DRASTIČNE MJERE – Praćenje zaraženih koronavirusom putem mobilnih telefona

https://pixabay.com/
 

Izraelska vlada odobrila je hitne mjere koje će omogućiti sigurnosnoj agenciji te zemlje „ Shin Bet “ da u naredna dva tjedna pristupa podacima mobilnih telefona građana kako bi pratila kretanje zaraženih koronavirusom.

Nadgledanje telefona jedna je od najdrastičnijih mjera u svijetu do sada donijetih zbog širenja koronavirusa.

Kako prenosi Reuters, izraelska vlada raspoređuje tehnologiju za praćenje mobilnih telefona u cilju borbe protiv koronavirusa, pozivajući ljude da ne napuštaju svoje domove.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja koristiti će podatke kako bi lociralo zaražene i upozorilo one koji su bili u njihovoj blizini, navela je vlada.

Međutim, korištenje tehnologije za borbu protiv terorizma, a u svrhu praćenja zaraženih virusom i svih koji su bili u kontaktu sa njima, alarmiralo je grupe za zaštitu građanskih prava, već nakon što ih je premijer Benjamin Netanjahu predložio tijekom vikenda.

Izraelske vlasti navode da je cilj sajber monitoringa, koji će biti na snazi u naredne dva tjedna, isključivo zaustavljanje širenja koronavirusa, prenosi rs-lat.sputniknews.com



 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.