‘Vlada sprema rasprodaju bez ‘suvišnih zašto”

Prijedlog novog Zakona o strateškim investicijskim projektima RH – ili konačna privatizacija i rasprodaja javnih dobara!

Opća dobra poput vode, zemljišta, šuma, rudnog bogatstva, pomorskog dobra, kulturnih spomenika, cesta, željeznica i energenata na udaru su novog zakona o strateškim investicijama. Postavlja se opravdano pitanje: A što kad se sve navedeno proda ili iznajmi na 30‐50 godina? Što će ostati hrvatskim građanima i njihovim potomcima?’.

Prirodna B. voda zemlja

Dok se mediji i hrvatska javnost već tjednima zabavljaju besplodnim raspravama o seksualnom odgoju, iza njihovih leđa se u tišini priprema velika zakonska rasprodaja cesta, šuma, polja, voda, obale i otoka, izvora energije pa i kulturnih dobara.
Sve pod motom pokretanja održivog investicijskog ciklusa, razvitka zemlje u cjelini i stvaranje preduvjeta za napredak i socijalno blagostanje građana Hrvatske!

Idući tjedan nakon zimskog „odmora“ u hitnu saborsku proceduru ide prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima RH.  Za raspravu sa zainteresiranom javnošću ostavljeno je svega 7 dana.
Ako se usvoji takav Zakon, koji Ministarstvo gospodarstva predlaže kao spasonosni lijek za pokretanje investicija, bit će omogućena rasprodaja svih nekretnina i javnih dobara u vlasništvu hrvatske države i to po hitnom administrativnom postupku, bez „suvišnih zašto“.

U članku 18. spomenutog zakonskog prijedloga navodi se i što sve spada u tu kategoriju.
To su: šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno vodno dobro u koje spada i priobalni pojas odnosno pomorsko dobro. Po tom Zakonu, Vlada će svojom odlukom jednostavno ukinuti šumama, poljoprivrednom zemljištu, vodonosnicima, vodovodima ili javnim cestama i željeznici status javnog dobra. U vlasničke knjige će nakon prodaje ili dodjele koncesije tada biti upisan investitor koji je platio Republici Hrvatskoj određeni iznos novca koji ne smije biti manji od 150 milijuna kuna.

Za strateške projekte vrijednosti od 150 milijuna naviše neće više biti žalbenih postupaka, dugotrajnih javnih rasprava, procjena i studija utjecaja na okoliš te sličnih „civilnih zanovijetanja“ i odugovlačenja.
Strateškim projektima neće smetati ni prostorni i urbanistički planovi lokalnih i regionalnih samouprava kao i sve one dugotrajne „birokratske“ procedure njihovih izmjena ili donošenja.

U provođenju strateških projekata RH neće se trebati primjenjivati ni svi ostali zakoni RH koji reguliraju neko područje. Za njih će važiti jedino ovaj predloženi Zakon po kojem glavnu regulatornu ulogu ima Vlada RH, odnosno pojedino resorno ministarstvo i povjerenstvo imenovano od strane te iste Vlade.
Donošenjem takvog Zakona, vladajuća elita će jednostavno zaobići dugotrajno saborsko natezanje oko izglasavanja posebnih zakona o privatizacijama ovog i onog u vlasništvu države i (nedaj bože!) rasplamsavanje šire javne rasprave poput ove sadašnje o zdravstvenom odgoju u školama.

Da li prodati otok, izvor vode, autocestu ili željeznicu ujedno znači i pokretanje proizvodnje i otvaranje radnih mjesta za vojsku nezaposlenih na burzi? Nismo baš sigurni. Ono što je sigurno je da ovakav labav zakon donosi smanjenje općeg društvenog i prirodnog bogatstva Hrvatske.

Prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima RH je samo još jedan dokaz da trenutna politička elita kojoj je vlast pala u krilo nema pojma što s njom zapravo učiniti. Jedino što znaju je da vlast trebaju što duže zadržati, i to pod svaku cijenu.

Ovog puta ta cijena je jako visoka. To su javna i opća dobra poput vode, zemljišta, šuma, rudnog bogatstva, pomorskog dobra, kulturnih spomenika, cesta, željeznica i energenata.

Postavlja se opravdano pitanje: A što kad se sve navedeno proda ili iznajmi na 30-50 godina? Što će ostati hrvatskim građanima i njihovim potomcima?
Gotovo ništa!
Osim (možda) vlastite radne snaga kojoj je već i danas vrijednost jako smanjena.

Za Zelenu listu,
Vlasta Toth, supredsjednica

POTPIŠITE PETICIJU: Jeste li protiv rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH?

http://www.change.org/petitions/potpi%C5%A1ite-peticiju-jeste-li-protiv-rasprodaje-imovine-prostora-i-prirodnih-resursa-rh

 

Comments are closed.