MITOHONDRIJI – Stanični energetski pogon koje život znači

mitohondriji koenzim Q10

U svakoj stanici u ljudskom tijelu (osim crvenim krvnim stanicama) mitohondriji su odgovorni za proizvodnju energije (poznate kao ATP, adenozin trifosfat), koja je potrebna stanicama kako bi funkcionirale. Stanice su sastavni dio tkiva i organa u našem tijelu, na primjer srca i jetre. One se ponašaju poput elektrana u našim tijelima, osiguravajući energiju koja je potrebna svakoj stanici kako bi funkcionirala.

U slučaju nedostatka energije u našim tijelima, tkivo i organi koji su građeni od stanica ne funkcioniraju pravilno. Jednako tako, ukoliko elektrana ne proizvede dovoljno energije, na nekim će područjima doći do gubitka napajanja strujom, zbog čega ta područja neće moći funkcionirati.

Mitohondriji su odgovorni za stvaranje više od 90% energije potrebne tijelu za život i održavanje funkcija organa. Ukoliko dođe do njihovog otkazivanja, u stanicama dolazi do postepenog prestanka stvaranja energije, što može rezultirati oštećenjima stanica, pa čak i njihovim odumiranjem. Takva pojava u čitavom tijelu uzrokovati će otkazivanje organa.

Dijelovi tijela poput srca, mozga, mišića i pluća, kojima je potrebna velika količina energije, najčešće su zahvaćeni tom pojavom.

Mitohondriji i Koenzim Q10

Možda niste čuli za njega, ali koenzim Q10 je jedan od univerzalnih tvari koje se nalaze u ljudskom tijelu. Svaka stanica sadrži određenu razinu enzima, koji su ključni za rast i popravak stanica. Također je antioksidans i pruža zaštitu mišićima i srcu. Postoje dokazi koji upućuju da štiti od prijevremenog starenja, raka, Parkinsonove bolesti, srčanih bolesti i dijabetesa.

Koenzim Q10 je esencijalna tvar topiva u mastima i nalazi se u mitohondrijima koji su stanični energetski pogon našeg organizma. Isto tako ključan je za proizvodnju energije, jaki je antioksidans i pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala, djeluje kao katalizator u procesu pretvaranja hrane u energiju, koji se događa u mitohondrijama stanica. Često se primjenjuje u terapiji sindroma kroničnog umora i kod kroničnog popuštanja srca. Pomaže poboljšati parametre srčanog rada, povećava fizičku sposobnost te općenito poboljšava kvalitetu života.

Koenzim Q10 je prirodna tvar koja se nalazi u našem tijelu. Ovaj dodataka prehrani je otkrio 1957. godine profesor Fredrick L. Crane.

Dr. Peter Mithchel objasnio je 1961. godine njegovu ulogu u našem organizmu, za što je dobio Nobelovu nagradu.

Koenzim Q10 je jedna od najmoćnijih tvari u ljudskom tijelu – neophodan je za održavanje svih bioloških procesa u organizmu.

Život bez Koenzima Q10 nije moguć – u nedostatku ovog važnog nutrijenta naš organizam naprosto ne može funkcionirati. Maksimalnu koncentraciju koenzima imamo sa 22-23 godine. Međutim nakon 35-40 godine količine koenzima Q10 u organizmu počinu opadati zbog oslabljene funkcije jetre. Većina ljudi nakon 40. godine ima 30%-tni nedostatak koenzima Q10, koji se s godinama povećava.

Nedostatku ovog nutrijenta mogu doprinijeti i loša prehrana, stres, infekcije, kronične bolesti te neki lijekovi.

Najveću potrebu za Koenzimom Q10 ima naše srce.

Osnovna jedinica energije, koju koriste mitohondriji u našim stanicama je ATP, a koenzim Q10 je jedina tvar koju naše tijelo koristi da bi stvorilo ovo “gorivo”.

U nedostatku Koenzima q10 naši mišići ne funkcioniraju kako treba i proces starenja se ubrzava.

Prirodni izvori u svakodnevnoj prehrani

Kako je ovaj koenzim jedan od osnovnih tjelesnih koenzima, a i vrlo rasprostranjen u prirodi, može se pronaći u mnogim namirnicama.

Koenzim Q10 sadrže namirnice poput crvenog mesa, lososa, srdela, tune, skuše, soje, sojinog ulja, sezamovog ulja, ribljeg ulja, kikirikija, oraha, brokule, špinata i cjelovitih žitarica.

Da biste dobili najbolju korist, izbjegavajte pretjerano kuhanje nekih namirnica koje sadrže koenzim Q10. Toplina mijenja ovaj enzim i čini ga manje učinkovitim.

U hrani kroz dan konzumiramo do 15mg koenzima.

Preporučena dnevna doza iznosi oko 100mg koenzima.

Koenzim Q10 možete unositi i u obliku dodataka prehrani koje možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili ga možete naručiti  putem iHerba po cijeni 50% nižoj nego na našem tržištu – LINK