Dan Millman – Zakoni Duha

SUSRET SA MUDROM ŽENOM S PLANINE

Sjedimo zajedno, planina i ja, sve dok ne ostane samo planina.

Isječci i citati iz knjige „ZAKONI DUHA“ (magicus.info)

„Tko si ti?“ upitao sam mudru ženu, Odraz na površini jezera. Zraka Mjesečeve svjetlosti u mračnoj noći, mlada kao jutarnja rosa, i stara kao Zemlja. U meni je sve i ja sam u svemu.

Dolazim iz prošlosti i budučnosti. Živim u vječnoj sadašnjosti. Mnogo puta smo pronašli i izgubili jedno drugo – no s tobom ću podijeliti najveću od svih dragocjenosti, dar koji davanjem raste i nikada ne gubi svoj sjaj.

Zakoni duha odnose se na bitno ustrojstvo i inteligenciju univerzuma. Oni nadilaze svetonazore, običaje i vjerovanja. Stalni poput gibanja planeta, ti zakoni ne upravljaju samo mehanikom prirode, već i svim oblicima postojanja. Oni te vode kroz grebene i plićake tvojega života onako kako su zvijezde i kompas vodili prastare pomorce na njihovom putu.

 

ZAKON RAVNOTEŽE

Pronalaženje srednjeg puta

Na rubu jezera je stajala bijela ptica na jednoj nozi savršeno održavajući ravnotežu.

Svako ljudsko biće žudi za unutarnjom ravnotežom, sa stanjem unutarnjeg mira, i u njemu pronalazi sreću.

Pođi na ono tiho mjesto, na ono mirno jezero u sebi. Promatraj! Osluškuj! Obrati pozornost na mreškanje valova , u svojem tijelu ili svojem životu, izazvanih time što si činio previše ili premalo na području uzimanja hrane i pića, tjelovježbe, rada ili komunikacije.

Ravnoteža započinje dahom. Uvlačenje i otpuštanje čine temeljni ritam života. Udišući nalaziš nadahnuće; izdišući nalaziš olakšanje. Udisaj i izdisaj – rođenje i smrt sa svakim dahom.

Uspostavi ravnotežu u životu i u svemu.Poštuj taj zakon i slijedi korake mudrih! Istraži dosege ljudskog iskustva, ali, budući da uobičajne krajnosti izazivaju stres, uvijek se vrati u zlatnu sredinu, na srednji put. Neka tvoji postupci i tvoje riječi budu blagi poput izmjene godišnjih doba. U stanju unutarnje ravnoteže pronaći ćeš jasnoću i mir.

 

ZAKON IZBORA

Preuzimanje vlastite moći

Zakon izbora govori da se odluke ne donose riječima već djelima.Posjedujemo slobodnu volju – mogućnost izbora.Tvoj je život ostvarenje te mogućnost, a tvoju sudbinu u velikoj mjeri određuju današnji izbori. Slobodna volja znači da možeš dopustiti da tvojim životom upravljaju nagoni, strahovi , navike. Ako se odupreš uzvišenoj mudrosti ili je zanemariš u korist trenutačnog zadovoljenja, posljedice tvojeg izbora naposljetku će te odvesti natrag prema usklađenju sa zakonima Duha; jedan izbor vodi na osunčanu stazu, a drugi prema preprekama i kušnjama koje te poučavaju i jačaju tako da sve, na svoj način, služi nečemu.

Ako svjesno odabereš zanemariti svoje osobne želje u korist djece, voljenih osoba ili drugih, to može biti duhovan način žrtvovanja. No, ako se osječaš kao mučenik, vrijeme je da još jednom razmotriš situaciju. Preuzimanjem previše odgovornosti za druge, uskračuješ im pouke koje bi proizašle iz njihovih odluka. Onima koji pate potrebno je naše suosjećanje i naša potpora, ali, ako ponesemo njihov teret, oduzimamo im snagu i samopoštovanje.

Što dosljednije slijediš Zakon izbora to ćeš više živjeti jasnom namjerom-oblikovati svoj život-i, umjesto da se pitaš jesi li na pravom putu, s pravom osobom i obavljaš li pravi posao, svaki ćeš dan živjeti u skladu s vlastitim izborom u potpunosti.

 

ZAKON NAPREDOVANJA

Življenje korak po korak

Ako je čovjek usredotočen na svršetak putovanja, cilj se uvijek doima dalekim. Mnogi zbog toga odustanu od svojih ciljeva kada se suoče s preprekama ili put postane strm. Svako putovanje započinje jednim korakom, ali moraš načiniti i drugi korak, zatim treći i potom još onoliko koliko je potrebno da bi stigao na cilj.Priroda nam putem Zakona napredovanja jamči da gotovo svaki cilj, koliko god bio visoko, možemo ostvariti raščlanjajući ga u male, sigurne korake.Stoga je prvi korak na svakom putu upravo određivanje smjera, odabiranje cilja koji sja iza tebe.Veliki snovi u dalekoj budućnosti čine težak teret. Najbolji su ciljevi oni koje možeš ostvariti sljedeći tjedan, sutra, za sat vremena ili pri sljedećem koraku; osmisli put na kojemu ćeš ostvariti mnogo malih uspjeha.

Trajan se napredak ne ostvaruje u nekoliko dramatičnih trenutaka, već sat po sat, dan po dan. A kako vrijeme prolazi, svako putovanje obuhvaća popravke; na cesti koja vodi prema sreći radovi su uvijek u tijeku. U životu napreduj korak po korak sve dok ne ostvariš ono što želiš; ono što možeš obaviti poslije ostavi po strani.

Postupno napredovanje, strpljvost i ustrajnost ključevi su koji otvaraju vrata prema bilo kojem odredištu.

 

ZAKON PRISUTNOSTI

Življenje u sadašnjem trenutku

Vrijeme je poput filma u životu. Svaki kadar je trenutak tvojega postojanja, sadašnji trenutak, ali se doima kao da se kadrovi kreću. Umom možeš zakoračiti u ono što nazivamo prošlošću ili budućnošću. Ali živjeti možemo samo u sadašnjem trenutku.

Kad god se suočiš s problemom, posrijedi je nešto iz prošlosti ili budućnosti. Probleme u tvojem umu održavaš na životu tako što im posvećuješ pozornost i energiju, dopuštaš im da besplatno žive u tvojoj glavi.

Prepusti se ovom trenutku, kreći se korak po korak i rješavaj ono s čime se suočiš. Bez obzirana na to kamo tvoj um odlutao, tijelo ostaje ovdje i sada. Ako si u žurbi, počni u sadašnjem trenutku. Duboko udahni i vrati se ovdje i sada.

 

 ZAKON SAMILOSTI

Buđenje čovječnosti

Zakon samilosti možeš naučiti od Zemlje po čijoj koži hodamo, čije drveće siječemo i palimo, čije živuće bogatstvo iskorištavamo i, zadubljeni u svoje poslove, nikada i ne pomišljamo zatražiti dopuštenje ili zahvaliti se.

Zakon samilosti potiče djelovanje iz ljubavi i razumijevanja, a ne iz mržnje ili neznanja. To zahtijeva širenja vidika – spoznaju da živimo u univerzumu koji je jednako pravedan koliko i zagonetan. Dubina te spoznaje proizlazi iz intuitivnog uvida u inteligenciju univerzuma. Bez obzira na to dođeš do te spoznaje putem promatranja, razmišljanja ili religiozne vjere, ona ti na posljetku otkriva da u svijetu prirode nemaš ni prijatelja ni neprijatelja. Imaš samo učitelje.

Zakon samilosti od nas s ljubavlju zahtijeva da prekoračimo svoje ograničeno poimanje. Katkad to može biti vrlo teško. Zato upamti da samilost započinje od samoga sebe. Budi blag i strpljiv. Svi mi u sebi nosimo mnoge misli i osjećaje, pozitivne i negativne, koji proizlaze iz uma i srca. Ne moraš biti svetac, ali umjesto da vjeruješ u negativne misli ili im se opireš, pusti da ih samilost ispere valom ljubavi i razumijevanja.

Tada sebi možeš oprostiti što toj osobi nisi bio sposoban oprostiti U tom ćeš opraštanju pronaći samilost koja ublažava bol života u ljudskom tijelu. Da bi osjetio takvo opraštanje kada ti bude potrebno sjeti se zamisliti prijatelja, voljenu osobu ili neprijatelja kako mrtvi leže prede tvojim nogama jednako kao što ćrš i ti jednog dana ležati pred Duhom. Tada ćeš sve razmotriti drugim očima, jer smrt sjajno uspostavlja ravnotežu.Svi ćemo napustiti ovaj svijet i ostaviti one koje volimo. Svi osjećemo nadu i očaj; svi imamo svoje snove i svi doživljavamo gubitke. Svi smo povezani iako ne znamo zašto, a pod velom tajne života činimo najbolje što možemo.

 

ZAKON VJERE

Uzdanje u Duh

Vjera ne podrazumijeva vjerovanje u nekog vanjskog Boga – samo vjerovanje u cvijeće – ako čovjek štuje cvijeće, tada nedvojbeno štuje i Boga – ne kao vjerovanje, već kao osjećaj divljenja i tajanstvenosti. Zakon vjere odnosi se na uzdanje u ljubav i inteligenciju koja djeluje u tebi i u cijelom svijetu.

Vjera je i uviđanje da sve što se dogodi služi višem dobru iako to možda tako ne izgleda.

Zakon vjere ne zahtijevaod tebe da vjeruješ u to, već te potiče da živiš kao da to jest tako; drugim riječima, s povjerenjem. Budeš li živio u njegovu svjetlu, taj će zakon preobraziti tvoje poimanje i doživljanje svijeta. Svaku ćeš teškoću početi shvaćati kao kušnju koja te nečemu poučava; u svakom ćeš izazovu otkrivati pouke i mogućnosti.

Za početak poslušaj intuitivnu mudrost svojega srca u kojem progovara Duh.

Učitelji i knjige imaju svoju vrijednost, a izvori i smjernica i nadahnuća u tvoj život mogu ući u raznim oblicima. No nikada nemoj zaboraviti da je to bogatstvo već u tebi; drugi ti ne mogu dati ono što nemaš u sebi – samo ti mogu dati ključeve tvoje unutarnje riznice. Zato pozorno slušaj one koji govore iz iskustva i prihvati mudrost tamo gdje je nađeš, ali vanjsko vodstvo uvijek procijeni mudrošću vlastitog srca.

 

ZAKON OČEKIVANJA

Pomicanje granice stvarnosti

Štoćeš vidjeti ovisi o tome kamo odabereš gledati, a kamo ćeš gledati, ovisi o tome što očekuješ vidjeti; ako, primjerice, vjeruješ da „ljudima ne smiješ vjerovati“, svijet ćeš promatrati kroz prizmu tog očekivanja te mu pronalaziti potvrde. Tvoja uvjerenja utjeću na tvoje odluke, na odabir smjera, pa čak i na prijatelje, neprijatelje i sudbinu koju ćeš doživjeti. Uvjerenja pokreću unutarnje procese i ponašanja koja određuju kako ćemo se kretati, kako ćemo postupati i kako ćemo se osjećati. Na suptilnijim razinama tvoje misli utjeću čak i na veličinu i boju tvojega energetskog polja na koje drugi ljudi reagiraju.Ako primjerice, ljude oko sebe opažaš kao prijatelje koji te vole, opušten si otvoren pa ih privlačiš svojom energijom i svojim ponašanjem.

Ti si, sposoban pretvoriti sumnju u pouzdanje, a strah u hrabrost. Nova očekivanja donose nove mogućnosti. Ne čekaj da ih tvoje iskustvo potvrdi. Stvori novu viziju čovjeka kakav ćeš postati i uspjeh ti je zajamčen.

 

ZAKON ČESTITOSTI

Živjeti vlastitu istinu

Stara mudrost od Platona do Shakespearea, podsjeća nas:“Spoznaj samoga sebe“ i „Svojemu jastvu budi vjeran“. Biti čestit znaći biti dosljedan, poznavati sebe i biti ono što jesi kako bi tvoji postupci bili izvorni, u skladu s tvojim najvišim nakanama i kako bi se tvoje tijelo, um, emocije i stavovi međusobno nadopunjavali čineći cjelinu veću od zbroja sastavnih dijelova.

Ostvarenje izvornosti zahtijeva hrabrost i otvorenost – potrebno je biti sposoban sebi i svijetu reći:“To sam ja, svidjelo se to tebi ili ne“. A tada živjeti tu istinu.No, kad jednom prihvatiš svoju čovječnost, uopče nije teško biti čestit. To ne znači biti savršen ili nepogrešiv; svi mi griješimo. Možemo samo davati ono najbolje od sebe i učiti iz svojih pogrešaka kako bismo sljedeći put bili uspješniji. Djelovati u skladu sa Zakonom čestitosti znači priznati svoje slabosti i crpiti snagu kako bismo postali primjeri i lučonoše koji če drugima osvjetljivati put.

Svi mi svojim primjerom utječemo jedni na druga i svi učimo putem oponašanja bez obzira na to jesmo li toga svjesni lil nismo. Na druge ne utječemo toliko svojim riječima koliko svojim načinom života.

Živi u skladu sa svojim najvišim prosvjetljenjem i primit ćeš još svjetla. To je bit čestitosti, i tako si poizvan živjeti.

 

 ZAKON DJELOVANJA

Napredovanje kroz život

Ovaj je svijet područje enegije i djelovanja; bez obzira na to što znaš i tko jesi, koliko god da si knjiga pročitao i koje god darovitosti posjedovao, mogućnosti se ostvaruju samo djelovanjem.

Filozofije nas zadivljuju, a zamisli je u izobilju, no riječi su isprazne koliko god bile kićene. Lako je govoriti o posvećenosti, hrabrosti i ljubavi, ali razumijevanje jest djelovanje, a mudrost proizlazi iz iskustva.

U ovom svijetu nikada nije bilo lako djelovati; posvuda su sile sumnje i tromosti, čak i u našim umovima i u našim tijelima. Pretvaranje misli u djela zahtijeva energiju, žrtvu, hrabrost i srčanost jer djelovati znači izložiti se opasnosti. Moramo prevlkadati sve dobre razloge koji nam govore da odustanemo, da to prepustimo nekom drugom, da ostanemo u udobnom naslonjaču dobrih namjera. Ali Zakon djelovanja neprestano prenosi istu poruku: Bolje je učiniti ono što je najbolje, nego to ne učiniti s dobrim opravdanjem.

Priznavanje tri temeljne istine:

Prvo, prihvaćanjem vlastite ljudskosti i tjelesne prisutnosti u svijetu; drugo, uviđanjem da nitko neće živjeti umjesto nas i da nas naš trud jača; i treće, djelovanjem i spoznavanjem da djelovanje može izazvati nelagodu!

Vrijeme je da počnemo djelovati u skladu sa svojim najvišim idealima uprkos strahovima, sumnjama ili nesigurnostima. Hrabrost možemo pokazati samo dok smo suočeni sa strahom. Hrabrost nam je potrebna svaki dan jer se svaki dan suočavamao sa strahovima – ne nužno na dramatičan način kao što su hvatanje u koštac s pljačkašima banke ili spašavanje osobe koja se utapa, već pri izražavanju svojih osjećaja, napuštanju starih navika ili prihvaćanjem ratličitosti.

Postoji vrijeme za djelovanje i vrijeme za mirovanje. Najveću hrabrost, strpljivost i mudrost katkad možeš pokazati tako da ostaneš nepomičan čak i ako te neodoljive žudnje i nagoni potiču djelovati.

Oni koji su skloni tromosti ili strahu, trebali bi se usredotočiti na spremnost za hrabro i odlučno djelovanje. Ljudi skloni naglom govoru ili postupcima trebali bi zastati, nekoliko puta udahnuti i izdahnuti, te promatrati svoje nagone bez želje da ih ostvare. U svakom slučaju slušaj mudrost srca; tako ćeš znati kada trebaš ostati miran, a kada valja iskoristiti trenutak.

Vatra pretvara tvar u energiju i tako nas podsjeća da sve prolazi i mijenja se. Na kraju će nas progutati besplamene vatre života. Zato postupaj hrabro, dok još imaš vremena, dok još imaš tijelo.

 

ZAKON CIKLUSA

Ples uz pjesmu prirode

Zakon ciklusa podsjeća nas da se i sami moramo mijenjati jednako kao što se mijenjaju godišnja doba, da naše stare navike ne moraju upravljati našim životima, da naša prošlost ne mora biti i naša budućnost te da momentum promjene na posljetku dovodi do širenja svijesti, stjecanja mudrosti i uspostavljanja mira.

Uživaj u svakom godišnjem dobu svojega života! Strpljivo pripremaj svoju zemlju, sij sjemenke i radi kako bi žeo obilne plodove svojega truda. Prihvati i dobro i zlo jednako kao što prihvaćaš izmjenu godišnih doba. Uživaj u ledenoj ljepoti zimskog dana i u vrućim ljetnim danima jer svako godišnje doba, svaki dan i svaki trenutak začas odlazi u prošlost, a isti takav više nikada nećeš doživjeti. Zato, da za zimske hladnoće čezneš za vrelim ljetom ili da za vrelih ljetnih dana priželjkuješ svjež vjetar, svako godišnje doba prihvati s njegovim darovima. Uskladi se s ciklusima vremena i preobrazbe, plovi s promjenom kao što brodovi plove na valovima.

 

ZAKON PREDAJE

Prihvaćanje više volje

Iako Zakon predaje podrazumijeva prihvaćanje svega što život donese, to ne znači i da moramo pasivno podnositi ono što nam se ne sviđa, zanemarivati pravdu i dopuštati da nas zlostavljaju ili drže pod nazorom. Istinska predaja je aktivna, pozitivna, i potpuna – kreativna odluka da se situacija prihvati u duhu zahvalnosti.

Započni malim koracima. Ako doživiš manji nesporazum, priznaj stajališta druge osobe i promatraj što će se dogoditi. Ne obaziri se na manja razočaranja. Slijedi savjet Epikteta, grčkog mudraca koji je svojim učenicima rekao:“Nauči željeti da se sve dogodi onakao kako se događa.“

Kada bi me vodio mudar, milostiv Bog pun ljubavi, što bi učinio u toj situaciji? Tada poslušaj svoje srce i svoje više jastvo; znat ćeš što ti je činiti i smoći ćeš hrabrosti i ljubavi da to učiniš – jer Duh doista djeluje kroz tebe bez obzira na to jesi li toga potpuno svjestan.

Predaja je čin smjernosti, čin priznavanja da je život tajna čiju dubinu um ne može pojmiti. Kao što je pisac Isaac Bashevis Singer napisao:

„Život je Božji roman; pustimo Bogu da ga piše.“

 

 

 ZAKON JEDINSTVA

Prisjećanje naše povezanosti

Mudra žena je progovorila o posljednjem zakonu:

Zakon jedinstva predstavlja osobit izazov za nas jer ga njegova sveobuhvatna priroda čini potpuno razumljivim samo u višem stanju svijesti. Zato ja isprva mogu doprijeti samo do tvoga uma. Ali, moje su riječi sjemenke; kada prokliju i dopru do tvojega srca, taj zakon može zauvijek promijeniti tvoj život. Zakon jedinstva podrazumijeva uzvišenu spoznaju da mi nismo takoodvojeni jedni od drugih kao što nam se čini – da smo zapravo Jedno Biće, Jedna Svijest.

Općeprihvaćeno poimanje govori da smo zasebna bića; uzvišena mudrost govori da smo Jedno. Pomak percepcije otkriva da smo svi mi ista Svijest očitovana u različiztim tijelima jednako kao što je lišće dio istog stabla. Čovječanstvo, međutim, ne obraća pozornost na tu uzvišenu istinu i usredotočuje se na razlike, na zasebnost.

Svijest koja gleda kroz milijarde očiju jest Jedina Svijest beskonačne Ljubavi i Mudrosti koju nazivamo Bogom; Svijest koja milosrdno i suosjećajno promatra odvijanje života i koja je sam život.

Kada prijatelje i neprijatelje, voljene osobe i neznance počneš promatrati očima Jednoga Bića, sve će dvojbe i sukobi nestati, sve će se rane zacijeliti, a svi će se paradoksi rasplinuti u svjetlu temeljne istine. To je kraj svih traganja jer ti jesi svatko i posvuda. To je kraj svih strahova i potuno shvaćaš istinu o tome tko jesi – ona čista Svijest koja nikada ne umire. Jedinstvo obuhvača sve zakone Duha: stanje ravnoteže i smirenosti, potpunu vjeru u vlastite izbore i tijek vlastitoga života, strpljenje pri postupnom koračanju kroz vječnu sadašnjost, samilost prema svim ostalim očitovanjima Jastva. U jedinstvu nestaju sumnje, a svi se postupci odlikuju čestitošću. Nakon mnogo života provedenih u traganju, postao si jedno s univerzumom.

Izvor: magicus.info

Knjigu “Zakoni duha” možete naruciti na: profil.hr