Dokazano: Monsatnov genetski modificiran kukuruz i herbicid Roundup uzrokuju rak!

gmo i neplodnost

Istina izlazi na vidjelo! Nedavno smo pisali o tvrdnjama znanstvenika kako GM pšenica, koja još nije ni došla na tržište, uzrokuje zatajenje jetre, te kako nisu temeljito provedena istraživanja na životinjama koja bi mogla pokazati sve posljedice konzumacije takve hrane, a kamo li kakve bi posljedice bile za ljude.

Nedavno objavljena studija u uglednom znanstvenom žurnalu Food and Chemical Toxicology objavila je rezultate istraživanja koje su provodili istraživači Odbora za istraživanje i neovisne informacije o genetskom inženjeringu (CRIIGEN). Istraživanje je trajalo dvije godine tijekom kojih su štakori hranjeni ili s genetski modificiranim kukuruzom, kultiviranim sa ili bez herbicida Roundup, te sa samim navedenim herbicidom u razinama koje se dopušteno nalaze u vodi za piće ili na usjevima u SAD-u.

Kako navodi GreenMedInfo, autori studije napominju da trenutno ne postoji regulatorno tijelo koje bi zahtijevalo obaveznu dugoročnu studiju učinaka kod hranjenja na životinja za jestivi GMO i formulirane pesticide. Od strane samih biotehnoloških kompanija takvo istraživanje je trajalo samo 90 dana, što ni izdaleka nije dovoljno da bi se ova hrana mogla proglasiti sigurnom za konzumaciju.

U rezultatima, znanstvenici su naveli:

Kod ženski, sve tretirane skupine imale su smrtnost dva do tri puta veću, i bržu nego u kontrolnoj skupini. Kod mužjaka, ove razlike su zamjećene u tri skupine. Svi rezultati su hormonalni  i ovisni o spolu, a patološki profili su bili usporedivi. Ženke su gotovo uvijek razvile velike mliječne tumore, i to češće od kontrolne skupine. Hipofiza je drugi najveći organ s oštećenjima; spolna hormonalna ravnoteža je izmijenjena tretmanima GMO kukuruza i Roundupom. Kod  tretiranih mužjaka, zatajenje jetre  i nekroza su bile 2,5-5,5 puta veće. Ova patologija je potvrđena optički i transmisijskim elektronskim mikroskopom. Označene i teške bubrežne nefropatije su također bile uglavnom 1,3-2,3 veće. Mužjaci su razvili četiri puta više velike opipljive tumore nego kontrolna skupina koji su se pojavili i do 600 dana ranije. Biokemijski podaci potvrdili su vrlo značajne kronične bubrežne nedostatke, za sve tretmane i oba spola, 76% od izmijenjenih parametara su povezani s bubrezima. Ovi rezultati mogu se objasniti ne linearnim endokrinim – ometajućim djelovanjem Roundupa, ali i pojačanom ekspresijom transgena kod GMO-a i njegovih metaboličkih posljedica.

Rezultati ove nove studije su u dvostrukoj vezi. Ne samo da ukazuje da genetski modificiran usjev (NK603 kukuruz, koji je odobren u SAD-u za ljudsku prehranu) uzrokuje rast tumora i ubrzanu smrtnost, nego da i herbicid Roundup kojim su biljke tretirane, uzrokuje štetu ljudskom organizmu. GMO biljke zapravo ugrađuju glifosat izravno u sebe, s ostacima herbicida, njihovi metaboliti opstaju, uzrokujući dvojnu izloženost transgenima te sinergističko pojačanje toksičnosti. Napominjemo da  studija koristi razine glifosata ispod službeno postavljenih sigurnosnih ograničenja, koja ipak induciraju teške hormonalne promjene dojke, te poremećaje jetre i bubrega .

Učestalo vas informiramo o štetnostima GMO-a, i sramotno je da je uporaba takvih proizvoda uopće dozvoljena, no kad znamo da su mnoge studije lažno prezentirane i plaćene od strane samih biokemijskih kompanija, sve nam je jasno.

Do sada su već objavljeni i rezultati komparativne analize krvi i sustava organa štakora hranjenih GM kukuruzom gdje je utvrđeno je da ovaj kukuruz dovedi do povećanja ukupne tjelesne težine od 3,7% istovremeno povećavajući težinu jetre do čak 11%!

Ni to nije nimalo potaklo sumnju tvoraca da ispitaju čime nas to truju, kao ni činjenica da je Monsantov Bt biopesticid detektiran kod trudnica, njihovih fetusa i kod žena koje nisu trudne kao ni to da GMO uzgoj truje vodu za piće i zrak koji udišemo širom svijeta.

Glifosat, aktivni sastojak u Monsantovom patentiranom Roundup herbicidu, teče slobodno u podzemnim vodama na područjima gdje se primjenjuje,  a  čak 60 do 100 posto svih uzoraka testiranog zraka i kiše potvrđuju prisutnost tog otrova.

Jedini objavljeni eksperiment o ljudskoj ishrani GMO proizvodima  je otkrio da se genetski materijal unesen u GM soju prenosi u bakterije koje žive u našim crijevima i tamo nastavlja funkcionirati.

Trovački div Monstanto se ne da omesti, iako je na klimavim nogama, jer mnoge studije nedvojbeno ukazuju na štetnost GM kukuruza i herbicida Roundup, neke zemlje su zabranile njihovo korištenje, neke uništavaju svoje usjeve.

Jesmo li dočekali kraj Monsantovog carstva i kakve su sve posljedice konzumacije GMO hrane obogaćene herbicidima?

Monsanto  je svojedobno tvrdio da je Roundup „siguran kao kuhinjska sol”.  Sada se ispostavilo da se ta „sol“,  Glifosat,  aktivni sastojak Roundupa, akumulira u ljudskom tijelu kao genotoksični i endokrini narušavatelj zdravlja, a oboje je obilježje mnogih karcinogena. Monsanto je naravno zanijekao vezu između svoij proizvoda i raka uplaćujući novac za studije istraživačkih tvrtki, poput tvrtke Exponent, koje bi negirale takve poveznice.

Ova studija koja nedvojbeno povezuje pojavu raka s Monsantovim proizvodima i GM kukuruzom je odjeknula širom svijeta, no i ona je samo jedna u nizu, također, provedena je na štakorima, a ne ljudima, i možemo se samo nadati da će se vlade svijeta osvijestiti te da će se bolje informirati i zatražiti detaljne analize GM hrane i proizvoda prije nego li su u ljudskoj upotrebi, a ne nakon uporabe, te da će ih u konačnici potpuno zabraniti.

Autor: Irena Dujmušić

Os uma

Comments are closed.