Sirijski pobunjenik pokajnik priznao: vijesti su se sistematski izmišljale za strane TV kanale

Jedan od pripadnika anti-sirijskog pobunjeničkog pokreta i česti gost na TV kanalima koji podupiru pobunjenike, Mohamed Salim Qabbani, odlučio se pokajati za svoj angažman i orkestriranje lažne propagande za strane TV kanale. Zbog te odluke sirijski autoriteti odobrili su mu, kao i mnogim drugim pokajnicima, amnestiju. Qabbani je jučer gostovao na sirijskom satelitskom TV kanalu i istaknuo kako nije želio da dođe do ovakvog ishoda. U svojem iskazu detaljno je opisao kako su se informacija lažirale i na koje sve načine su se iste dostavljale anti-sirijskim medijskim organizacijama. (advance.hr)

Qabbani ističe kako postoji velik broj tzv. ‘medijskih ureda’ gdje se izmišljaju, uređuju i lažiraju vijesti i informacije koje kasnije objavljuju medijski kanali kao što su BBC, al-Jazeera, France24, al-Arabyia i drugi.
Navodi kako je bio česti gost kod ovih TV stanica i javljao se “uživo” kako bi izvještavao o aktualnim događanjima u gradu Homs, dok zapravo svo vrijeme uopće nije niti bio u Homsu, ali ni u Siriji – direktno u eter ovih kanala javljao se iz Libanona, točnije iz grada Irsal.

Nadalje, navodi kako su naoružani teroristi na više mjesta pobili prosvjednike i za isto okrivili sirijsku vojsku i snage sigurnosti. Tvrdi kako su se fotografije detaljno montirale i obrađivale od strane velikog broja profesionalnih fotografa koji rade za brojne medije. U svoju obranu navodi kako su pobunjenici prijetili njemu i njegovoj obitelji i da jednostavno nije imao izbora nego surađivati s njima. No, navodi kako su strani mediji svjesno surađivali u plasiranju lažnog informacija – “Svi satelitski kanali koji su me kontaktirali za reportaže uživo iz Homsa su znali da se ne nalazim u Homsu, nego u Libanonu”, navodi Qabbani.

Qabbani je poimence istaknuo one koji su sudjelovali u orkestriranju ove medijske kampanje. Tako ističe konkretnog Khalid Abu Salaha, koji se pojavio na TV stanicama noseći mrtvo dijete tvrdeći kako je vojska izvršila pokolj, no, tvrdi Qabbani, to dijete je stradalo u eksploziji naprave koju su postavljali pobunjenici.
Navodi kako je bilo više takvih incidenata.

“Predajem se sirijskim autoritetima jer sve ovo što smo napravili je bilo krivo. Ne želim da se proljeva sirijska krv, oružje vodi u uništenje i ubijanje, a ja ne želim uništiti Siriju”, zaključno je rekao Qabbani.
Također poručuje svima koji su sudjelovali na sličan način, imaju informacije ili nose oružje, da se predaju i biti će oslobođeni, kao što je slučaj i kod njega.

 

FOTOMONTAŽA – Zapadni mediji montiraju izvještaje rata u Siriji


Na fotografiji koja je ovih dana osvanula u austrijskom dnevnom listu Kronen Zeitung stajalo je: “ljudi bježe iz Aleppa nakon što su se dijelovi grada pretvorili u ruševine”.

No, kako su uskoro uočili oni koji aktivno prate događanja vezana uz sirijsku krizu, fotografija je digitalno obrađena na način da joj je dodana kompletna nova pozadina tako da su obitelj s djetetom, koji koračaju na ulici, “izrezani” i prebačeni na sliku u čijoj se pozadini nalazi ruševina grada. Da li su na slici uopće sirijski stanovnici i da li je pozadina zaista grad Aleppo – nakon ovakve sramotne propagande ne može se sa sigurnošću potvrditi. Iz uredništva lista su se danas ispričali zbog “pogreške”, no, glavni urednik Christoph Dichand ističe kako “to ne umanjuje strahote koje se događaju civilima u Siriji”.

Austrijski list svakako nije prvi koji se poslužio ovakvim manipulacijama u forsiranju svoje agenda u direktnoj kontradikciji s novinarskom objektivnošću. Britanski BBC je krajem svibnja objavio fotografiju leševa iz Iraka tvrdeći kako se radi o ubijenim civilima u sirijskom naselju Houla.

Manipuliranje činjenicama, fotografijama i video zapisima postalo je snažno oružje u rukama medija koji su se od samog početka sirijske krize svrstali na stranu pobunjenika. No, pošto su i sami svjesni da bi se te manipulacije, kao i ova aktualna, brzo otkrile ponajviše zahvaljujući aktivnoj publici na internetu, pribjegava se taktici korištenja neprovjerenih izvora s mobilnih telefona koji masovno dolaze od strane opozicije. “Snimke nismo u stanju nezavisno provjeriti” postalo je centralna rečenica u gotovo svim izvještajima zapadnih medija kada je riječ o sirijskoj krizi, a manipulativna taktika agresivno se počela koristiti još prošle godine za vrijeme rata i invazije na Libiju.

Medijske kuće se pravdaju da moraju pribjegavati takvim izvorima zato jer im sirijske vlasti ne dopuštaju rad u Siriji, što uopće nije istina i sirijsko ministarstvo vanjskih poslova u više navrata je istaknulo da se strani mediji namjerno oslanjaju na amaterske snimke kako bi adekvatnije publici plasirali svoju agendu i propagandu.

Nadalje, gotovo svi mediji počeli su koristiti navode korisnika, često anonimnih, na mrežama kao što su Facebook, Twitter i Youtube u sklopu svojih izvještaja vezanih uz aktualnu sirijsku krizu. Primjerice, britanski list Guardian – koji slovi kao ozbiljan i vjerodostojan medij – u svojem kontinuiranom praćenju aktualnih zbivanja u i oko sirijskog grada Aleppo regularno ističe citate s navedenih socijalnih mreža i koristi iste u svrhu opisivanja stanja na terenu.

advance.hr