Danska donosi zakon kojim se omogućuje prisilno cijepljenje protiv koronavirusa

koronavirus cjepiva
 

“Najekstremnije mjere od doba Drugog svjetskog rata”

Danska donosi zakon o hitnim situacijama koji omogućuje vladi da prisili ljude na cjepivo protiv koronavirusa, piše prisonplanet.com

Zakon o izvanrednim situacijama daje vlastima sveobuhvatne ovlasti u borbi protiv pandemije COVID-19 i ostat će na snazi do ožujka 2021. godine.

Građanima koji odbiju testiranje na koronavirus sučelit će se s novčanim kaznama i mogućom zatvorskom kaznom, te će im biti onemogućeno da uđu u trgovine, prodavaonice prehrambenih proizvoda, javne ustanove i bolnice, a istovremeno će im biti onemogućeno i korištenje javnog prijevoza.

“Uz provođenje karantenskih mjera, zakon također omogućuje vlastima da prisiljavaju ljude na cijepljenje iako trenutno ne postoji cjepivo protiv virusa”, izvještava Local.

Profesor prava Sveučilišta u Kopenhagenu, Jens Elo Rytter, rekao je da su nove mjere “zasigurno najekstremnije od Drugog svjetskog rata.”

U početku je vlada htjela zakonom dati policiji pravo ulaska u privatne domove bez sudskog naloga ako postoji sumnja na infekciju koronavirusom. Ali to je odbačeno nakon protivljenja stranaka u parlamentu.

Izvor: prisonplanet.com
 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.