U samo dvije minute objašnjeno kako ekonomsko-bankarsko-korporatistički sustav porobljava države (LJUDE)

“Postoje dva načina da se osvoji i porobi jedno društvo: jedan je uz pomoć mača, drugi je uz pomoć duga”.

– John Adams

.

.
“John Perkins – Ekonomski ubojica”

John Perkins bio je svojedobno vodeći svjetski ekonomist, a istodobno i ekonomski “ubojica” koji je novi svjetski (ekonomski) poredak krojio skupa s čelnicima MMF-a, Svjetske banke i drugih globalnih financijskih institucija. Jednom zgodom svoju ulogu u kreiranju globalne ekonomije opisao je rekavši da se više osjećao kao James Bond nego kao ekonomski savjetnik.

Pokajnička ispovijest ekonomskog ubojice

Njegov posao bilo je uvjeravanje čelnika zemalja Trećeg svijeta da posude dovoljno novca od spomenutih financijskih institucija, a krajnji cilj je bio da te zemlje završe u dužničkom ropstvu. Kada bi njegovo uvjeravanje uspjelo, korumpirana elita u tim državama preko noći bi se obogatila, a resurse bi potpuno prepustila korporacijama i geopolitičkim interesima SAD-a.
Osjetivši grižnju savjesti zbog onoga što je radio, Perkins je napisao nekoliko knjiga u kojima je potanko opisao “prljave poslove” kojima se bavio.

“Postoje dva načina da se osvoji i porobi jedno društvo: jedan je uz pomoć mača, drugi je uz pomoć duga”. – John Adams –

Poziv na otpor globalnom imperiju

Što znači kovanica “ekonomski ubojica” najbolje govori opis iz njegovog bestsellera “Ispovijesti ekonomskog ubojice” u kojem kaže: “U zemljama poput Ekvadora, Nigerije ili Indonezije oblačimo se kao učitelji ili vlasnici radnji. U Washingtonu i Parizu izgledamo kao vladini službenici ili bankari. Djelujemo skromno i prosječno. Posjećujemo projekte i obilazimo osiromašena sela. Propovijedamo altruizam i govorimo za lokalne novine o dobrobiti koju će donijeti naši humanitarni projekti. Konferencijske stolove i vladine odbore prekrivamo tabelama i visokim proračunima, a na Harvardovoj školi za ekonomiju držimo predavanja o čudesima makroekonomije. Mi smo stalno prisutni i radimo otvoreno. Ili, u najmanju ruku, tako se predstavljamo i takvi smo prihvaćeni. Tako funkcionira ovaj svijet.”

Perkins je kontroverzni lik kojeg jedan od njegovih biografa opisuje kao „čovjeka koji je živio četiri života istodobno“. Bio je “ekonomski plaćeni ubojica”, upravni direktor jedne uspješne tvrtke za proizvodnju alternativne energije, stručnjak za urođeničke kulture te pisac koji zagovara ekologiju.

Danas je Perkins uvjeren da se jedino jedinstveni odgovor ugroženih zemlaja u razvoju (od kojih je većina ekonomski upropaštetna) može suprotstaviti novom i nemilosrdnom svjetskom imperiju koji je ekonomski porobio svijet.