Nakon uzimanja antibiotika, ovo trebate učiniti kao biste povratili zdravu crijevnu floru

probiotik antibiotik

Antibiotici ubijaju bakterije. No, problem je u tome što su naša tijela puna bakterija, a ti mikrobi su jako bitni za naše zdravlje. Naš crijevni sustav ima 300-1000 različitih vrsta bakterija koje nam pomažu probaviti hranu, stvarati i sentetizirati vitamine, suzbiti štetne patogene, stvarati neurotransmitore i još mnogo toga. Antibiotici su neselektivne ubojice. Oni ne napadaju samo one patogene koji izazivaju infekcije u našem tijelu, oni također ubijaju i dobre bakterije u našim crijevima.

Ako uzmemo antibiotik, a posebno antibiotik širokog spektra, moramo nadomjestiti dobre bakterije u našim crijevima u što kraćem roku. Ne samo da ih trebamo za obavljanje svakodnevnih poslova, već moramo i održavati ravnotežu između bakterija i gljivica poput candide. Dobije li šansu, candida će se brzo i masivno proširiti probavnim traktom, a s vremenom na cijelo tijelo.

U crijevima žive milijarde mikroorganizama, pretežno bakterija koje čine crijevnu mikrofloru. Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crijevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa te razgrađuju otrovne tvari. Uravnotežena crijevna mikroflora nužna je za zdravlje i vitalnost.

Pa, što možete učiniti kako biste ponovno nadomjestili dobre bakterije koje su antibiotici uništili?

Za početak, hranite i održavajte dobre bakterije koje su preostale u vašim crijevima, potičite ih da se razmnožavaju, za to su vam potrebni probiotici, najbolje sirovi i po mogućnosti organski, dakle konzumirajte voće i povrće. Vlakna koja voće i povrće sadrži osiguravaju hranu dobrim bakterijama i omogućuju im dobru podlogu za razmnožavanje. Konzumirajte barem jednu veliku porciju salate od povrća dnevno. Odnosno vaša prehrana trebala bi se sastojati od 80% povrća i voća (više povrća). Nakon uzimanja antibiotika prehrana koja se sastoji od 80% povrća i voća bitna je za sticanje odgovarajuće ravnoteže bakterija u vašim crijevima.

Izbjegavajte šećer. Šećer hrani candidu i loše bakterije (uključujući i patogene koje pokušavate uništiti antibioticima). Prerađena hrana, škrob i kemikalije (umjetni zaslađivaći, umjetna bojila, arome, konzervansi…) treba u potpunosti izbjegavati. To uključuje i zdravije verzije šećera. Njih bi trebalo također izbjegavati prilikom obnavljanja crijevne flore. To je vrijeme za zdravu prehranu. Čak i voće s višim sadržajem šećera treba ograničiti u to vrijeme.

Probiotici su sljedeći korak koji će vam pomoći obnoviti dobre bakterije u vašim crijevima. Probiotici su hrana ili dodatak prehrani koji sadrži dobre bakterije. Moramo napomenuti da nisu svi probiotici jednaki. Nemojte konzumirati aromatizirane, zašećerene ili komercijalne jogurte. Učiniti će više štete vašim crijevima nego koristi. Fermentirane proizvode su bogati probioticima, poput prirodno kiseljenog kupusa.

Postoji još jedan problem sa probioticima – da bi dobre bakterije došle do crijeva moraju proći kroz želudac, odnosno želučanu kiselinu. Želučana kiselina ubija veliki broj dobrih bakterija unesenih probioticima. Zato konzumirajte malo veću dozu.

Probiotici se mogu preventivno uzimati zajedno s antibioticima, ali tako da se uzmu najmanje 2-3 sata poslije antibiotika. Naime, antibiotici suzbijaju i loše i dobre bakterije, pa ako se antibiotici i probiotici istodobno miješaju, antibiotici će uništiti probiotike.

Zapamtite – probiotici su najvažniji. Jedite pravilno, opskrbite se povrćem i voćem, vaše će vam tijelo biti zahvalno.

Također je dobro napomenuti da crijeva nisu samo probavni organi, nego i najvažniji organi obrambenog sustava organizma, koji su “odgovorni” za više od 80% imuniteta, a one bakterije koje ste ubili antibioticima bile su upravo dio tog imuniteta. Stoga, hranite ih ispravno i pomoći će vam da izbjegnete razne bolesti.

Izvor: naturalnews.com

Da li ste znali da crijeva često nazivaju našim drugim mozgom? Pogledajte video i saznajte zašto.

Na tržištu se mogu pronaci brojni probiotici u obliku dodatka prehrani, različitih kvaliteta, pakiranja i cijene. Na iHerbu sam pronašao probiotik sa 8 sojeva dobrih bakterija te 30 milijardi jedinica, pakiranje 60 kapsula –  LINK

Probiotik možete kupiti i putem alternativa webshopa, pakiranje 60 kapsula, 4 milijarde – LINK

Vlakna – pakiranje 468g iHerb LINK