NAC – Manjak ovog oblika aminokiseline je najčešće uzrok početka kroničnih plućnih bolesti

NAC zdravlje aminokiseline

Cistein je aminokiselina, osnovna sastavnica tjelesnih proteina. Uzimana kao suplement unosi se u obliku N-acetil-L-cisteina (NAC) koji tijelo pretvara u cistein pa u glutation – snažni antioksidans. NAC pomaže sprečavanju nuspojava pri uzimanju lijekova i izloženosti toksičnim kemikalijama i pomaže smanjiti sluz u tijelu (pomoć kod respiratornih bolesti).

NAC je acetilirani oblik aminokiseline cisteina, cistin i cistein su tijesno povezane i smatraju se jednom aminokiselinom, a NAC je znatno stabilniji oblik ovih aminokiselina. Pored važne uloge u sintezi proteina, NAC ima značajnu ulogu što čini sastavni dio aminokiseline glutation, najjačeg antioksidansa u našem tijelu, kojega ima svaka stanica, neophodnog za održavanje imunosnog sustava . Niska razina glutationa povezuje se sa brojnim bolestima, a posebno bolesti jetre, respiratornih infekcija i prehlada ( manjak ovog oblika aminokiseline je najčešće uzrok početka Kroničnih Opstruktivnih Plućnih Bolesti )… kad umiremo, umiremo uvije zbog izuzetno niske razine glutationa, kad jetra više nije u stanju da ga sintetizira.

Uzimanjem NACA-a kao dopune podiže se prirodna razina glutationa u tijelu osobito nakon bolesti i fizičkih napora .

NAC pomaže kod bolesti dišnih organa kao što su ( KOPB ) : emfizem , fibroza, kronični bronhitis, kronične bolesti pluća, kronične upalne degenerativne bolesti, maligne bolesti, posebno rak pluća i rak pankreasa.

NAC je važan u liječenju očnih bolesti jer podiže razine glutationa.

Osobe oboljele od malignih bolesti bi ga svakako trebale uzimati uz ostale antioksidanse.

NAC pruža zaštitu od toksičnog dijelovanja lijekova i kemikalija, npr. acetaminofena, ugljentetraklorida, etanola, ugljenmonoksida, citostatika , aerozagađenja…

NAC podiže snagu i izdržljivost organizma i smanjuje nivo homocisteina , aminokiseline čija vioska razina uzrokuje srčana oboljenja, moždane udare i karcinome.
Smanjuje i razine LDL kolesterol.

Dodaci NAC-a pridonose popravljanju krvnog tlaka (opuštaju krvne žile).

Uzima se po potrebi od 1 do 3 kapsule na dan iza jela uz C vitamin.

Najbolji je uzimati ga 5 dana za redom pa dva dana pauzirati. Rezon ovoga je da NAC povećava razine glutationa. No, ako je vaša razina kronično povišena, vaše tijelo može početi smanjivati ​​razinu glutationa kako bi zadržalo normalnu razinu (to se naziva homeostaza). Zato ga treba prestati uzimati barem 2 dana u tjednu da vaše tijelo ne smanji prirodnu proizvodnju glutationa.

NAC je odavno korišten kao specifični antidot acetaminofen predoziranja, a također je uobičajena terapija za mnoge vrste raka. Pomaže kod trovanja teškim metalima, infekcija i ubrzava zacjeljivanje rana. Odličan je u terapiji HIV-a, također ima važne ulogu u području psihijatrijskih boesti zbog svog utjecaja na razine glutationa i dopamina u mozgu. U tom kontekstu se koristi za liječenje neuroloških poremećaja kao što je šizofrenija, Alzheimerova bolest, bolesti ovisnosti, depresija, i mnogi drugi. Snažan je antioksidans s jakim neuro zaštitinim djelovanjem.

Primjena

HIV/AIDS NAC može podići razinu glutationa i tako poboljšati stanje oboljelih, ali potrebno je još istraživanja da bi rezultati bili pouzdani.

Sindrom akutne respiratorne boli (ARDS) – intravenozni NAC može povećati razinu glutationa i tako spriječiti i/ili liječiti oštećenje pluća uzrokovano ARDS-om.

Gripa u jednoj šestomjesečnoj studiji ljudi koji su uzimali 600 mg NAC-a dnevno imali su slabije simptome gripe od onih koji su uzimali placebo.

Kronični bronhitis i kronična opstruktivna plućna bolest (COPD) – klinička istraživanja pokazala su da NAC može pomoći kod simptoma bronhitisa i COPD-a upotrebljavan zajedno s ostalom terapijom.

Anginau kliničkim istraživanjima pokazalo se da kombinacija NAC-a i nitroglicerina smanjuje bol u prsima, vjerojatnost od srčanog udara ili smrti bolje nego NAC ili nitroglicerin pojedinačno.

Trovanje acetaminofenom – intravenozni NAC sprečava ili smanjuje oštećenje jetre i bubrega kod predoziranja acetaminofenom.

Drugo iako su dokazi ograničeni, NAC je predložen i za tretman sljedećih bolesti: smanjenje simptoma kod Sjögrenovog sindroma, astme, cistične fibroze i emfizema, prevencija razvoja raka kolona i makularne degeneracije, podizanje HDL kolesterola, pomoć u povećavanju plodnosti s drugim lijekovima u tretmanu policističnih jajnika, poboljšanje ishoda kod djece s cerebralnom adrenoleukodistrofijom, pomoć kod ovisnosti o kokainu, pomoć kod shizofrenije i ovisnosti o kockanju, smanjenje rizika od raka pluća kod pušača.

Interakcije

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, ne smijete uzimati suplemente cisteina bez liječničkog nadzora: ACE – inhibitori (kaptopril, enlapril, lisinopril, fosinopril), imunosupresivi, cisplatin i doksorubicin, nitroglicerin i izosorbid, oksikonazol.

NAC u Hrvatskoj možete kupiti putem web shopa poleosport.hr ili putem tera-organica.hr međutim ako već kupujete NAC, najisplativije je kupiti ga putem iHerba, cijena je 75% niža nego u Hrvatskoj. LINK

NAC proizvođača “Twinlab” (poleosport) LINK