Novi dokazi o beskorisnosti cjepiva protiv gripe

Zapanjujuća studija koju je objavio Cochrane library nije pronašla nikakve dokaze koristi od cijepljenja protiv gripe i ujedno napominje da je velika većina ispitivanja bila ne adekvatna. Autori su ustvrdili da su jedina ispitivanja koja su pokazala korist bila ona koje je financirala industrija. Također su ukazali na činjenicu da su studije koje je financirala industrija imale veće izglede za objavljivanje u najprestižnijim časopisima.

Osim toga, otkrili su slučajeve ozbiljnog oštećenja zdravlja uzrokovanog cjepivima, usprkos ne adekvatnim prijavljivanju štetnih učinaka. Ta studija, čiji je naslov “Cjepiva za sprječavanje gripe kod zdravih odraslih osoba”, osuđuje cijelu farmaceutsku industriju i njene skutonoše, industriju testiranja lijekova i medicinski sustav koji se na njima oslanja.
Autori su pokušali pronaći i istražiti svaku studiju koja je procijenila učinke cjepiva protiv gripe kod zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 65 godina. S tim ciljem su “Cochraneov središnji registar kontroliranih ispitivanja (CENTRAL) (The Cochrane Library, 2010. br. 2), MEDLINE (od siječnja 1966. do lipnja 2010.) i EMBASE (od 1990. do lipnja 2010.). Studija je obuhvatila 50 izvještaja od čega su 40 bila klinička ispitivanja, na ukupno 70.000 ljudi. Dva su izvještaja samo o štetnim učincima i nisu bili uključeni u ovu studiju.

Obuhvaćene su studije o svim tipovima cjepiva protiv gripe: sa živim, oslabljenim i mrtvim virusima ili dijelovima mrtvih virusa. Autori su pomalo suzdržano zaključili: “Čini se da rezultati ovog pregleda ne govore u prilog korištenja cjepiva protiv gripe na zdravim odraslim osobama kao rutinske mjere javnog zdravstva. Budući da zdrave odrasle osobe imaju nizak rizik od komplikacija izazvanih bolešću dišnog sustava, primjena cjepiva može se preporučiti samo kao individualna zaštita mjera protiv simptoma u specifičnim slučajevima”.
Autori su također ustvrdili da su studije koje financira industrija bile… citirane češće od drugih studija, da su pouzdani dokazi o cjepivima protiv gripe rijetki, i da postoje dokazi o raširenom manipuliranju zaključcima.

Izvor:  GaiaHealth.com , 16. prosinac 2010.
Prenosi “Magazin nexus”