Unutarnja sloboda je prava sloboda

Sloboda 5Sloboda od prisile da razmišljate i spoznate tko uistinu jeste, je prava sloboda. Vaš um razmišlja od trena kada se ujutro probudite  do trenutka kad odete spavati. On vam ne daje ni trenutka odmora. Stvara misli, te ih također prima kao radio. Ta navika je toliko jaka da nitko ne razmišlja o tome da promijeni tu situaciju.

U tome stanju, vi niste slobodni. Možda živite u slobodnoj zemlji, možda imate ekonomsku neovisnost, pa ipak, um vas stalno sputava vašim mislima, mentalnim slikama i idejama.

Tek kad utišate um možete postati sposobni uživati u istinskom miru i slobodi. Um je sačinjen od misli, pa radi ono što dobro zna raditi, a to je razmišljanje. On omogućava stalno mentalno kino. To je kao da nas je netko odvukao pred ekran gdje stalno gledamo filmove. Filmovi su toliko stvarni da nikada ne stavljamo u pitanje njihovu valjanost.

Da možete promatrati um drugih ljudi, vidjeli biste vrlo zanimljivu predstavu. Vidjeli biste da svaka osoba živi u određenoj vrsti zatvorenog, zamišljenog umom stvorenog svijeta, percipirajući svoje vlastite projekcije a ne stvarnost.

Vidjeli biste misli, koje stvaraju različiti umovi, kako plutaju po zraku i kako ih drugi hvataju smatrajući da su to njihove vlastite misli. Oni njeguju te plutajućem misli i govore, djeluju i ponašaju se kao da su te misli dio njih samih. Pa gdje je onda sloboda?

Živite u slobodnoj zemlji, pa ipak u vašem unutarnjem životu, vi možda niste slobodni. Prava sloboda znači biti iznad misli i mentalnoga svijeta. To znači da postajete gospodar svoga uma. To znači da ste sposobni misliti i prihvatiti u vaš um samo one misli koje vi odaberete, a kada nema potrebe za razmišljanjem, vi naprosto prestanete razmišljati.

Kada ste slobodni od prinude razmišljanja, postajete slobodni. Kada dođete na željeno odredište, vi isključite motor vašega auta, zato jer nema potrebe da i dalje radi. Zašto ne učinite isto s vašim umom?

Zamislite stanje kada je um miran i kada nema niti najmanje misli. U tom stanju postajete svjesni sebe i vašeg unutarnjeg ja, te znate tko ste. Osjećate unutarnju moć. Sreća, koja je urođena svakome od nas, pojavljuje se kada se zidovi razmišljanja uklone. U tome stanju nema prinude za razmišljanjem.

Uz pomoć koncentracije, meditacije, promatranja, samoispitivanja, odvajanja, mira i sposobnosti da se filtrira, prosijavaju i bude svijestan misli, umjesto da se u njih uključujete i budete njima uhvaćeni, moguće je doseći i živjeti stvarnu i istinsku slobodu.

Izvor: http://www.transformativa.hr

Comments are closed.