Pogled kroz zid – Sustav “Wi-Vi”: lokaliziranje i praćenje objekata pomoću Wi-Fi i ostale bežične tehnologije

praćenje wi vi

.

Pokušaji da se gleda kroz zatvorena vrata i zidove nisu ništa novo u tehnološkom svijetu, no do sada su se uvijek svodili na kompleksnu radarsku tehnologiju. Profesorica Dina Katabi i njezin student Fadel Adib, oboje s MIT-a, osmislili su prenosivi i jednostavni uređaj male snage koji omogućuje upravo to – pogled kroz zid. Sustav je nazvan “Wi-Vi”, a radi tako da emitira bežični Wi-Fi signal i poput sonara prati njegova odbijanja od prepreka.

Uvođenje mreže pete generacije (5G), odnosno tehnologije milimetarskih valova (MMW-a) zajedno sa MIMO (Multiple Input Multiple Output ) tehnologijom koja radi na principu radara i sonara, pogled kroz zid ili sustavno praćenje masa ili pojedinaca postati će prava sitnica.

Vrijeme je da otvorimo oči. Nije sve što se naziva napretkom, napredak.

1886. Heinrich Hertz je pokazao da se radio valovi mogu odbijati (reflektirati) od čvrstih objekata, analizom  refleksije signala može se lokalizirati objekt koji reflektira signal, tako se može  mjeriti proteklo vrijeme ili razlika u frekvenciji, odnosno utvrditi točna lokacija te pratiti kretanje.
 .
Istraživači sada mogu koristiti Wi-Fi za izradu holografskih slika kako bi vas špijunirali VIDEO

Wi-Fi Can Be Used To Spy On Your Surroundings

Researchers can now use Wi-Fi to make holographic images that spy on you

Objavljuje NowThis Future u Utorak, 9. svibnja 2017.

.