Europarlamentarac Mislav Kolakušić: “Cjepiva protiv covida-19 su odobrena bez ikakve neovisne studije o njihovoj učinkovitosti ili opasnosti po ljude

 

Ne postoji lijek koji nije ujedno i ljekovit i opasan po zdravlje, ali neispitani farmaceutski proizvodi mogu u dužem razdoblju proizvesti zdravstvenu katastrofu kakve su se već događale u prošlosti. Lijek Talidomid je 1960-ih zbog slabog ispitivanja prouzročio strašne posljedice: preko 20.000 djece rođeno je s tešim malformacijama, bez dijelova lica i udova. No, tragedija je izbjegnuta u onim zemljama koje su tražile dokaze da lijek nije štetan po zdravlje građana. Upotrebu Talidomida u SAD spriječila je Frances Oldham Kelsey, farmakolog američke Agencije za lijekove s obrazloženjem da nije dovoljno ispitan i time spasila mnoge živote.


 

 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.