Bezuvjetna Ljubav

Ljubav ne daje ništa osim sebe i ne uzima ništa osim sebe. Ljubav nema ništa niti se ona može imati; Jer, ljubav je dovoljna ljubavi.

Khalil Gibran

Kaže se da je bezuvjetna ljubav Božanska. Bog voli ljude bezuvjetno. Što god da mi učinili i kako god mi to učinili,Bog će nas uvijek voljeti. On će uvijek i oprostiti. Međutim mogu li ljudi voljeti na taj način? Možemo li mi voljeti bezuvjetno? Ne samo da možemo, već i moramo! To je, kao što smo vidjeli preduvjet za naš daljni razvoj.

Međutim, istina je da je potrebno uložiti vrijeme i energiju na izgrađivanju te sposobnosti.  Što zapravo znači voljeti bezuvjetno? To znači da ne postavljamo nikakve uvjete pred ljude koje volimo. Ne volimo ih zbog nečega, već ih volimo jer postoje, jer su ovdje takvi kakvi jesu. Umjesto da u dubini našeg uma nosimo predpostavku: “Volim te i ti si zbog toga moj/a”, sada je skračujemo i ona glasi jednostavno: “Volim te”.

Nema uvjeta, nema kontrole, nema ni zašto ni kako; postoji samo čista, bezuvjetna ljubav. Ako mislite da je to nemoguće, prisjetite se kakva je dobra roditeljska ljubav! Ona je bezuvjetna! majka ne voli svoje djete zato što je ono pametno ili uspješno. Ne voli ga zato što je djete dobro prema njoj ili zato što joj se sviđa. Ako djete prestane biti dobro, ako je napusti, ako krene krivim putem u životu ili ako napravi bilo što drugo, dobra majka ga nikad neće prestati voljeti. Takva je prava roditeljska ljubav, bezuvjetna.

Naravno, ima roditelja koji svoju djecu vole uvjetno. Primjerice, to se očituje u tjeranju djece da ispunjavaju njihove neostvarene životne ciljeve: pretjeranom ponosu ili sramu zbog njih te u iznimnim situacijama u odbacivanju djeca zbog toga što imaju drugačiju životnu filozofiju ili učine nešto s čim se roditelji ne slažu. Takvi roditelji pate od ogromne neravnoteže. Ipak, u većini slučajeva roditeljska ljubav vrlo je blizu bezuvjetnoj.

S druge strane, bezuvjetnu ljubav prema ljubavnom partneru poznaje iznimno mali broj ljudi. To me ne iznenađuje jer doista malo tko može reći da ne postavlja nikakve uvjete svojoj ljubavi. Bezuvjetna ljubav bi rekla: “Što god da ti učinio/la, ja ću te voljeti.” Većina nas, kao što dobro znamo, nebi mogla prijeći preko svega što bi učinio njihov partner. Osobama koje volimo kao muškarci ili žene ne dajemo potpunu slobodu, a to znači da ih volimo uvjetno.

Danas je normalno da partneri jedan prema drugom odnos vlasništva i ljubomore te da jedan drugog kontroliraju. U trenutku kad se to promjeni, prirodno je da će se promjeniti i naš način života, te oblici zajedništva koje čemo stvarati s drugim ljudima. Svatko od nas mora težiti razvoju bezuvjetne ljubavi. Najprije u području odnosa  s djecom, roditeljima, rođacima, prijateljima i poznanicima. Istodobno s tim moramo raditi na bezuvjetnoj ljubavi prema partneru. Međutim budite blagi prema sebi i prema partneru, glede toga.

Iskustvo jedinstva sa svim što nas okružuje riješit će svaki problem ljubomore, neopraštanja, ogorčenosti i povrijeđenosti, te nas dovesti do stanja razumjevanja i bezuvjetne ljubavi.

LJUBAZNOST

Najvažnija pojedinačna riječ u našem rječniku je LJUBAZNOST. To nije ljubav. Jer,ljubaznost je ljubav. A riječ LJUBAV upotrebljava se i zloupotrebljava da bi se njome vezalo, upravljalo, manipuliralo. Ali LJUBAZNOST-tko može odoljeti ljubaznosti? Nitko. Svi mogu odoljeti ljubavi,j er ona je krivo shvaćena, ljubav. Ljubaznost je ljubav na djelu. Ona je također stvar prihvaćanja. Kad bi postojalo razumijevanje i prihvaćanje ne bi bilo problema. Ali, nemože postojati samo djelomično prihvaćanje. Jer prihvaćanje je potpuno uklanjanje sebe: ako uklonite svoje ja,onda imate SEBE, ali ako bi došlo do problema između vas dvoje ili svih vas ,onda niste uklonili sebe iz sebe. To je povezano s onim kako VIDITE drugog. Možete li se staviti u kožu drugog i vidjeti stvari s njegove točke gledišta? Možete li vidjeti cjelinu života sa šire točke gledišta od svoje vlastite? Ljubaznost je naj moćnije oružje, to je oružje koje ne ostavlja žrtve, to je oružje iza kojeg nema pustoši, a ipak mijenja strahovitom silom,silom ljubavi.