Priroda Jastva – Samospoznaja

Preuzeto iz: “Put samoispitivanja” po učenju Šri Ramane Maharšija

Pitanje: Kako spoznati Jastvo putem direktnog iskustva?

Maharši: Da bismo govorili o spoznaji Jastva, moraju postojati dva Jastva, jedno koje spoznaje, drugo koje treba spoznati i proces spoznavanja. Stanje koje zovemo spoznajom je jednostavno biti to što jesi, a ne spoznati nešto ili postajati nešto. Onaj koji ga je ostvario je samo ono što jeste i što je oduvijek bio. To stanje se ne može opisati. Ono se može samo biti. Naravno, mi olako koristimo termin „samoostvarenje“ u nedostatku boljeg termina. Kako ostvariti ili učiniti stvarnim ono što je jedino stvarno?

Pitanje: Kako postići samoostvarenje?

Maharši: Ostvarenje nije nešto novo što treba zadobiti; ono je već tu. Samo odbaci misao „ja nisam ostvario“. Tišina ili mir je ostvarenje. Ne postoji trenutak kada Jastva nema. Dokle god imaš sumnju ili osjećaj da ga nisi ostvario, trebaš uložiti napor da se oslobodiš takvih misli. One postoje uslijed poistovjećenosti Jastva sa ne-Jastvom. Kada ne-Jastvo iščezne, Jastvo jedino ostaje.

Pogrešno je pričati o ostvarenju. Što tu ima da se ostvari? Stvarnost je uvijek takva kakva jeste. Mi ne stvaramo ništa novo, niti postižemo nešto što već nismo imali. Za to postoji jedan dobar primjer. Da bismo napravili bunar potrebno je da iskopamo veliku rupu. Mi ne stvaramo prostor u rupi ili bunaru, mi samo uklanjamo zemlju koja ispunjava taj prostor. Prostor je tu bio oduvijek. Na isti način mi samo trebamo odbaciti sve dugogodišnje mentalne tendencije (vasane) koje su sa nama. Kada ih napustimo, jedino Jastvo će sijati.

Pitanje: Kako postići oslobođenje?

Maharši: Sloboda je naša prava priroda. Mi smo to. Sama činjenica da žudimo za oslobođenjem pokazuje da je sloboda od svakog ropstva naša prava priroda. To nije ništa novo što treba steći. Sve što je potrebno je osloboditi se lažne pretpostavke da smo zarobljeni. Kada to učinimo, nećemo imati nikakvih sličnih želja i misli. Dokle god netko žudi za oslobođenjem, dotle se može smatrati zarobljenim.

Postojanje je isto što i sreća, a sreća je isto što i bivanje. Riječ oslobođenje je tako provokativna. Zašto bi netko tragao za njim? Čovjek vjeruje da postoji ropstvo i zato traga za oslobođenjem. Ali činjenica je da ne postoji nikakvo ropstvo već samo sloboda. Zašto nešto imenovati, pa onda tragati za tim?

Samo otkloni neznanje. To je sve što treba učiniti. Sva pitanja koja se odnose na oslobođenje su neprihvatljiva. Oslobođenje znači slobodu od ropstva, što podrazumijeva sadašnju prisutnost ropstva. Nema nikakvog ropstva i samim tim nema ni oslobođenja.

Pitanje: Koja je razlika između uma i Jastva?

Maharši: Um okrenut ka unutra je Jastvo, okrenut prema van on postaje ego i vanjski svijet. Različitu odjeću od pamuka nazivamo različitim imenima. Zlato oblikovano u različite ukrase nazivamo različitim imenima. Ali sva odijela su pamuk i svi ukrasi su zlato. Jedno je stvarno, mnoštvo su samo imena i oblici.

Izvor: centarspinal