Istina o paganizmu – radost života i evolucija

priroda

.
“Paganizam je u svim svojim pojavnim oblicima, slavljenje prirode i svemira. Paganizam – pagus (lat.), što se prevodi kao okrug, pokrajna, regija, distrikt, selo: iz čega proizlazi da je paganizam seoska duhovnost, duhovnost ljudi koji žive i ovise od zemlje i njezinih plodova.”

Piše: Robi

Izvor: kontrolauma.org

Ishodišna i konačna poruka paganizma jest – ljubav prema životu u svim njegovim pojavnim oblicima. Pagani vjeruju da voljeti sav život znači štovati sva bića i služiti životnoj sili. Štovati sva bića znači prepoznati istu duhovnu iskru života u sebi i svakom drugom biću. Namaste! Svi smo mi jedno i potpuno je neprirodno osjećati ikakav animozitet prema ikome. Služiti životnoj sili znači štititi raznolikost života i prirode, podižući vlastitu svijest o prirodi i okolišu.

Pagani slave život, jer je dragocjeni i neprocjenjivi izraz božanske energije i ljubavi. Život je sve, cjelokupna kreacija, ovostrana i onostrana. Život je univerzalan, prožima cjelokupni svemir. Britanski kvantni fizičar Bohm pojasnio je kako svaki kubični centimetar praznog prostora sadrži veću energiju od energije od sveukupne materije poznatog svemira. Dok svemir pršti od energije, Pagani bi rekli da pršti od života. Slaviti život znači shvatiti da je Sve Jedno i da je Jedno Sve. Sve je povezano u Jednome. To je glavna poruka Paganizma.

Vidljiva i gotovo opipljiva manifestacija Jednog jest ljubav. To nije osjećaj, to je energija koja stvara i pokreće život. Ljubav je istodobno slijepo erotična i duboko jedinstvena, strastvena, ponosna, snažna briga za sebe i za druge. Ljubav je strastveno seksualna, topla prijateljska naklonost, snažna zaštitnička briga majke za dijete, duboka kolegijalnost, suosjećanje za drugog čovjeka. Uvijek specifična, usmjerena pram stvarnim pojedincima, a ne prema nejasnom konceptu čovječanstva. Ljubav uključuje i prirodni svijet, biljke i životinje, samu majku Zemlju, sva bića, a ne samo ljudska.
Ljubav se ponajprije očituje u ljubavi prema samome sebi. Svatko je jedinstvena i neponovljiva jedinka stvorena od prirode, materije i duše/duha. Biološko tijelo sastavljeno je od iste materije kao i Zemlja i cjelokupni svemir, a duša/duh, život koji pokreće tijelo, Stvoriteljeva iskra života i stvaralaštva. Mi smo Njegovi sukreatori ovdje na Zemlji. Organizirane velike religije u prvi plan stavljaju ljubav prema bogu, no kako je moguće voljeti nekog ili nešto što nismo iskusili neposrednim osjetilima, ako ne volimo sebe? Osim toga, ako je Stvoritelj život koji je u nama, duša/duh i iskra života, zanemarivanjem sebe, zanemarujemo i Njega samoga. Jer ako već imamo taj dar života, ne bi li naš primarni zadatak bio da ga cijenimo, poštujemo, njegujemo i volimo. Ljubavlju prema sebi iskazujemo najveću moguću ljubav prema Stvoritelju i sebi moramo priuštiti uvijek ono najbolje i to na svim razinama, tjelesnoj, umnoj, duhovnoj. Pomažući sebi, radeći na sebi, ljubavlju spram sebi i svom razvoju na svim nivoima i aspektima našeg postojanja, najviše doprinosimo svijetu. Na ovoj planeti smo kako bismo stekli iskustvo života, sami smo došli, sami ćemo i otići. Naš duhovni i stvaralački zadatak bivanja u biološkom tijelu, naša misija na Zemlji i razlog utjelovljenja, je samo naš i samo ga mi možemo ostvariti, ispuniti i iskusiti. I to iskustvo je naša istina, istina života, istina postojanja i bivanja. To je jedina istina kojoj trebamo stremiti, jer nema istine van našeg iskustva. Sve ostalo su samo vjerovanja, nečije tuđe istine koje prihvaćamo kao svoje i time se odričemo iskustva vlastite spoznaje iskustva našeg života i podređujemo se tuđoj volji, tuđim očekivanjima, odričemo se vlastitog života za nečiji tuđi interes. A taj netko u pravilu uvijek hoće nešto od nas.
Ljubav je bezuvjetna. Za razliku od organiziranih religija koje traže bezuvjetnu ljubav prema bogu, u paganizmu, mi smo ti koji smo bezuvjetno voljeni. Očevi i majke, jeste li ikada pomislili svojem djetetu postavljati uvjete vlastite ljubavi? Jeste li tražili od njega žrtvu, pokoru, kajanje ili bilo kakvo nasilno potiskivanje prirodnih potreba i želja? Ili ga jednostavno volite u svoj njegovoj nesavršenosti, nestašluku, istraživanju i otkrivanju sebe i svoje okoline. I volite ga bez ograda i zadrške i u svakom njegovom životnom koraku i poduhvatu dajete mu podršku i bez promišljanja ga podupirete i jednostavno ga želite vidjeti nasmiješenog i sretnog. Zar mislite da naš Nebeski Otac i Majka Zemlja drugačije vide nas? Taj poticaj bezuvjetne ljubavi ima svoj izvor i mi ga samo prenosimo na naše potomstvo i na nama drage ljude. A sad pokušajte proširiti taj krug bezuvjetne ljubavi, na sve one koji vas okružuju i na sve one s kojima dolazite u dodir. Svi zaslužujemo voljeti i biti voljeni i svi smo mi neizmjerno i bezuvjetno voljeni, a izvor ljubavi je neiscrpan. Utješno i nadahnjujuće istovremeno. Opustite se, otpustite brige i strahove, otpustite sve nametnute koncepte žrtve, patnje i obaveza, otpustite uvjerenja vlastite nesavršenosti, jer vi ste upravo onakvi kakvima vas je Stvoritelj učinio. Sumnjate u njega? Odbacite sve uvjete za koje mislite da morate zadovoljiti i ispuniti da biste bili voljeni, ne treba vam itko da bi vam rekao koliko ste savršeni. I to je istina. Dozvolite si osjetiti tu bezuvjetnu ljubav, uživajte u toj spoznaji i šaljite dalje.
Život nije patnja, život nije “dolina suza”. Tko god vam to kaže, taj vas laže i želi vas prevariti i iskoristiti. Život je radost, stanje koje se obično opisuje kao osjećaj ponesenosti i dragosti. Tipično za paganizam, jer duhovnost treba biti veseljačka, uzbudljiva i puna ushita, smijeha i zabave. To je prirodno, jer sve što čovjek čini usmjereno je vlastitoj dobrobiti i užitku kao krajnjem cilju. Ne samo da imate pravo biti voljeni, imate pravo biti i sretni i radosni. Upravo sada, u ovom trenutku. Ne kao nada u neko bolje sutra ili u raju negdje tamo daleko i na nepoznatom mjestu i vremenu kako nam obećavaju, već sada. U jedinom trenutku života koji imate. Sada i ovdje. Potreba za radošću i užitkom je apsolutno neodvojivo i neotuđivo svojstvo našeg najdubljeg postojanja i ako ništa drugo neznamo ili nismo sigurni, želja za ugodom je prirodna i urođena i na to uvijek možemo računati i to je ono što nas uvijek vraća u željeno stanje ravnoteže.

Istina o paganizmu – Uvod

I zato plešite, veselite se, život nije vrijeme, već radosni trenuci i taj radosni trenutak je uvijek ovdje i sada. Budite zadovoljni i zahvalni na onome što imate, a ne nesretni zbog stvari koje nemate. Ne čekajte savršeni trenutak, neće nikada doći, sami ga stvorite. Ne treba vam itko, ne trebaju vam stvari, imate sve što vam je ikada trebalo. Vi ste savršeni, nema prošlosti niti budućnosti. Samo ovdje i sada, jedini trenutak vašeg života vrijedan pažnje i namjere.

Nitko se ne rađa u grijehu. Svi smo mi začeti u svetom i prirodnom spolnom činu, nadahnuti ljubavlju naših roditelja i spojem muške i ženske spolne stanice stvoreno je biološko tijelo, koje je postalo mjesto utjelovljenja Stvoriteljeve iskre života. Spolnost počiva na ljubavi, radosti i usklađena s prirodom, ne smije se ograničavati bilo čijim nerazumijevanjem, frustracijama, inhibicijama, kompleksima i strahovima. Dečki u haljinicama dali su svoj značajan doprinos stigmatiziranju tjelesne ljubavi kroz povijest čovječanstva, jer si uzimaju za pravo uređivati i određivati i nametati uvjerenja o tome što je tjelesna ljubav, nešto što bi im je po prirodi njihovog poziva, trebalo biti potpuno strano i nepoznato. Ali oni sve znaju. Ne baš.

Za pagane spolnost nije i ne može biti griješna. Ona je sveta i nepovrediva. Svaki čovjek ima slobodu i pravo da svoju spolnost upražnjava po svojoj volji, uvijek pridržavajući se strogog etičkog načela – ne naudi ikome. Svaka vrsta ljudske spolnosti je potpuno prirodna dokle god je ona utemeljena na pristanku svih uključenih odraslih ljudi. Spolnost nije, niti će ikada biti, silovanje i pedofilija. Oboje treba imenovati nasiljem i zločinom i najstrože kažnjavati, a posebno one koji su uvjereni da su u službi nekog višeg nevidljivog autoriteta.

Dakle, prema paganskoj filozofiji spolnost je naprosto užitak, uživanje u darovima prirode, ne samo način za produženje vrste i začeće djeteta. Spolno zreli čovjek podjednako se raduje vlastitom i partnerovom/partneričinu užitku. Sve je dopušteno što partneri svjesno dogovore. Spolni čin nije samo tjelesno zadovoljstvo i već i način razmjene energije, suptilno spajanje yin i yanga, dostizanje viših razina svijesti, sveti prirodni čin i trenutak u kojem dvoje postaje jedno. Da bi sam čin spajanja doveo do zadovoljsva i željenih stanja svijesti neophodno je za oba partnera da vole i da prihvaćaju svoje nago tijelo. Uspoređujući se s nametnutim, retuširanim obrascima savršenstva sigurno nije put za prirodan i zdrav osjećaj u vlastitom tijelu.

Sloboda se obično definira kao mogućnost samostalnog i neovisnog djelovanja, te mogućnost čovjekova samoodređenja. To znači da čovjek ima pravo biti neograničen, nesputan i nezarobljen. Stanje suprotno slobodi naziva se ropstvo. Već smo rekli da za čovjeka ne postoji apsolutna sloboda, jer je ona ipak ograničena, ali samo slobodom drugog čovjeka. Cijeli svemir je slobodan, njega nitko ne tlači i s obzirom da smo mi djeca svemira, njegova holografska projekcija, s utjelovljenom iskrom života, mi i ne možemo biti ništa drugo nego slobodni. Svi imamo to pravo, samom činjenicom da smo tu, ovdje i sada. Zašto to ne znamo ili nismo svjesni svoje slobode je malo drugačiji problem.

Već sam rekao da su naše misli stvaralačke, uz dodatak namjere i uz manje ili više praktičnog rada mogu se lagano i brzo materijalizirati i doći na javu. Jedno od glavnih obilježja čovjeka je da je programibilan. Odnosno, naše misli i ponašanje podložno je vanjskim utjecajima kojih vrlo često nismo ni svjesni. Naše misli tada više nisu naše, a kroz naviku i rutinu ponašamo se kao roboti. Što pod ovakvim uvjetima naše misli stvaraju? Što ako proširimo djelovanje programa na cijelu planetu i uključimo u proces stvaranja misli svih ljudi? Što stvara programirana, kontrolirana, uvjetovana kolektivna svijest 7 milijardi ljudi? Stvara realnost koju živimo, stvara organizirani sistem upravljanja u kojem je sva moć i životno važni resursi koncentrirani u rukama nekolicine, sistem u kojem nema čovjeka, nema slobode, svedeni smo na stvar, na broj, na ropskog slugu sistema kojeg hranimo i održavamo na životu svojom životnom stvaralačkom energijom.

Istina o paganizmu – Što je paganizam?

Ne sviđa vam se ovakva realnost? Vrlo vjerojatno da ne. A što ako vam kažem, da ste kao pojedinac, dakle, kao dio ove kolektivne svijesti, upravo vi odgovorni za ovakvo stanje. Naravno niste jedini, ali odgovornost je uvijek individualna i u vašem životu i vašim životnim situacijama s kojima se suočavate nema nitko drugi osim vas. Pozicija žrtve, bacanje krivnje, upiranje prstom i strah, kao polazna točka vaših misli, odluka i djelovanja, nikako neće riješiti problem, jer vaš život je vaša odgovornost, a sve okolnosti i ljude koji vas okružuju sami ste pozvali. Okolnosti i ljudi u vašem životu trebali bi služiti vašem duhovnom rastu, a ne da budu izgovor vašoj lijenosti i nedostatku odlučnosti da uzmete život u svoje ruke. Vi ste nezreli pubertetlija koji se buni protiv svega i svačega, osporava roditeljski autoritete gdje i kako stigne ali ipak očekuje da oni riješe sve vaše potrebe i ispune vaše želje. Vremenom biološki odrastete, ali mentalni obrazac ostaje isti, zato što roditeljsku ulogu tada preuzima država. Sve ostaje isto. Samim odbijanjem prihvaćanja odgovornosti za svoj život odašiljete misaoni obrazac koji energetski održava i hrani postojeći sustav gospodara i robova. A vi sigurno niste gospodar.
Majanski kalendar najavio je za 21.12.2012. k

raj jednog doba i početak drugog. Mnogi su očekivali smak svijeta, ali se on očito nije dogodio. ELE (extinction level event) se nije desio. Ono što se dešava je da smo izloženi kozmičkom energetskom valu koji ostavlja traga na cjelokupni svemir i na samu planetu Zemlju. Klimatske promjene samo su jedan od vidljivih efekata bez obzira na oprečna tumačenja. Drugi, po meni, bitan element vidljivih promjena je i proboj medijske blokade ideje o slobodnom čovjeku, koja ja u web prostoru postoji već dulje vrijeme, ali u zadnjih nekoliko mjeseci mainstream mediji da li su našim “manekenima”, samoproglašenim slobodnim ljudima, nevjerojatno puno prostora i vremena, kroz novine, radio i televiziju. Do nedavno, gotovo nezamislivo. Što se u stvari događa? U tijeku je energetski update postojanja svemira, energetski update planete Zemlje, energetski update čovjekovog bivanja i dizanje nivoa svijesti na jednu višu razinu.

Događa se evolucija. I svi smo tome izloženi i svatko na to reagira na svoj jedinstven način. Ova situacija potencira krajnosti, gotovo kao da morate izabrati stranu i zato su ekstremne pojave i ponašanja sve vidljivija. Od ekstremnih vremenskih prilika, nasilja i agresije, ubojstava u obitelji, otkrivanje zlostavljanja i pedofilije na svim nivoima vlasti i velikog biznisa, prijetnje ratom i globalnim uništenjem čovječanstva, burzovne turbulencije, kriza vjerodostojnosti političkih i religijskih vođa. Autoriteti se razobličuju, rastaču, gube svoju snagu i svoju moć. Ljudi im više ne vjeruju.

A na drugoj strani, za sada malobrojan, ali gotovo globalni pokret u želji za promjenom, u čežnji za slobodom čovjeka, u snivanju i ostvarenju sna jednog novog svijeta.

I vi koji čitate ovaj tekst, pozvani ste da preuzmete svoju odgovornost i uzemljite ovaj energetski update za sebe i za kolektivnu svijest planete. Spojite se bosim nogama sa zemljom (bez trave) ili nekim mineralnim podom (kamen, beton ili keramika), natjerajte da vaš um da diše zajedno svama, neka broji i vizualizira ritam disanja, otvorite se, otpustite sve što više ne služi za vaše najveće dobro, dozvolite događaj promijene, prihvatite promjenu i zahvalite na svemu što ste dobili. A dobili ste upravo ono što vam je u ovom trenutku najpotrebnije. Dovoljno je 3-5 min i to je to. Jednostavno, a tako moćno. Priroda čini svoje, a sada je idealan trenutak da i vi učinite svoje i ispunite svoj sudbinski zadatak. Zato ste ovdje.

Ovime bih i završio ovaj serijal članaka o paganizmu. Nisam paganist i ova knjiga je moj prvi susret s paganizmom i nije bila moja namjera promovirati ideologiju/vjerovanja/religiju paganizma dalje od općih prirodnih vrijednosti i načela. I sve izjave u kojima se pojavljuje riječ paganizam prenešene su iz knjige i to je ono što oni sami kažu o sebi.

Interes i inspiraciju našao sam u univerzalnosti i sveprisutnosti odnosa čovjeka s prirodom od najranijih dana postojanja čovjeka. O neraskidivoj, sveprožimajućoj, ali zaboravljenoj i potisnutoj povezanosti, jedinstvu i simbiozi bivanja na ovoj planeti.

Prirodni zakoni su samoevidentni, samo dokazivi, sveprožimajući, nepromjenjivi, oni jednostavno JESU. Priroda je uvijek u ISTINI. Mi smo sastavni dio prirode i pravo je vrijeme da obnovimo tu vezu, to sjećanje, vratimo se korijenima i ponovno spoznamo svoju suštinu i ISTINU o sebi i svijetu koji nas okružuje.

A na ovoj planeti postojimo samo mi ljudi i priroda, priroda sa svojim mineralnim bogatstvima i raznolikošću biljnog i životinskog svijeta. Sve ostalo je samo konstrukcija našeg uma i tamo jedino postoji.

Trenutak je da vidimo ISTINU, trenutak je da spoznamo ISTINU, trenutak je za EVOLUCIJU.

Izvor i nadahnuće
“Paganizam u teoriji i praksi”, knjiga prva, “Doktrina paganizma”
Lastovska travarica – loza + bavliža (limunska trava)

Izvor: kontrolauma.org
.