Gotu kola – fontana mladosti i čuvarica zdravog uma

gotu kola

Koliko je moćna biljka Gotu kola (lat. Centella asiatica) govori i podatak da ju u kineskoj medicini nazivaju „fontanom mladosti“ jer produžuje život.  Potvrdio je to slavni prirodnjak Li Ching Yun, proslavivši čak 256 rođendana.  Gotu kola raste pretežno na Himalayima, a jogiji je koriste kao hranu za vrijeme meditacije, jer aktivira krunsku čakru i pomaže u balansiranju lijeve i desne hemisfere mozga.  Osim u Kini, dobro je poznata i u Indiji, Sri Lanki, Madagaskaru, srednjoj i južnoj Africi.  Gotu kola je jedna od najvažniji biljaka Ajurvede.

Hrana za mozak

Prije svega, Gotu kola je najbolja biljka za moždane stanice i cijeli živčani sustav. Ona ih hrani i pomlađuje.  Djeluje tako što ubrzava protok krvi i poboljšava opskrbu tkiva i organa kisikom.  Poboljšana cirkulacija krvi u mozgu povećava mentalnu energiju, jasnoću, koncentraciju i memoriju. Gotu kola sadrži triterpenoidne tvari, aziatikozide, koji su uključeni u prijenos živčanih impulsa u kori mozga. Harmonizira neurotransmitere u mozgu, čime poboljšava strujanje živčanih (elektrokemijskih) impulsa.  Balansira i koordinira funkcije uma, pomažući kod učenja i boljeg pamćenja.

U ayurvedi, koristi se u liječenju tjeskobe i epilepsije.

Tradicionalna upotreba i moderna istraživanja

Gotu kola slovi kao vrlo moćan afrodizijak i važno je sredstvo za osnaženje duha.  Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja krvi. U kombinaciji s ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu), koristi se protiv svih oblika demencija (staračka senilnost, zaboravnost). Znanstvena istraživanja na zapadu provedena prije više od 30 godina na djeci sa oštećenjima mozga pokazala su da djeca koja su uzimala gotu kolu 12 tjedana, bila pozornija i usredotočenija.  Klinički je dokazano da pomaže ljudima s ADHD-om (poremećajem pažnje) i gubitkom pamćenja.  Suvremena istraživanja govore u prilog ovoj biljci koja bi mogla biti prirodna pomoć studentima i učenicima kod pripreme ispita i učenja, budući da povećava koncentraciju, sposobnost svladavanja gradiva i pamćenje.  Mnogi u gotu koli vide i nadu za oboljele od Alzheimere bolesti, jer pokazuje mogućnost povratka određenog dijela izgubljenog pamćenja.

Zaštitnica od stresa

Gotu kola je kemijsko složena biljka, poznata i kao adaptogen jer poboljšava funkcioniranje imunološkog sustava, jača nadbubrežne žlijezde i pomaže u smanjenju stresa.  Njeno umirujuće djelovanje vezano je uz smanjenje proizvodnje kortizola i drugih hormona stresa. Smanjuje emocionalnu i mentalnu napetost, nervozu, strah, tjeskobu.  Kako jača nadbubrežne žlijezde, ujedno poboljšava izdržljivost i povećava energetski nivo kod onih koji je konzumiraju.Gotu kola

Rješenje za probleme s kožom                  

Gotu kola je biljka koja ima snažan potencijal u liječenju gotovo svih kožnih bolesti. Ova biljka ima antibiotsko djelovanje i brzo zacjeljuje rane i ožiljke. U biljci se nalaze aktivni sastojci koji ubrzavaju i povećavaju stvaranje kolagena u kostima, hrskavici i vezivnom tkivu.  Oni su zaduženi za brži i bolji proces zacjeljivanja rana. Također, zbog učinka na sintezu kolagena, ova biljka utječe na elastičnost kože i njenu čvrstoću, te pomaže u prevenciji bora. Poboljšava ten jer potiče jetru i bubrege na izbacivanje otrova. Povoljno djeluje na vezivna tkiva, ima snažno protuupalno djelovanje i potiče normalnu funkciju kože. Može pomoći kod opeklina, keloida (prekomjernog rasta ožiljnog tkiva) i rana, uključujući kirurške rezove i ulkuse kože.  Jača stanice koje grade stijenke krvnih žila te poboljšava protok krvi, što može biti korisno u liječenju proširenih vena.

Ostala ljekovita svojstva

Gotu kola pripada skupini najjačih antioksidansa te predstavlja odličnu preventivu protiv tumora i drugih degenerativnih bolesti.  Od velike je pomoći kod uklanjanja loših navika i ovisnosti svih oblika (alkoholizam, narkomanija, pušenje, ovisnost o šećeru). Pomaže protiv kroničnog umora, pogotovo u kombinaciji s Ashwagandhom. Usporava proces starenja, produžava životni vijek te daje snagu i u starijoj životnoj dobi.

Ljekovita svojstva gotu-kole:

– potiče cirkulaciju i opskrbu tkiva kisikom

– poboljšava koncentraciju, učenje i pamćenje

– pomaže kod staračke demencije i zaboravnosti

– jača imunitet

– štiti od stresa, nesanice i depresije

– ubrzava zacjeljivanje rana i potiče regeneraciju kože

– prirodni je afrodizijak

– pomaže kod odvikavanja od alkohola, droge i pušenja

– pomlađuje i produžuje životni vijek

Latinski naziv gotu kole je Centela asiatica, dok je brahmi – Bacopa monnieri.

 

GOTU KOLU možete kupiti u alternativa webshopu (prah) LINK
Ili je možete izuzetno povoljno kupiti putem iHerba u pakiranju od 180 kapsula LINK
moram napomenuti da su kapsule puno jednostavnije za uporabu.

Izvor: valetudi nenad roso