja tako i
njegove mete. Bila je to potvrda da sam se oslobodio zabrinutosti za to što drugi
ljudi misle o meni. Bez obzira kako bi me primili, doista me više nije bilo briga.
Kakva je to samo sloboda! Počeo sam uviđati u kakvoj sam iluziji živio, kao i to
da je cijeli ljudski rod, osim nekolicine, uhvaćen u igru virtualne stvarnosti koja
diktira pravila. Morao sam se nasmijati samomu sebi u tom razdoblju svaki puta
kada bi me intervjuirao Eamonn Holmes, britanski TV voditelj koji je pozivao
goste u emisiju, inače momak kojeg sam poznavao iz vremena dok sam radio na
televiziji. Nije mu išlo u glavu kako netko može odustati od uspješne karijere na
televiziji kako bi se posvetio onomu što sam ja radio. Činjenica da televizija nije
jedini razlog postojanja i sav smisao života, odnosno da je takva verzija ‘uspjeha’
iluzija, doimala se izvan njegove moći shvaćanja. «Ali, mogao si i dalje raditi na
televiziji.» U pravu si, Eamonn, ali to ne želim, prijatelju. «Ali…».
Pravo ‘vrijeme*, pravo ‘mjesto’ 

One prve poruke koje sam primio 1990. preko medija doista su se pokazale proročanskima,
pa i ona da će’mu znanje biti usađeno u um, a u drugim će prilikama
biti doveden do znanja.’ Upustio sam se u svakodnevno, često ošamućujuće, putovanje
puno sinkroniciteta, kada bih upoznavao ljude ili doživljavao stvari koje
su trajno uvećavale moje razumijevanje onoga što se doista događa u svijetu, kao
1 prirode samog života. Uz to, iznenada bi mi se u glavi pojavile misli o nekim
ljudima i događajima koje bi potom potvrdili bilo kasniji uvid bilo istraživanja
pet osjetila’. Bio sam vođen sinkronicističkom preciznošću koja često ostavlja bez
daha. Bez toga nikada ne bih uspio sastaviti toliki broj informacija, i u tako kratkom
vremenu pronaći silne međupovezanosti. Postoji sila koja želi proširiti vidike
čovječanstva, to je sigurno. Moje je zasigurno proširila, i ja ono što sam otkrio
Prenosim onima koji žele čuti.
Dat ću vam jedan primjer siline ‘koincidencija’ koje su postale svakidašnja
Pojava od humka u Peruu. Sredinom 1995. priveo sam kraju rukopis / istina će
v « 5 osloboditi (And The Truth Shall Set You Free) u kojem sam prilično opširno
govorio o backgroundu Jimmyja Čartera, bivšeg predsjednika SAD-a. Kako je
knjiga krenula u tisak, otputovao sam u Irsku, na izvrsnu predstavu Riverdance u
 
kazalištu Point u Dublinu. Karte sam kao i svi drugi kupio na kazališnoj blagajni
i krenuo stepenicama do dvorane, potražiti svoje mjesto za sjedenje. Jedna moja
prijateljica radila je na predstavi; kad sam se popeo na vrh stepenica, iznenadio
sam se kad sam ju vidio kako ondje stoji. Doimala se zbunjeno i smeteno. Rekla
mi je da bi trebala biti u backstageu, ali da je intuitivno osjetila potrebu da dođe i
čeka me. Dok je čekala, načula je čuvara zaduženog za sigurnost kako govori da
se sigurnosna sjedala nalaze u redu S, brojevi 25, 26, 27 i 28. Sada sam razumio
zašto je bila zbunjena: iz prethodnog je razgovora znala da su karte za zajedničkog
prijatelja i mene upravo red S, sjedala 25 i 26. Dobio sam sigurnosna sjedala? O
čemu se radi? Dodala je da te ljude iz osiguranja nikada prije nije vidjela, da to
nisu ljudi koji su obično radili u kazalištu.
Odlučio sam otići do mjesta za sjedenje kako bih vidio što se događa. Do
početka predstave ostala je svega jedna minuta, dvorana je bila popunjena, ali
došavši do reda S vidio sam da je prazan od prvog do posljednjeg mjesta. Čudno.
Sjeo sam sa zajedničkim prijateljem, kad su se ljudi ispred nas odjednom počeli
okretati i gledati prema stražnjem dijelu kazališta. Kad sam pogledao, vidio sam
komešanje i krug ljudi koji je nekoga okruživao kako silaze niz stepenice, te bljeskanje
fotografskih aparata koji su među publikom škljocali slično paljbi iz strojnice.
Bilo je očigledno da se radi o nekome poznatome. Zatim je ta pratnja zastala
na samome kraju mojeg praznog reda, a osobe okružene ljudima iz osiguranja
krenule su prema meni. Kada su se približili, vidio sam da su to predsjednik Jimmy
Carter i njegova supruga koja je produžila i sjela na mjesto do moga, jedno od
druga dva sigurnosna sjedala! Nevjerojatno. Prema novinskim izvještajima koje
sam sljedećeg dana pročitao, Carter je bio u Irskoj na sastanku s tadašnjom irskom
predsjednicom Mary Robinson, pa je iskoristio priliku da pogleda Riverdance. I
sada su bili ovdje, on i njegova supruga, sjede do mene na ‘sigurnosnim sjedalima’,
a ja sam karte kupio te večeri kao i svi drugi ljudi u publici, i nitko u kazalištu nije
znao za koga su te karte. Ustao sam i rukovao se s Čarterom jer me je nešto tjeralo
da mu se zagledam u oči. Na svoje iznenađenje, a mogu to opisati isključivo na
temelju vlastitog iskustva, imao sam dojam da gledam u praznu ljušturu. Učinilo
mi se da ‘nikoga nema kod kuće’. Bilo je to čudno iskustvo. Odupro sam se porivu
da mu kažem da će mi uskoro izaći knjiga koju bi možda želio pročitati. Sjedio
sam tako razmišljajući o urnebesnoj činjenici kako sjedim na sigurnosnim sjedalima,
pokraj američkog predsjednika kojeg sam razotkrio u svojim knjigama, dok
me okružuju pripadnici ClA-e zaduženi za sigurnost. Neko vrijeme nisam uopće
mogao pratiti predstavu, toliko sam se smijao. Mnogo sam se puta uvjerio da viša
svjesnost posjeduje strašan smisao za humor. Primjer je to ‘slučajnosti’ koje su mi
se neprestano događale otkad sam 1990. počeo slijediti svoje srce i istraživati što
se doista događa u svijetu, tko zaista kontrolira stvari i s kojom nakanom. Kad me
ljudi pitaju kako sam uspio spojiti toliki broj informacija – eto odgovora. Nisam ih
morao tražiti, same su mi dolazile. Kao što mi je rečeno na početku:
 
Mučno traženje nije nužno. Put je već zacrtan. Na tebi je samo da slijedišnit… Mi te vodimo pripravljenim putem. Ti učiš u skladu s našim poučavanjem.

Sve je bilo organizirano još prije tvoje inkarnacije.

Time ne želim reći da je jednostavno, zahtijeva to silan rad i predanost. Ima
dana kad imam osjećaj da će mi glava eksplodirati od svih informacija koje je
potrebno preraditi, usvojiti, srediti i uskladiti. Međutim, ta sila koja me vodi čini
mogućim da se podigne veo tajnosti koji očajnički nastoji ostati skriven od očiju
javnosti, u čemu je tisućama godina i uspijevao. S moje je strane bilo presudno da
sam u svim prilikama slijedio svoju intuiciju zato što je to sredstvo kroz koje viša
svjesnost ‘progovara svima nama ukoliko smo spremni slušati. Ako mi intuicija
govori da moram nekamo otići, nešto učiniti ili s nekim se susresti, ja to učinim.
Bez pitanja, bez savjetovanja s ‘logičnom’ glavom – jednostavno to učinim. Uvijek
postoji dobar razlog, bilo da je očigledan u tom trenutku ili je nejasan, zašto je to
bilo neophodno.
Prema gore i prema naprijed 

Velik auditorij koji mi se je dolazio smijati, što je bila neposredna posljedica mojeg
‘tirkiznog razdoblja, ubrzo se raspršio čim je postalo jasno da nema ničeg smiješnog
nakon što su informacije podrobno obrazložene. Godinama nakon toga
govorio bih pred šačicom ljudi u malim, hladnim dvoranama, i odlazio siromašniji
nego što sam došao, s obzirom da je zarada od ‘auditorija’ rijetko pokrivala
troškove samog održavanja događaja. Istovremeno sam čuo kako ljudi govore da
to radim isključivo za novac’. Mogu vam reći da je moja odlučnost da nastavim u
tom razdoblju došla u ozbiljnu kušnju. Sve se doimalo toliko besmislenim, ali me
moja unutarnja ‘spoznaja’ nikada nije napustila, neprestano me uvjeravajući da će
sve biti u redu. Tako je i bilo. Čak i kada sam tijekom najvećeg dijela devedesetih
godina zarađivao malo ili ništa, uspio sam, zahvaljujući neočekivanim pozivima
posjetiti više od 40 zemalja, zahvaljujući pozivima koji su isključivali svaku rastrošnost.
To mi je pomoglo u sastavljanju sve veće, goleme biblioteke informacija
o pozadini, metodama i osobama iza globalne manipulacije koju sam počeo nabrati,
što nije bila šašava ‘teorija’ kakvom su ju prikazivali mediji. U početku, informacije
su se uglavnom odnosile na manipulaciju stvarnosti ‘pet osjetila’ – onu
koju svakodnevno doživljavamo. Radilo se o imenima, datumima, ljudima i tajnim
vezama između na prvi pogled nepovezanih stvari. Kasnije mi je putovanje
otkrilo oblik manipulacije iz druge dimenzije. Uvidio sam da su manipulatori u
fizičkim ‘tijelima’ pijuni sile koju najveći broj ljudi ne može vidjeti zbog ozbiljnih
ograničenja ljudskih osjetila.
Od objavljivanja Pravih vibracija tijekom tih godina napisao sam cijeli niz
knjiga, koji uključuje Iscijeliti svijet (‘Heal the World’), Dani odluke (‘Days of Decision),
Pobuna robota (“The Robots’ Rebellion’), / istina će vas osloboditi (‘And The
 
Truth Shall Set You Free) Najveća tajna (‘The Biggest Secret’ – prevedena na hrvatski,
u izdanju Telediska, 2007.) Djeca Matrixa (‘Children of the Matrix’) te Alisa
u Zemlji čudesa i katastrofa Svjetskog trgovinskog centra (Alice in Wonderland and
the World Trade Center Disaster’) i Zašto je službena verzija 09.11. golema laž
(‘Why the Official Story of 9/11 is a Monumental Lie). Royal Adams, jedan sjajan
momak, potkraj devedesetih počeo mi je pružati fantastičnu podršku: njegovo
razrađivanje planova i organizacija učinili su mogućim objavljivanje velikog broja
mojih knjiga unatoč financijskoj situaciji. Posebice nakon objavljivanja Najveće
tajne 1999. godine počelo je rasti zanimanje za ono što govorim. Na moju webstranicu
www.davidicke.com mjesečno odlazi na milijune posjetitelja, dok moja
predavanja diljem svijeta posjećuje velik broj ljudi koji i dalje ubrzano raste. Dugi
je to put od vremena kada sam govorio osmorici ljudi na jednom okupljalištu
nedaleko Chicaga ili kada sam morao otkazati događaj kako govor ne bih održao
samome sebi. Ljudi se počinju buditi, a ja sam gotovo pa barometar za to zbog
interesa koji vlada za moje knjige. Jedna od prvih stvari koja mi je 1990. rečena
– što je i glavna tema Pravih vibracija – bilo je da je preobražaj, buđenje, svjesnosti
čovječanstva pred nama, a sada gledam kako se to svakoga dana sve očiglednije
očituje. Još se ne radi o većini, ali približavamo se. Umovi, a što je još važnije, srca
se otvaraju istini koju svi znamo, ali smo bili izmanipulirani kako bismo ju zaboravih.
Ovdje ću opisati globalnu i kozmičku zavjeru koja obuhvaća više razina na
način kako je meni otkrivena od trenutka na humku u Peruu. Najprije sam bio voden
prema informacijama pet osjetila o tome kako je svijet kojeg vidimo manipuliran
prema jednoj globalnoj, fašističkoj državi. Poslije toga je uslijedilo otkrivanje
kontrole iz drugih dimenzija koju vrše manipularon pet osjetila; i naposljetku, u
prašumi Amazone 2003. godine, pokazano mi je na koji način i zašto naše svakodnevno
iskustvo nije ništa drugo nego san kojeg mi sami stvaramo. U Brazilu
moj se um otvorio prema još većem poštovanju za položaj čovječanstva, kao i za
zadivljujuću transformaciju koja će nas odvesti kući. To je znanje ključ naše slobode,
i kasnije ću ga podrobno izložiti.