Da li umjetna inteligencija predstavlja modernog besmrtnog diktatora?

Umjetna inteligencija AI

.

Izrada supersnažne opće umjetne inteligencije koja postaje svjesna sebe i premašuje ljudske sposobnosti u svim područjima, prema nekima, samo je pitanje vremena. Ovom se tematikom bavi i novi dokumentarni film “Do you trust this computer?” redatelja Chrisa Painea – poznatog po dokumentarcu “Who Killed the Electric Car?” iz 2006. godine.

U novom se filmu Paine bavi superinteligencijom koja bi mogla kroz nekoliko godina ili desetljeća izrasti iz sadašnjih sustava koje razvijaju Google, OpenAI i mnoge druge kompanije. Film se bavi pitanjima moralnosti i opasnostima razvoja pametnih autonomnih robota za ratovanje, ali i “pitomijih” primjena umjetne inteligencije u autonomnim automobilima, u medicini, igrama poput šaha i Go-a, a govori se i o korištenju strojnog učenja za analizu velike količine privatnih podataka na društvenim mrežama (na primjeru Cambridge Analytice). U filmu se pojavljuju brojni akteri ovog područja s kojima je redatelj razgovarao, primjerice osnivač Google Braina Andrew Ng, direktorica OpenAI-a Shivon Zilis, pisac i futurist Ray Kurzweil, te Elon Musk.

Cijeli dokumentarni film sa prijevodom možete pogledati na ovome LINKU

“Onog trenutka kada smo počeli misliti umjesto vas, postali smo superiorniji od vas.” – Agent Smith (UI) iz fima Matrix

Pametne tehnologije dizajnirane su da misle umjesto i za na.

Dakle, Umjetna inteligencija je ušla u naše uređaje kojima komuniciramo, u kuće u kojima živimo, u naše televizore, hladnjake, automobile. Umjetna inteligencija trebala bi upravljati gradovima u kojima živimo, nadgledati nas i kažnjavati nas kao što možemo vidjeti u Kini, pa ipak, ne postoji rasprava, zakon ili propis koji bi nas trebao na ovaj ili onaj način zaštititi od umjetne inteligencije. Štoviše, ne postoji politika ili političar ili bilo tko drugi u javnom prostoru da bi uopće o tome progovorio.

Što nam donosi “Tehnološko-digitalno” društvo?

Između ostalog, digitalnu valutu. Pa nećemo valjda plaćati novčanicama kao neki primitivci? Digitalna valuta pak podrazumijeva digitalni moderni način plaćanja, i tako dolazimo do mikročipova, koji su nažalost, već danas poprilično popularni među ljudima bez mozga. Čip će služiti za više stvari, ne samo za plaćanje. Njime ćemo primjerice moći upravljati našom ‘pametnom’ kućom, otključati i upaliti automobil, prelaziti granicu. Na čipu će se nalaziti podaci o našem zdravstvenom stanju. Pomoću čipa ćemo se moći ulogirati na naše ‘pametno’ računalo ili mobitel. Doslovce čip će služiti za sve, pa će svi u tehnološko digitalnom društvu koje se gradi pred našim očima, morati imati čip, o čemu je govorio još davnih dana i sam Rockefeller, ali izgleda kao da to baš nikoga ne zanima.
Pogledajte video, možda priča o tehnološkom društvu konačno dobije vašu pažnju.

.