Monsanto truje Argentinu: porast oboljenja od raka i djece koja se rađaju s poremećajima

monsanto

Novo istraživanje pokazuje kako su pesticidi koje prodaje američka korporacija Monsanto uzrok niza zdravstvenih problema u Argentini, od djece koja se rađaju s poremećajima do povišene razine obolijevanja od raka. Istraživanje također potvrđuje kako je problemu pridonijeo i manjak provođenja nužnih regulacija zbog čega je došlo do zlouporabe Monsantovih proizvoda. Državne regulacije postoje, ali ih se mnogi poljoprivrednici nisu pridržavali.

Prenosi: advence.hr

Novinska agencija Associated Press objavila je izvještaj koji otkriva direktnu poveznicu između

zdravstvenih problema u Argentini i

Monsanto proizvoda. Najveće žrtve su ruralno stanovništvo.

Na nekim mjestima su se toksični pesticidi koristili u blizini naseljenih zona te su dospjeli u vodu za piće što je uzrokovalo velike zdravstvene probleme. Unatoč ovom i brojnim ranijim istraživanjima, Monsanto i dalje tvrdi kako su njihovi proizvodi bezopasni te da nije moguće da su ovi problemi nastali zbog uporabe njihovih pesticida.

“Napredna” poljoprivreda – skupa cijena
U provinciji Santa Fe, koja je glavni proizvođač žitarica u Argentini, postoji zakon kojime se nalaže kako se pesticidi ne smiju koristiti bliže od 500 metara od naseljenog područja, no u izvještaju se sugerira kako su pesticidi korišteni na svega 30 metara.

Istraživanje otkriva kako je postotak oboljelih od raka u ovoj provinciji 2 do 4 puta veći od ostatka zemlje, dok je u susjednoj provinciji Chaco broj djece koja se rađaju s poremećajima porastao čak 4 puta otkako se biotehnologija počela koristiti u poljoprivredi prije 10-ak godina.

Doktor Damian Vernassi sa medicinskog fakulteta na sveučilištu Rosario ističe kako bi ove kemijske supstance mogle biti razlog za nagli porast zdravstvenih problema. “Analize su napravljene na primarnim sastojcima, ali nikada se nije istraživala interakcija s drugim kemikalijama koje se miješaju”, rekao je.

Argentina je jedan od prvih zemalja na svijetu koja je preuzela Monsantove biotehnološke proizvode kako bi povećali svoju poljoprivrednu proizvodnju. I jesu, Argentina je danas treći najveći proizvođač soje na svijetu, ali pod koju cijenu? Trenutačno je sva soja u Argentini genetski modificirana, kao i većina njihovog kukuruza i pamuka.

Monsanto ističe kako zdravstveni problemi u Argentini nisu vezani uz njihov pesticid. Također odbacuju AP izvještaj koji tvrdi kako su njihovi proizvodi uzrok povećanog broja oboljelih od raka i djece koja se rađaju s poremećajima. “Ako se pesticidi zloupotrebljavaju u Argentini, onda je u interesu svih – javnosti, vlade, poljoprivrednika, industrije i Monsanta – da se s takvom praksom prestane”, poručio je glasnogovornik američke korporacije. Naime, izvještaj AP-a također otkriva kako su poljoprivrednici u Argentini koristili dvostruko više pesticida na određenoj površini nego primjerice u SAD-u.

Judy Hatcher, predsjednica organizacije “Pesticide Action Network International” rekla je u razgovoru za AP kako se zapravo radi o začaranom krugu. Naime, korov – zbog kojega se koriste Monsanto proizvodi na genetski modificiranim usjevima – postaje sve otporniji te se stalno moraju proizvoditi sve snažnije kemikalije. Korov postaje “superkorov”, a modifikacije se događaju i na insektima (vidi: Skupina od 22 znanstvenika, stručnjaka za kukuruz, uputila upozorenje američkim vlastima: “Monsanto GMO kukuruz stvorio je mutirane insekte”).

“U SAD-u smo to već naučili – GM usjevi dovode do dramatičnog povećanja uporabe pesticida. Dok korov postaje otporniji na ove kemikalije, industrija izlazi sa sve snažnijim kemikalijama kako bi se borili protiv nastalog ‘superkorova’. Poljoprivrednici postaju zarobljenici ovog pesticidnog začaranog kruga”, rekla je Hatcher za AP.

Izvor: advence.hr

Comments are closed.