Liberal.hr: “Znanost je na našoj strani”

test za koronavirus
 

Nedavno je znanstveni časopis Nature objavio kinesku studiju koja je obradila podatke skoro 10 milijuna stanovnika Wuhana, grada iz kojeg je virus covida-19 potekao. Prateći kontakte zaraženih, nisu uspjeli pronaći nijedan slučaj da je asimptomatska zaražena osoba uspjela prenijeti virus na drugu osobu.

Ovo je značajno otkriće, s obzirom da se lockdown, obavezno nošenje maski, zatvaranje ugostiteljskih objekata, ograničenja radnog vremena i druge mjere temelje na jednoj pretpostavci – da svatko može biti zaražen, a da toga nije ni svjestan, i da asimptomatski zaražene osobe prenose virus. Ako je pretpostavka da asimptomatske osobe prenose virus netočna, onda ispada da su gotovo sve mjere, koje nameću države diljem svijeta, potpuno nepotrebne.

Druga studija na Lancetu pronalazi odgovor na pitanje tko i kada širi zarazu. To su oboljeli, znači zaraženi sa simptomima, tijekom 5 dana od trenutka kada počnu osjećati simptome. Ovo je također značajno jer nam daje prilično precizne okvire za sprječavanje širenja virusa. Izolacija je, stoga, opravdana samo kod oboljelih osoba (to su zaraženi sa simptomima) od trenutka kada osjete simptome sljedećih 5 dana. Vrlo slično kao i kod drugih respiratornih zaraznih bolesti.

Treća studija, koju je objavila JAMA, obradila je utjecaj zatvaranja osnovnih i srednjih škola na očekivano trajanje života učenika i zaključila da su lockdowni u SAD-u, nametnuti u prvoj polovini 2020. godine, skratili živote djeci za ukupno 5,53 milijuna godina, što je nekoliko puta više od najcrnjih procjena o gubicima života starijih ljudi da su škole ostale otvorene.

Četvrta studija (objavljena u časopisu Frontiers of Public Health) obrađuje podatke u skoro svim državama svijeta i zaključuje da lockdowni i druge restriktivne mjere ne utječu na smrtnost od covida-19.

Svega nekoliko dana ranije objavljena je danska studija o maskama i njihovom utjecaju na covid, koja je zaključila da maske ne pružaju značajnu zaštitu od covida za njihove nositelje. Ta je studija izašla ubrzo nakon što je američka studija o efikasnosti maski u suzbijanju širenja covida u preko 1.000 američkih okruga povučena, s obzirom da se stanje u tim okruzima ponovno pogoršalo.

Ovo su samo neki nedavni, u moru drugih primjera, koji nam govore da znanstvenici diljem svijeta rade svoj posao. Od početka sam pretpostavio – a to sam mislio da je evidentno samo po sebi – da odricanje od osobnih sloboda i represija ne mogu poboljšati javno zdravlje, mogu ga samo pogoršati. Totalitarne politike ne mogu biti dobar odgovor ni u kojoj situaciji, pa ni u doba pandemije. Trebalo je proći malo vremena, ali sada znanost sve više potkrepljuje ove postulate liberalizma. Kao, uostalom, i uvijek – jer liberalizam je jedina ideologija koja se oslanja na razum i znanstvene dokaze.

Znanost je zapravo na našoj strani, usprkos tome što su je novinari pokušali izrabiti i svoj crni “covid-kult” etiketirati kao “znanost”. Koristili su “znanost” kako bi ušutkavali druge i proglašavali sve svoje neistomišljenike teoretičarima zavjera koji imaju nešto protiv znanosti. Ali sada, sve će teže dokazati da se njihov kult temelji na znanstvenim dokazima, a ne religiji. Jer znanstveni dokazi im ne idu u prilog.

Cijeli tekst pročitajte na: liberal.hr 

 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.