Zamijenite industrijske “sokove” prepune aditiva i bojila prirodnim svježim sokovima

svijezi sokovi zdravlje

 

 Ono što se u današnjem industrijskom društvu smatra “sokovima” iliti sokom, u suštini je voda zatrovana raznim bojilima, umjetnim aromama i šećerima koji ne samo da nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, već učestalim te redovitim konzumiranjem mogu dovesti do niza poremećaja i bolesti.

Mnogi voćni sokovi koji se prodaju u trgovinama nemaju gotovo nikakve veze s navedenim voćem. U tim pićima, kao i primjerice gaziranim pićima, ima vrlo malo hranjivih sastojaka, ali su zato prave „kalorijske bombe“.

 

100 posto prirodni sok

Čistu suprotnost nezdravim industrijskim ‘voćnim’ sokovima, čine svježe prirodno iscijeđeni sokovi iz svježeg voća i povrća koji su puni vitamina, minerala, vlakana i drugih zdravih hranjivih sastojaka. Sokovi koji ne izazivaju bolesti, već ih liječe!

Sokovi od voća i povrća odlično su osvježenje, a pri tom su prava riznica vitamina i minerala. Čiste krvne žile, jačaju i pomlađuju organizam, normaliziraju pH vrijednost krvi, uklanjaju umor, poboljšavaju rad jetre, bubrega i drugih probavnih organa. Da bi se u potpunosti iskoristile sve blagodati ovih napitaka važno je da se piju odmah nakon cijeđenja.

Ukratko, sok od grejpa, na primjer, spriječava nastajanje artritisa i artroze, sok od mrkve ublažava očne infekcije, a pomješan sa sokom cikle i crne rotkve liječi slabokrvnost. Sok od zelja ublažava želučane tegobe i oboljenja dvanaesterca, dok ocijeđeni limun jača imunitet.

 

Zašto sokovi, a ne cjelovito voće i povrće?

Odgovor je vrlo jednostavan. Čvrsta hrana zahtijeva mnogo duži probavni proces i troši mnogo više energije. Vlakna u samoj hrani nemaju zapravo nikakvu vrijednost, iako za vrijeme peristaltike (mišićnog stezanja) crijevima služe kao “metla”. Odvajanje vlaknastih tvari kod pripremanja sokova omogućava vrlo brzu probavu sokova i preuzimanje njihovih hranjivih tvari unutar samo nekoliko minuta. Voćni sokovi su pročistači čovječjeg tijela i opskrbljuju tijelo sa svim potrebnim ugljikohidratima i šećerom. Sokovi od povrća su istovremeno hranitelji i obnovitelji tijela. Oni sadrže sve aminokiseline, minerale, soli, enzime i vitamine potrebne ljudskom tijelu. To sve naravno pod pretpostavkom da je riječ o svježim namirnicama, sirovim, pravilno ekstrahiranim i pripremljenim bez konzervansa i, naravno, pasterizacije.

 

SOK OD MRKVE

Sok od mrkve pridonosi normalizaciji svih funkcija tijela. Najbolji je izvor vitamina A, a bogat je i vitaminima B, C, D, G i K. Otvara apetiti i pomaže kod probave. Od velike je pomoći kod održavanja Mrkva sokzdravih zubi i čvrstih kostiju te usporava proces starenja jer rješava problem slobodnih radikala koji se svakodnevno stvaraju u našem organizmu. Istovremeno je izvrsna hrana za organe vida. Posebno se preporučuje novorotkinjama, budući da majčino mlijeko kod nekih žena često oskudijeva vitalnim tvarima.
Ukoliko ste popili malo veće količine soka od mrkve, može se dogoditi da osjetite neku vrstu nelagodnosti, nemojte se uplašiti. Vaše se tijelo čisti i reagira na određen način. Ako je sok svjež i ispravno pripremljen, dali ste svojim stanicama i tkivu najbolju vrstu hrane.

Mrkva se izvrsno kombinira sa svime i djelotvoran je antioksidans. Budući da se kombinira s gotovo svim vrstama voća i povrća, mrkvu mnogi s pravom nazivaju “kraljicom sokova”.

Sok od mrkve najčešće se sprema u kombinaciji sa sokom od jabuke, limuna i cikle.

Opširnije…

 

SOK OD CIKLE

Sok od cikle vtlo je dobar za stvaranje crvenik krvnih zrnaca, čime doprinosi općenitom jačanju organizma. Posebno se, u kombinaciji s mrkvom, preporućuje ženama za vrijeme menstrualnih tegoba i menopauze. Sadržaj željeza u cikli nije visok sam po sebi, ali je ono takve kvalitete i u takvoj kombinaciji sa drugim elementima da predstavlja izvrsnu hranu za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče kemijskih elemenata u cikli, od velikog je značenja da natrij čini više od 50% tih elemenata, dok je kalcija svega 5%. Sadržaj kalija dovoljan je za sve fiziološke funkcije tijela, dok 8% klora predstavlja izvanredno organsko sredstvo za čišćenje jetre, bubrega i žućne kesice, te za poticaj limfne aktivnosti u čitavom tijelu. Mješavina soka od mrkve i cikle posjeduje osim toga i fosfor i sumpor te kalij i ostale alkalijske elemente. Zajedno s velikom količinom vitamina A ta je mješavina idealna za prirodnu proizvodnju krvi.

Opširnije…

SOK OD JABUKE

Sokovi od jabuka pospješuju djelovanje donjeg dijela probavnog kanala, pogotovo ako se piju natašte. Bogati su magnezijem, željezom, fosforom i silicijem, a sadrže i visoku koncentraciju kalija, kao i betakaroten, folnu kiselinu i vitamin C. U malim količinama sadrži i vitamine B1, B2, B3, B6 i Vitamin E.

Sok od svježih jabuka od velike je pomoći kod temperature i raznih vrsta upala, pogotovo ako je sirov, dobro se miješa s ostalim voćem, pogotovo kiselim.

 

SOK OD KRUMPIRA

Blagotvorna svojstva sirovog krumpira odavno su poznata narodnoj medicini, no unatoč tomu prevladava mišljenje da se krumpir ne smije konzumirati sirov. Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krumpir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

Od zabluda vezanih uz konzumaciju krumpira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je prije uporabe nužno oguliti, jer je ljuska krumpira otrovna. Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krumpira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje.

Ono što jest opasno je nedozreo krumpir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krumpir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu –  toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira. No, možete ga se lako riješiti tako da prije uporabe uklonite dijelove ljuske s klicama (”očima”) i pozelenjenu koru.

O ljekovitosti krumpirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje poput Ivana Lesingera i dr. Jovana Tucakova. Dr. Lesinger smatra da je krumpirov sok prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Budistički svećenik Tomizawa, autor knjige ”Put do zdravog života: raka se ne treba bojati”, tvrdi da svakodnevno ispijanje dva dcl soka od krumpira može uvelike pridonijeti izlječenju od raka i drugih teških bolesti.

Profesor Kagamin s medicinskog sveučilišta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krumpira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa. Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj.

Blagodati krumpirova soka:

  • jača imunitet
  • čisti organizam od otrova
  • njeguje problematičnu kožu
  • koristi se kao dio terapije protiv raka
  • pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • pomaže kod bolesti jetre i bubrega
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti

Sok od krumpira odličan je u kombinaciji sa sokom od jabuke i limuna.

Opširnije…

SOK OD LIMUNA

Limun sadrži pet posto limunske kiseline, što je sasvim dovoljno kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za vitaminom C. Također je bogati izvor minerala kao što su kalcij, fosfor, kalij i magnezij, te vitamina B kompleksa.

Ako se često konzumira, limun će čuvati zdravlje krvnih žila, srca i smanjiti rizik razvijanja srčanih bolesti, s obzirom na bioflavonoide koje sadrži. Iznimno je alkalan te aktivira bijele krvne stanice pojačavajući obrambeni mehanizam. Sok od limuna ima protubakterijska i antiseptička svojstva.

Što se tiče miješanja sa sokovima drugog voća, više je nego idealan jer im daje intenzivniji okus.

 

SOK OD NARANČE

Velika koncentracija vitamina C kao i vitamina A, B1, i B2. Kalcij, magnezij, fosfor, kalij u manjim količinama te bakar, mangan i cink sadržan je u soku od naranče. Pomaže u održavanju zdravlja kostiju i zubi. Dobar je protiv infekcija i za odstranjivanje toksina iz organizma te pomaže kod probave i hemeroida.

 

SOK OD GREJPA

Grejp sadrži betakaroten i vitamine B,C i E. Što se tiče minerala, bogat je magnezijem, kalcijem, fosforom i kalijem koji je bitan za ispravan rad srca. Sok od grejpa stimulira probavu, čuva od prehlade i smanjuje krvarenje desni. Grejp se može kombinirati sa narančom u omjeru tri naranče jedan grejp.

 

SOK OD KUPUSA

Kupus ili zelje je omiljeno jelo na našim stolovima, posebice u ukiseljenom obliku. No, znate li da je on i vrlo djelotvoran, a jeftin lijek za mnoge tegobe?

Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.

Svježe iscijeđen sok od bijelog kupusa dobro je poznat narodni lijek za liječenje čira na želucu ili dvanaestercu. Mnogi koji su iskušali ljekovitost bijelog kupusa kod čira na želucu ili na dvanaestercu riješili su se te neugodne bolesti uzimanjem svježeg kupusova soka – umjesto operativnim zahvatom.
Treba napomenuti da kupusov sok ima pomalo neugodan okus, ali se to može zanemariti kada se zna koliko je ljekovit, ili se jednostavno može konzumirati u kombinaciji sa jabukom i limunom.

 

SOK OD CELERA

Najveća vrijednost sirovog celera sastoji se u tome što u sebi sadrži veliku količinu natrija. Jedno od kemijskih svojstava natrija očituje se u tome da drži kalcij rastopljenom stanju. Sirovi sok od celera preporuča se ljudima koji se hrane pretežno proizvodima od škroba i šećera, kao i pušačima.
Vrlo je dobra kombinacija soka od celera s drugim sokovima, npr. sokom od mrkve, na taj način unosimo optimalnu mješavinu organskih minerala i utječemo izravno na živčani sustav.
Zgodno je znati da čaša ili pola litre soka od svježeg sirovog celera dnevno, za vrijeme velikih vrućina, normalizira temperaturu u tijelu čini da se, usprkos vrućini, osjećamo ugodno.

 

SOK OD ŠPINATA

Kada govorimo o špinatu, prvenstveno mislimo na njega kao sredstvo za čišćenje. Špinat je važna živežna namirnica za probavni kanal, želudac, dvanaesterac, te tanko i debelo crijevo. Priroda je kroz špinat pružila ljudima izvrsno sredstvo za čišćenje. Ispijanjem po, otprilike pola litre soka od sirovog špinata na dan, moguće je za kratko vrijeme odstraniti i najgora začepljenja.

Jedan savjet, nemojte prokuhavati špinat. Ovo se kosi sa onime što smo dosada učili, ali time se u vašim bubrezima gomilaju kristali oksalne kiseline koji za sobom nose bolove i bubrežne probleme.

 

Uvođenje sokova u svakodnevni život ulaganje je u zdravlje i vlastitu dobrobit.

 

Veliki dio vitamina i minerala brzo se gubi kada dođe u dodir s vanjskim utjecajima kao što su svjetlo, zrak i toplina, mijenjajući tako ne samo svoju hranjivu vrijednost, već i boju i okus, stoga se svi svježi sokovi piju odmah nakon pripreme.

Sok je najbolje piti natašte ili dvadeset minuta prije jela. Može se piti i između obroka, ali nemojte ga piti nakon obroka jer često zna otežati probavu.

Što se tiče kombiniranja voća i povrća, ja osobno svaki sok, a pogotovo sok od povrća kombiniram sa jednim do dva limuna.

 

 

DEBEO BOLESTAN I SKORO MRTAV – Fenomenalna priča o postu na sokovima od sirovog voća i povrća. Kako promjene životnih navika uzrokuju i promjene u zdravstvenom stanju.

.

 


OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.