Hrana kojom unosimo ili prirodno uklanjamo toksine iz tijela

detoksikacija

Eliminacija ili uklanjanje toksina iz tijela važna je stvar ako želimo ostati zdravi. Tijelo je često izloženo toksinima, najčešće zbog nezdravog načina življenja: brza industrijska hrana, alkohol, cigarete ili razni industrijski napitci. Štoviše, u današnje industrijsko doba skoro pa nemoguće ih je izbjeći.

Toksini mogu oštetiti organe, osim toga, toksini mogu i oslabiti imunološki sustav što nikako nije dobro po naše zdravlje. Uklanjanjem toksina iz tijela (organizma) postajemo zdraviji i osjećamo se svježije, a naš imunološki sustav će biti jači i efikasniji.

Za početak, donosimo vam neke od načina kako prirodno ukloniti toksine iz vašeg tijela

Izbjegavajte konzumiranje prerađene hrane

Voće, povrće, orašasti plodovi i cjelovite žitarice trebaju biti hrana koju konzumirate, nikako industrijske prerađevine. Ove namirnice pomažu tijelu da se oporavi od nakupljenih otrova, a koje ste unijeli konzumiranjem brze i prerađene “hrane”.    Opširnije…

Konzumiranje zelenog čaja

Zeleni čaj sadrži antioksidante u tolikoj mjeri da ubrzavaju i olakšavaju metabolizam. Osim toga, zeleni čaj je također u stanju učinkovito hidratirati tijelo i može spriječiti bolesti kao što je gripa. U tu svrhu umjesto konzumiranja bezalkoholnih pića koja su prepuna bojila, šećera i raznih pojačivača okusa, bolje se prebacite na zeleni čaj, ili još bolje, na svježe cjeđene sokove od voća i povrća.

Znojenje

Svatko vjerojatno zna da je sport zdrav za tijelo, ali ne znaju svi da intenzivna vježba može izbaciti toksine iz tijela. Uz vježbu tijelo se znoji, a putem znoja iz tijela izlaze i toksini. Stoga, od sada više nema opravdanja za ne vježbanje kao i razloga za brigu oko znojenja.

Konzumiranje vode

Voda može isprati neželjene toksine iz tijela. Konzumiranjem dovoljne količine vode ubrzat će se proces izlučivanja toksina iz tijela, osim toga, ona također pruža i druge pogodnosti, poput meke kože i tanjeg struka.   Opširnije…

Prestanite pušiti i konzumirati alkohol

Napuštanje loših navika nije laka stvar, ali da bi bili zdraviji je nužna. Pušenje i konzumiranje alkohola pogoršava rad srca i pluća, što ima negativan utjecaj na cijelo tijelo, odnosno organizam. Zbog toga biste trebali odmah prestati pušiti i konzumirati alkohol.   Opširnije…

HRANA KOJA PRIRODNO UKLANJA TOKSINE IZ TIJELA

Kako bi očistili tijelo od nakupljenih otrova koji ga ometaju i potaknuli rad probavnog sustava, čitav tjedan jedite ovo voće i povrće, i pijte mnogo vode, što će vam pomoći da eliminirate toksine iz tijela.

Krastavac u prosjeku sadrži 95% vode. Konzumiranje krastavaca pomaže pri ispiranju toksina, te ujedno alkalizira tijelo te ga hrani brojnim nutrijentima.

Češnjak stimulira jetru te potiče proizvodnju detoksifikacijskih enzima.

Brokule, cvjetača, prokulica i ostale kupusnjače te korjenasto povrće. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati „čistač jetre“, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira i eliminira toksične tvari.

Leća je izuzetno bogata vlaknima. Leća pomaže kod uklanjanja toksina te kod kolesterola, ujedno uravnotežuje šećer u krvi.

Repa – Rotkvica je bogata antioksidansima i hranjivim tvarima koje sadrže sumpor koji je neophodan za detoksikaciju tijela. Rotkvica sadrži i fitonutrijente zvane glukozinolati koji pomažu aktivirati i regulirati detoksikacijske enzime.

Sjemenke suncokreta nisu samo visoko bogate selenom i vitaminom E, već pomažu i kod detoksikacije jetre te sprečavaju nastanak kolesterola u krvi i arterijama. Budite sigurni da je suncokret organskog podrijetla.

Orasi sadrže zdrave omega 3 masne kiseline koje pridonose detoksikaciji.

Kurkuma stimulira funkciju jetre, a svi znamo da jetra između ostalog pročišćava krv od otrova toksina.

Crni papar u sebi krije pravo bogatstvo značajnih nutritivnih tvari. Sadrži vitamine A, C i K. Od minerala tu su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i natrij. Crni papar ima karakteristike prirodnog antibiotika, prvenstveno zahvaljujući vitaminu C u svom sastavu. Ovaj začin pokazuje diuretska i dijaforetična svojstva. Pospješuje znojenje i mokrenje što doprinosi eliminaciji neželjenih i opasnih toksina iz organizma.

Agrumi: naranča, limun, mandarina, grejp, limeta i mnogi drugi.

Salate osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam “čiste” od otrova.