Ideje o kojima valja razmisliti

Um je plodno tlo za pojmove, ideje i mišljenja. Ako nam netko kaže laž i mi povjerujemo u nju, ta se laž ukorjenjuje u našemu umu i postaje sve većom i snažnijom, poput stabla. Jedna mala laž može biti vrlo zarazna, a kad je podijelimo s drugima, njezino se sjeme širi od jedne osobe do druge.

Znanje nam ulazi u um i u glavi nam stvara ustrojstvo svega onoga što znamo. Zbog znanja koje imamo u glavi možemo zamjećivati samo ono u što vjerujemo; zamjećujemo samo vlastito znanje. A kakvo je to znanje?

Uglavnom lažno.

Kad Stablo spoznaje jednom oživi u našemu umu, začujemo vrlo glasan govor paloga anđela. Taj glas nikada ne prestaje prosuđivati. Govori nam što je ispravno, a što pogrešno, što je lijepo, a što ružno. U glavi nam se rađa pripovjedač i preživljava ondje zato što ga hranimo vlastitom vjerom.

Raj postoji kada su nam otvorene duhovne oči, kada svijet promatramo očima istine. Kad nam laži privuku po-zornost, duhovne oči nam se zatvaraju. Prestajemo sanjati o raju i počinjemo proživljavati san o paklu.

Raj nam pripada jer smo djeca raja. Onaj glas u glavi nam ne pripada. Taj glas nemamo u trenutku rođenja. Kada počnemo učiti, počinjemo i razmišljati; najprije učimo jezik, zatim različita stajališta, a potom prosudbe i laži. Glas znanja raste kako gomilamo znanje.

Prije no što smo progutali laži koje prate znanje, živjeli smo u istini. Govorili smo samo istinu. Živjeli smo u ljubavi, bez ikakva straha. Jednom kada smo stekli znanje, počeli smo prosuđivati sami sebe, smatrajući da više nismo dovoljno dobri; počeli smo osjećati krivnju, stid i potrebu da budemo kažnjeni. Počeli smo sanjati laži i odvojili smo se od Boga.

Čim smo se razdvojili od Boga, počeli smo tragati za Njime, za ljubavlju koju – vjerujemo – više ne posjedujemo. Ljudska bića neprestano tragaju za pravednošću, ljepotom, istinom – za samima sobom kakvi smo bili prije no što smo povjerovali u laži. Tragamo za svojim izvornim ja.

Napisao: Don Miguel Ruiz

Knjige Don Miguela Ruiza možete kupiti na: http://www.superknjizara.hr/index.php?page=autor&idautor=3083