Mooji – Želim…

Mooji 1Činjenica je da sve što želimo, želimo kako bismo bili sretni, što ukazuje na činjenica da ne želimo biti sretni, ili točnije: ne želimo biti bezuvjetno sretni. Spreman sam na to da budem sretan ako budem imao ovo i ono, i ono treće. Ali to je isto kao kad bismo svom prijatelju, ili Bogu, ili bilo kome rekli: “Ti si moja sreća. Ako te ne dobijem, odbijam biti sretan.” Kako je to važno shvatiti. Ne možemo zamisliti sreću bez tih uvjeta. Upravo tako. Ne možemo zamisliti sreću bez njih. Naučili su nas da svoju sreću polažemo na njih.

Sreća je naše prirodno stanje, sreća je u nama, a svako traženje sreće izvan nas, je udaljavanje od sreće. Svaka želja je barijera, zavjesa koja sakriva, prekriva sreću koja se nalazi u nama. Kada  želimo auto, ispunimo tu želju i sretni smo, gdje osjećamo sreću, u autu ili u nama? U nama, u našem biću,  auto nije stvorio tu sreću, ta sreća je stalno u nama samo što je prekrivena našim mislima, željama, te kada ostvarimo želju (auto) otklonili smo barijeru (želju), zavjesu i tada se sreće raztkriva u svojoj punini.

“Ne žalosti čovjeka siromaštvo, već želja”

Sretnog čovjeka ne možete manipulirati obećavajući mu sreću, slobodnog čovjeka ne možete manipulirati obećavajući mu slobodu, čovjeka punog ljubavi ne možete manipulirati, izigrati, iskoristiti obećavajući mu ljubav. Čovjeka koji je svjestan bezuvjetne istinske sreće, ljubavi, slobode unutar samoga sebe, koji je svjestan da on jest bezuvjetna sreća, ljubav, sloboda, se ne može manipulirati.

Moramo shvatiti da ono za čime tragamo i što želimo u nama je samima. Kad prestanemo tražiti vračamo se samima sebi, te vračanjem sebi spoznajemo da sve ono što smo tražili, željeli, čemu smo težili, da je sve oduvijek bilo u nama, prekriveno mislima, željama, traganjem i težnjom za istim.

Sreća nije tamo negdje, u nekom ili nečem, već u nama. Ne nađemo li je u nama samima, nećemo je pronaći niti u ispunjenim željama… ali ako i vjerujemo da smo je pronašli u nekoj od želja ili uvjeta koje smo postavili pred sreću, varamo se, samo smo na trenutak probudili, oslobodili onu sreću koja se nalazi u nama, koja nam je uvijek neograničeno dostupna u svakome trenutku.

.

Comments are closed.