ODBIJAMO SUDJELOVATI U VEŠEM EKSPERIMENTU Evo što kažu direktori sedam velikih farmaceutskih kompanija o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva

 

Cjepiva su proizvedena i odobrena za uporabu u tako kratkom roku da je dugoročna dobrobiti ili učinkovitost cjepiva kao i mogućih nuspojava, nepoznata, što covid cjepiva čini eksperimentalnim cjepivima, a one koji pristanu na cijepljenje sudionicima u eksperimentu.

Članak 23.

Nitko ne smije biti podvrgnut bilo kakvu obliku zlostavljanja ili, bez svoje privole, liječničkim ili znanstvenim pokusima.

Ustav RH

Da li su vas stožeraši, vlast, znanstvenici i mediji koji zagovaraju i propagiraju ta i takva cjepiva informirali da pristati na cijepljenje znači pristati na sudjelovanje u eksperimentu, pristati biti pokusni kunić?

EKSPERIMENTI NA LJUDIMA BEZ NJIHOVA ZNANJA/PRISTANKA SU ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

Nürnberški kodeks – Dobrovoljni pristanak ljudskog subjekta je apsolutno neophodan.

To znači da osoba koja sudjeluje u eksperimentu treba imati pravnu sposobnost dati pristanak; treba biti u takvom položaju da može ostvariti slobodu izbora, nad subjektom se ne smije činiti niti jedan vid sile, prijevare, obmane, prinude, ograničenja, prekoračivanja ovlasti ili drugog skrivenog oblika prisile, te bi osoba trebala imati dovoljno znanja i razumijevanja za sve dijelove uključene u radnju, kako bi mogla donijeti razumnu i osviještenu odluku.

Ovaj potonji element zahtijeva da, prije pristanka samog subjekta eksperimenta, subjekt treba biti upoznat s naravi, trajanjem i ciljem eksperimenta; metodama i sredstvima pomoću kojih će eksperiment biti vođen; svih neugodnosti i rizika koje je razumno očekivati; mogućih zdravstvenih učinaka koji su vjerojatni da se dogode a zbog njegove uključenosti u eksperiment.

Dužnost i odgovornost za utvrđivanje kvalitete pristanka za sudjelovanje u eksperimentu leži na svakoj pojedinoj osobi koja pokreće, upravlja ili je uključena u izvođenje eksperimenta.

Radi se dakle o osobnoj dužnosti i odgovornosti koja se ne može prenijeti niti delegirati na drugu osobu, a kako bi joj bilo oprošteno.

Činjenice o cjepivima koje nećete čuti na televiziji ili pročitati u novinama
Da li možemo vjerovati proizvođačima na riječ? Prosudite sami.

PFIZER

Pfizer je zasigurno, nakon teških nuspojava izazvanih Astra Zenecom, broj jedan cjepivo u Hrvatskoj. Evo nekoliko činjenica o Pfizeru.

Pfizeru 2,3 milijarde dolara kazne za mito liječnicima i prikrivanje nuspojava lijekova

Američki farmaceut imao ustaljenu praksu prijevara, podmićivanja i obmanjivanja

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer mora platiti rekordnih 2,3 milijarde dolara odštete zbog lažnog promoviranja, podmićivanja i prikrivanja nuspojava od uzimanja lijekova. Taj najviši iznos kazne u farmaceutskom sektoru oštar je udarac Pfizeru, ali ujedno i upozorenje američkim kompanijama da ne pribjegavaju neetičkom poslovanju.

Naime, optužbe koje se stavljaju na teret Pfizeru zbog ustaljene prakse prijevara odnose se na promidžbu trinaest lijekova, među kojima su Bextra, Viagra, Zoloft i Lipitor.

Lijek protiv bolova Bextru, koji može izazvati srčani udar, američki je farmaceut lažno promovirao, a liječnike poticao da ga propisuju i za tegobe koje nisu od artritisa. Pfizer se tereti i da je liječnicima davao pogodnosti da bi oni poslije promovirali lijekove i za stanja koja nisu navedena u uputama i u većim dozama nego što je bilo propisano unatoč mogućim fatalnim nuspojavama. “I dok su u Pfizeru pregovarali o prijašnjim prijevarama, i dalje su kršili iste zakone u promidžbi nekih drugih lijekova”, rekao je odvjetnik Mike Loucks, a doktore koji su na to pristali častili su ljetovanjima, golfom, masažama, prenosi poslovni.hr


Johnson & Johnson

Tvrtka imenovana u tisućama i tisućama tužbi za toksične i/ili opasne proizvode, uključujući lijekove, šampone, medicinsku opremu kao i dječji puder kontaminiran azbestom. Riječ je o magnezij silikatu, tzv. glinenom mineralu koji se dodaje u kamenu ili prahu, rumenila, sjenila, dezodoranse, dječje pudere i sl. kako bi matirao i isušivao kožu.

Slučaj Eve Echeverrije koja je tužila Johnson & Johnson zbog dječjeg pudera prvi je od stotina slučajeva koji je dospio na sud, a 63-godišnja Eva na sudu je rekla da je desetljećima koristila proizvode J&J, a njezin odvjetnik zadao je “konačni udarac” u ovoj sudskoj borbi tvrdeći da tvrtka i dalje potiče na kupnju njihovih proizvoda koji sadrže talk, iako su istraživanja pokazala da je talk štetan i prouzročuje rak ako ga se koristi na genitalnom području.  J&J izgubio je pravnu bitku na državnom sudu u Missouriju i ukupno mora isplatiti, zajedno s dobavljačem talka, 307 milijuna dolara. Do ove presude najveći iznos koji je presudom J&J morao isplatiti bio je 110 milijuna dolara, prenosi večernji

Objavljeno je i izvješće u kojem se tvrdi da je američki farmaceutski div Johnson & Johnson desetljećima znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest.

Ali po pitanju cjepiva, koliko vidimo im možemo vjerovati, ne?


Astra Zeneca

Astra Zeneca je suspendirana u brojnim europskim zemljama zbog teških i smrtonosnih nuspojava, poput krvnih ugrušaka, što su tek kratkoročne nuspojave, na dugoročne još moramo sačekati jer studije ili ispitivanja o dugoročnim nuspojava/posljedicama ne postoje, što nije spriječilo EMU da odobri cjepivo.


Moderna

Za modernu je dovoljno reći da od osnutka 2010. godine do danas nije uspjela staviti na tržište niti jedno cjepivo, unatoč radu na nekoliko cjepiva.

Eto, brige nema, koje god cjepivo odabrali u sigurnim ste rukama, jer riječi, a samim time i dijela obmanjivanja i podmićivanja u jeziku i poslovanju farmako industrije ne postoje, stoga ih nema potrebe dodatno provjeravati, može im se vjerovati na riječ, što je učinila i EMA (Europska agencija za lijekove)

 

 

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.