Biotehnološka industrija kontrolira gotovo sve GMO regulatorne odbore i vijeća

gmo monsanto

Rasprava koja se vodi oko genetski modificiranih organizama (GMO) već je godinama žustra s izrazito snažnim stavovima s obje strane. Ipak, polako ali sigurno izgleda kako se rasprava okreće u korist onih koji su protiv upotrebe GMO-a. Naravno, ovaj zamah predstavlja ozbiljnu prijetnju biotehnološkoj industriji. Stoga, umjesto da se direktno suoče sa problemom, biotehnološka industrija se odlučila preuzeti kontrolu nad regulatornim odborima koji određuju budućnost GMO tehnologije čime osiguravaju zaštitu svojih interesa.

Jedan od takvih primjera dolazi iz Argentine. U toj zemlji GMO usjevi su regulirani od strane Nacionalnog Savjetodavnog odbora za poljoprivredu, kojeg je osnovala vlada 1991. godine, kada su po prvi puta predstavljeni GMO usjevi. Službeno, savjetodavni odbor ima zadatak osigurati sigurnost GM tehnologije u toj zemlji, ali u stvarnosti, najmanje 26 od 36 članova ili radi za same tvrtke koje proizvode GM sjeme, ili su na neki način u sukobu interesa.

Nakon što je prisustvovao nedavnoj međunarodnoj konferenciji za GMO regulative, poznatoj pod nazivom ISBGMO14, dr. Jonathan Latham objašnjava u članku za “Independent Science News” neke od skrivenih načina na koje biotehnološka industrija utječe na regulatorne odbore kako bi progurala svoje planove.

Kopiranje podataka

Biotehnološka industrija gura ideju prijepisa/kopiranja podataka, pri čemu se prihvaća jedinstvena studiju o sigurnosti određene GMO kulture u zemljama širom svijeta, neovisno o raznolikosti lokalnih vrsta ili ekosustavu. Naravno, to znači manji trošak i manji rizik od negativnih rezultata ispitivanja.

Kao što Latham napominje:

Što je manje testova kojima se podvrgava GMO, to su manje šanse da će se otkriti problem ukoliko postoji.

Jedna stvar je sigurna: biotehnološka industrija uzvraća udarac, i to na jako prljav način, bilo infiltriranjem u regulatorne odbore bilo medijskom propagandom.

Izvor: naturalnews.com

Za prikaz titlova klikni na “CC”