Louisiana postaje prva država koja je zatražila istraživanje o utjecaju 5G na zdravlje

5G

 

Parlamentarna skupština Luisiane 29. svibnja 2019. je jednoglasno izglasalo da Louisiana, odjel za kakvoću okoliša i odjel za zdravstvo, proučavaju učinke 5G tehnologije na okoliš i javno zdravlje.

Parlamentarna skupština Luisijane donijela je “Rezoluciju Parlamenta 145” sa 103 glasa za, te nula predstavnika koji su glasali protiv te mjere. U nacrtu zakona se traži da se rezultati studije dostave odboru za prirodne resurse i okoliš u Louisiani, kao i odboru za zdravstvo i dobrobit doma, najkasnije šezdeset dana prije početka redovnog zasjedanja zakonodavne vlasti u Louisiani 2020. godine.

5G – ili mobilna mreža pete generacije – naziv je za najnoviju nadogradnju telekomunikacijske tehnologije. Očekuje se da će nova tehnologija omogućiti izgradnju “pametnih gradova” u kojima će automobili voziti bez vozača, gradova koji će imati senzore zagađenja, pametne semafore, kante za smeće, mobitele i tisuće drugih uređaja koji bi trebali činiti takozvani “Internet stvari“. Međutim, postoji velik broj pitanja vezanih uz zdravlje i privatnost korisnika 5G, Stoga nije čudno što je Louisiana zatražila nezavisno istraživanje ove/ovih tehnologija, čime je postala prva država koja će istražiti utjecaj 5G na zdravlje građana.

Moramo napomenuti da sama telekom industrija nije učinila niti jednu studiju/istraživanje vezano uz utjecaj 5G na zdravlje ljudi i okoliš.

Rezolucija 145 navodi razloge zbog kojih su predstavnici države Louisiana osjećali potrebu za donošenjem takve rezolucije. Na primjer, u nacrtu zakona se navodi da 5G „može predstavljati rizik za okoliš zbog povećane izloženosti radiofrekvencijskom zračenju“, a „recenzirane studije na ovu temu pokazuju potencijal za široke domete“, stoga je „potrebna studija koja će ispitati prednosti i rizike povezane s 5G tehnologijom.

Rezolucija također potvrđuje da 5G tehnologija zahtijeva da se male bazne stanice (antene) – ili male piko antene – postavljaju svakih 200 do 500 stopa – bliže postojećim baznim stanicama – da bi mreža ispravno funkcionirala. Ne samo da se postavljaju nove antene na novim lokacijama u cijeloj zemlji, već američka vlada i telekomunikacijske tvrtke uvode 5G  tehnologiju i novu infrastrukturu na mjesta već postojeće 3G i 4G tehnološke infrastrukture.

Unatoč rastućoj zabrinutosti državnih predstavnika, znanstvenika, zdravstvenih djelatnika i novinara, Federalna komisija za komunikacije (FCC) podržala je uvođenje 5G tvrdeći da ne postoje brige za javno zdravstvo, iako, kao što smo napomenuli, ne postoje službena i javna istraživanja o utjecaju nove 5G tehnologije na zdravlje ljudi. U stvari, zbog trenutnih FCC propisa  rezolucija 145 može biti osporena na sudu.

Cijeli tekst možete pročitajte na: https://www.wakingtimes.com

 


OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.