Novinar Richie Allen poslao otvoreno pismo glavnom nadzorniku westministarske policije: Međunarodni zakoni naređuju kako se sila može upotrijebiti samo u svrhu samoobrane i to unutar granica nužnosti

Richie Allen

Dragi nadzorniče Rob Jones.

Zovem se Richie Allen i radim kao novinar u Manchesteru. Pitao sam se da li ste svjesni (vjerojatno i niste) kako je po pitanju međunarodnog prava prijetnja silom ili upotreba iste protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke suverenosti druge države nezakonito. Međunarodni zakoni naređuju kako se sila može upotrijebiti samo u svrhu samoobrane i to unutar granica nužnosti. Zabrana upotrebe sile je jedno od pravila koje pravnici nazivaju „jus cogens“ (zapovjedničko pravilo) i ono je šifrirano u članku 2(4) Povelje UN-a. Međunarodno pravo također brani državama stjecanje teritorija uz pomoć agresije ili priznavanje pripojenog teritorija drugoj državi. Molim Vas, ne uzimajte me za riječ, pitajte bilo kojeg profesora međunarodnog prava za pomoć. Ipak ste Vi tamo okruženi sveučilištima.

Hitno Vam pišem, jer se nedugo prije 9:30 ovog jutra pojavila žena na mom televizoru. Ono što je nevjerojatno je to da je pred domaćim i stranim novinarima priznala da je prekršila zakone koje sam gore naveo. Taj čin me šokirao jer nisam navikao da oni koji čine zločine iste priznaju tako otvoreno, pogotovo pred milijunskom televizijskom publikom. Ukratko, gospodine, želio bih prijaviti ovaj zločin i nadam se da ćete hitno reagirati jer, ne samo što je priznala zločin, ona je i indirektno spomenula da bi ga počinila ponovno. Odnosim se, naravno, na premijerku Theresu May koja je jutros priznala da je uputila RAF (kraljevske zračne snage) da pokrenu zračne napade protiv Sirije, zemlje koja nikada nije napala, niti prijetila napadom na Ujedinjeno Kraljevstvo. Ne trebam ni naglasiti ozbiljnost ove povrede međunarodnog prava i njegove implikacije za unutarnju sigurnost. Tražim da odmah započnete istragu, zabilježite moju tvrdnju da je počinjeno kazneno djelo i obavijestite me o broju kriminalnog djela što prije.

Iskreni pozdrav,

Richie Allen

Preveo i uredio: Marko Tabak