INSAJDER: Kupoprodaja Zdravlja

Pandemija “svinjske gripe” bila je praktički lažna, ali je cjepivo protiv ovog virusa ipak pušteno u promet i to bez dovoljnih ispitivanja da li je štetno ili nije. Na prodaji cjepiva farmakoindustrija je zaradila milijarde eura. U općoj histeriji pojedine države počele su masovno nabavljati cjepivo.

Iako ne ispitano do kraja, cijepljenje je počelo, čime su milioni građana koji su ga primili, na neki način postali pokusni kunići.

Zdravstveni budžeti skoro da su ispražnjeni u samo nekoliko mjeseci, iako je simptoma gripe bilo malo, čak manje nego prethodnih sezona. Ogromne količine cjepiva su bačene, ali zahvaljujući širenju panike, farmaceutske kompanije su ostvarile ogromnu zaradu. Insajder otkriva kako funkcionira čitavi, dobro uhodani, sistem i lanac prevare.

Kako je moguće da je u cijelom svijetu jedino poljska ministrica zdravlja uspjela da se suprotstavi kupovini cjepiva? Zbog čega se šuti o istrazi, koju je proveo Savjet Europe, a koja je dovela do šokantnih rezultata? Kakav je odgovor Svjetske zdravstvene organizacije na sve dokaze do kojih smo došli?

U Srbiji je pokrenuta istraga oko štete koja je napravljena proračunu Srbije prilikom kupovine cjepiva, ali nitko ne vodi istragu o tome da li je u promet pušteno cjepivo čija štetnost nije ispitana do kraja, kao ni tko je sve odgovoran za obmanu građana, a u interesu osiguravanja profita za posrednike i farmakoindustriju. Zbog čega su epidemiolozi u Srbiji širili paniku iako im je bilo jasno da pandemija ne postoji?

Na pitanja “Insajdera” odgovaraju mnogi sugovornici iz svjetskih institucija, ali i iz Srbije.

Insajder je srpska dokumentarna TV-serija koja se emitira na programu TV-stanice B 92.

Emisija, kao i njena autorica Brankica Stanković je primala brojne pohvale kao jedan od najboljih primjera istraživačkog novinarstva, ali i primala brojne prijetnje.

2. dio

Comments are closed.