Iridologija – znanost o šarenici oka

ociPoznata izreka glasi da su oči ogledalo duše.

Mnogi zapravo smatraju da su oči povezane ne samo sa našom dušom, nego i zdravljem. Iridologija (od grčkog iris – šareni krug, i  logia – znanost ) se prevodi kao znanost o šarenici oka. Ova alternativna metoda se bavi dijagnostikom na osnovi proučavanja šarenice – dijela oka, koji mu daje njegovu karakterističnu boju: plavu, smeđu ili zelenu.

Izvor: alternativa-za-vas

Iridologija smatra, da oči odražavaju svaku promjenu u našem zdravlju. Na osnovi boje, linija i mrlja u šarenici oka iridolog može dijagnosticirati  zdravstveno stanje pacijenta.

Šarenica oka je podijeljena na 12  segmenata i 7 koncentričnih krugova sa središtem u zjenici oka. Smatra se da šarenica desnog oka odražava zdravlje desne strane našeg tijela, dok šarenica lijevog oka – lijeve strane.

Parni organi mogu se naći i u jednoj i drugoj šarenici sa jednom iznimkom: srce se pojavljuje u obje šarenice.

Kliknite na sliku da bi ju povećali

Iridolozi se pri dijagnosticiranju služe posebnim kartama koje su podijeljene u 100 segmenata.

 

Ti krugovi vidljivi su samo kad postoji neka anomalija u organima na koje se odnose, polazeći od broja jedan (krug najbliži zjenici) do broja sedam. Ti se krugovi odnose na srce, crijeva, bubrege, pluća, mozak i kožu.

Anomalije u nekim slučajevima izgledaju kao mrlje, a ponekad kao kratki štapići ili razni nepravilni oblici. Kao znak bolesti može poslužiti i promjena boje šarenice na određenom mjestu.

Drugi znaci su tzv. srčani prstenovi, koji ukazuju na neku srčanu bolest samu ili udruženu s drugim poremećajima.

Znak koji predstavlja prvi poziv na uzbunu jest jedna ili više crvenih točaka na svijetloj podlozi, koja ima neki geometrijski oblik (trokut, kvadrat, romb, itd.) – to je znak tumora. Znak se obično pojavljuje nekoliko mjeseci prije bolesti.

Najzanimljivije je to, što iridologija pokazuje ne samo trenutno stanje organizma. Naše oko je kao zdravstveni karton, koji iskusnom iridologu govori o svim bolestima i traumama, kroz koje smo prošli u životu, jer oni ostavljaju trag u našem organizmu i u našem oku. I ne samo to – iridologija daje uvid u budućnost.

Iridolog može predvidjeti bolesti, koje će se pojaviti u našem organizmu kroz nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina, ako nešto ne poduzmemo.

Kratka povijest

Iridologija je poznata od vremena Stare Grčke, a primjenjivala se nekad i danas u tradicionalnoj kineskoj medicini. Prvi precizni opis metode, bez spominjanja imena iridologija, nađen je u knjizi Chiromatica Medica, autora Philipusa Meyeusa.

Dr Ignatz von Peczely, mađarski liječnik, prvi je upotrijebio naziv iridologija.

U djetinjstvu, promatrajući oči jastreba, kojem je slomljena kandža ostavila trag u šarenici, von Peczely je dobio nadahnuće za proučavanje znanosti o šarenici oka, čemu je posvetio svoj život.

Na medicinskom fakultetu u Beču proučavao je šarenicu pacijenata prije i nakon operacija. Napravio je brojne obdukcije, sistematski proučavajući i povezujući svoja pronalaženja, prije nego što je objavio knjigu „Discoveries in the Realms of Nature and Art of Healing” i iridološku kartu u 1880.

U Njemačkoj metodu je razvio Pastor Felke u knjizi Naturheilkunde početkom 1900, koji je iridologiju upotrebljavao za liječenje specifičnih bolesti. Osnovao je Institut u Heimshiemu kao vodeći Njemački centar.

Dr Bernard Jensen, američki kiropraktičar, iridologiju je proširio u SAD 1950.

On ju je primjenjivao zajedno sa vlastitim načinom liječenja, koji je podrazumijevao pravilnu prehranu. Prakticirao ju je u suradnji s P. Johannes Thielom, Eduardom Lahnom (Edward Lane) i J. Haskell Kritzerom. Održavao je tečajeve iridologije i objavljivao medicinski magazin.

Preciznost dijagnostike

Prema Bernardu Jensenu, koji je posvetio preko 50 godina proučavanju šarenice oka, iridologija pruža holistički pristup, koji razmatra tijelo kao cjelinu i pokazuje njegovu snagu i zdravstveni nivo.

U osnovi, iridologija može utvrditi, da li u tijelu postoje akutni, kronični ili degenerativni procesi. Iridologija također može pokazati, da li su u organizmu prisutni toksini i teški metali.

Dijagnostika uz pomoć iridologije je zaista pouzdana i točna, pod uvjetom da ju obavlja kvalificirana osoba. Smatra se da je preciznost takve dijagnostike između 80% i 95%.

Poseban uspjeh je postignut u sferi rane dijagnostike tumora, gdje rak može biti dijagnosticiran mjesecima prije nego što se pojavi u tijelu.  (istraživanja – Dr. Jamil Aliyev,  Center of Oncology, Azerbaijan)

 

Postoje neke stvari koje iridologija ne može dijagnosticirati, na primjer:

–  prošle operacije (ako su bile pod anastezijom)
–  trudnoću (pošto je to normalno stanje organizma)
–  uzrok nesreće (iako će pokazati oštećenje organa ili kostiju)

 

Postupak dijagnostike

Obično se koristi mala lampa i povećalo, uz pomoć kojih iridolog promatra oko pacijenta da bi opazio promjene u njegovoj strukturi ili boji. Promatranje oka obično traje samo par sekundi.

Sa napretkom tehnologije, pojavili su se novi alati, koji olakšavaju rad iridologa. Posebne kamere omogućuju precizno snimanje oka, dok računalni softver pomaže u dijagnostici.

Moramo napomenuti da iridologija zahtjeva široko liječničko iskustvo i poznavanje anatomije. Zbog toga ne preporučujemo da se pokušavate sami dijagnosticirati, koristeći iridološke karte. Umjesto toga, obratite se iskusnom iridologu.

Kritika od strane konvencionalne medicine

Mnogi liječnici konvencionalne medicine, koji ne prihvaćaju holističke metode liječenja, žestoko kritiziraju iridologiju, nazivajući njezine praktičare „varalicama“ i „šarlatanima“.  Mnogi smatraju da njihova praksa nije znanstveno potvrđena niti legalna.

Međutim, ovo nije točno, jer znanstvena istraživanja šarenice oka zaista postoje, a mnoga još uvijek traju.

Mnogo znanstvenika je dalo doprinos istraživanju šarenice oka, među njima su Germans, Josef Deck, Theodor Kriege, Josef Angerer Dr. H.W. Schimmeland, Dr. Rudolf Schnable itd. Napravljena su brojna istraživanja, u koja je bilo uključeno milijuni pacijenata.

Međunarodna istraživanja šarenice oka su bila provedena u Rusiji, Njemačkoj, Novom Zelandu, Australiji, Kanadi, Americi i Europi, uz primjenu kirurgije, obdukcije, rendgena, skeniranja i kemijske analize.

Iridologija je popularna u Europi, Rusiji i Americi. U Kini iridologija se koristi već tisućama godina za preciznu dijagnostiku i prevenciju bolesti.

Izvor: alternativa-za-vas
.