Građani se naoružavaju protiv uvođenja 5G bežične tehnologije: Je li njihova zabrinutost opravdana?

zračenje repetitor

.

Uprave gradskih vijeća i lokalni dužnosnici u SAD-u suočavaju se s protestom stanovnika koji su uplašeni sljedećom generacijom 5G bežičnih komunikacija koje će, čini se, preuzeti susjedstva.

Građanka Okruga Montgomery, Maryland odlučila je javno progovoriti i upitati lokalne dužnosnike: „Zašto ne možemo obaviti zdravstvene procjene i saznati koji su stvarni zdravstveni rizici za našu djecu?“ na javnom sastanku održanom u okrugu.

Koji su rizici? Točnije, što je 5G uopće?

Što je 5G?

Peta generacija bežičnih sustava (5G) su nove mrežne tehnologije dizajnirane da učine vaš mobilni uređaj i slične uređaje koji podržavaju bežično povezivanje iznimno snažnim i brzim.

Zakazano za puštanje u javnost u 2018. i dostupno za kupovinu u 2020. rečeno nam je da se pretpostavlja kako će 5G podržavati barem sto milijardi uređaja te da će nuditi brzinu i do tisuću puta bržu od dosadašnje 4G tehnologije. (4G je već oko deset puta brži od 3G).

5G tehnologija će koristiti niske (0.6 GHz – 3.7 GHz), srednje (3.7 GHz – 24 GHz) i visoke (24 GHz pa na više) frekvencije. Visoke frekvencije većinom se sastoje od milimetarskih valova (MMW-a), koji su vrsta elektromagnetskog zračenja s valnim duljinama između 1 – 10 mm i frekvencijama u rasponu od 30 do 300 GHz.

Zdravstvene opasnosti mobilne tehnologije su „van svih granica“

Mobilni uređaji funkcioniraju tako da odašilju i primaju zračenje radiofrekvencija iz njihovih antena prema najbližem odašiljaču.

Tisuće neovisnih istraživanja povezuju izlaganje zračenju radiofrekvencija mobitela s nizom vrlo ozbiljnih bolesti poput: raka, neplodnosti, kardiovaskularnih bolesti, oštećenja nastalih pri porodu, problema s pamćenjem, poremećajem sna itd.

5G tehnologija dolazi s povećanim izlaganjem zračenju radio-frekvencija

Ti milimetarski valovi (MMW-i) koje koristi 5G mreža mogu prenositi velike količine podataka u vrlo kratkom vremenskom roku. Ali na manjim razdaljinama, također drugi veliki problem je taj da se signal loše prenosi kroz čvrste materijale.

To znači da će biti potrebne velike količine odašiljanja MMW-a.

Trebat će i nove antene. Rečeno je da će za potpuno usvajanje ove tehnologije trebati najmanje  jedna antena na svakih 10 – 12 kuća u urbanim područjima.

Također, očekuje se masivno korištenje MIMO (višestruki-unos višestruki-izlaz) tehnologije. MIMO tehnologija je bežični sustav koji koristi nekoliko odašiljača stoga može slati i primati više podatkovnog prometa odjednom. Neke 4G stanice već koriste MIMO tehnologiju. Standardna MIMO tehnologija uključuje 4 do 8 antena. MIMO tehnologija za 5G će najvjerojatnije uključivati oko 100 antena po odašiljaču.

Povećano odašiljanje vodi do povećanog kapaciteta, tako da se razina elektromagnetskog  zračenja može jedino povećati. Zabrinutost je da, s obzirom na ono što znamo o radiofrekventnom zračenju, ovo obvezno povećanje izloženosti okoliša EM zračenju dovest će do povećanja zdravstvenih rizika.

Velik broj istraživanja ukazao je na štetne učinke na zdravlje MMW frekvencija koje se koriste u 5G tehnologiji.

VIDEO – 5G mreža će udvostručiti stopu oboljevanja od raka tvrde znanstvenici

Oštećujući učinci na ljudsku kožu

Jedno izraelsko istraživanje koje je prove Dr. Yuri D. Feldman pokazalo je se ljudske znojne žlijezde ponašaju kao niz malih, spiralnih antena pri izlaganju MMW-u. Njihovo istraživanje pokazuje da ljudska koža ne samo upija zračenje, nego ga još i pojačava.

Istraživanje provedeno da bi se utvrdilo međudjelovanje i povezanost s ljudskim tijelom otkrilo je da „više od 90% odaslanog zračenja je upijeno u epidermisu i dermisu.“

Utjecaj MMW-a na kožu je nedvojbeno najveći problem povezan s valnim duljinama koje 5G tehnologija koristi.

Moguće da gledamo mogućnost povećanja incidenata mnogih kožnih bolesti i raka u nadolazećim godinama u područjima gdje se primjenjuje tehnologija 5G.

Snažan utjecaj na imunosni sustav

Rusko istraživanje iz 2002. koje je provedeno kako bi se provjerio utjecaj na krv kod zdravih miševa pri izloženosti visokofrekventnom elektromagnetskom zračenju (42 GHz) otkrilo je da aktivnost stanica zaduženih za imunosni sustav, poput neutrofila, opada za čak 50%.

Zaključeno je da „izlaganje cijelog mišjeg tijela zračenju EHF EMR-a niskog intenziteta ima dubok utjecaj na pokazatelje nespecifičnog imuniteta (za ovu rečenicu nisam 100% siguran).

Štetni utjecaji na srce  

Istraživanje iz 1992. pokazalo je da frekvencije valne duljine od 53 do 78 GHz utječu na raspon otkucaja srca (pokazatelj stresa) kod štakora. Rusko istraživanje na žabama čija je koža izložena 5g mreža mreža pete generacije štetnostMMW-u otkrilo je abnormalne promjene pulsa (aritmija).

Štetni utjecaji na oči

  1. provedeno je istraživanje u Poljskoj koje je ukazalo na utjecaj milimetarske radijacije na protok svjetla kroz leću oka. Otkriveno je da zračenje MMW-a niskog intenziteta pomaže pri stvaranju neprozirnosti leće kod štakora, koja je povezana s nastankom mrene.

Japanski pokus proveden da se istraži potencijal nastajanja akutnih bolesti oka uzrokovanih zračenjem 60-GHz milimetarskih valnih duljina  pokazao je da „…antene koje koriste milimetarske valne duljine mogu uzrokovati termalne ozljede različitih stupnjeva. Termalni utjecaj uzrokovan milimetarskim valovima navodno mogu prodrijeti ispod površine oka.“

180 znanstvenika i doktora poziva na moratorij

Znanstvenici su također zabrinuti. Više od 180 znanstvenika i doktora iz 35 zemalja je preporučilo privremenu zabranu uvođenja 5G tehnologija sve dok se njezini potencijalni štetni učinci na ljudsko zdravlje i okoliš u potpunosti ne utvrde od strane neovisnih znanstvenika.

Koje su stvarne opasnosti 5G tehnologije?

Ukratko: Ne znamo još u potpunosti! Ali istraživanja koja su provedena su svakako razlog za brigu.

Štetni utjecaji na zdravlje najviše istraživanje 3G CMDA tehnologije (pokazano je da uzrokuje niz štetnih zdravstvenih posljedica) još nisu u potpunosti otkriveni, ipak, evo nas, na rubu prihvaćanja potencijalno još opasnije tehnologije.

Ne mislite li da bi u potpunosti trebali istražiti utjecaj na zdravlje 5G tehnologije prije nego što ju usvojimo?

Nemojmo zaboraviti, postoje alternative bežičnoj mobilnoj tehnologiji. Tehnologija širokopojasnog optičkog vlakna je izvediva, a sigurnija alternativa. Čvrsto vjerujem da tehnološki napredak može biti ostvaren bez da se ugrožava zdravlje javnosti.

Preveo i uredio: F. Mudri

Izvor: www.greenmedinfo.com

VIDEO -5G mreža: Frekvencijski armagedon za tijelo i um

 

.