POTPUNA KONTROLA OD NAJMANJE DOBI – U 10 kineskih škola se testiraju pametne uniforme koje posjeduju dva čipa koji se koriste za praćenje i precizno lociranje učenika

pametne uniforme

.

Ovih smo dana mogli čitati o najavama čipiranja zaposlenika u pojedinim kompanijama, kao i o takozvanom “Društvenom kreditu” kojega  uvodi Kina, no izgleda da Kina ide i korak dalje pa se tako kineska vlast odlučila na testiranje “pametnih uniforma” koje bi trebali nositi školarci u 10 kineskih škola. Pametne uniforma posjeduju dva čipa u svrhu praćenja i lociranja učenika.

Osim lociranja, čipovi će se koriste i za druge stvari, pa će tako primjerice otkriti profesoru ako i kada učenik na satu zaspi. Učenici će čipove moći koristiti i za plaćanje u menzi u kombinaciji s otiskom prsta ili tehnologijom prepoznavanja lica. Tehnologija prepoznavanja lica služi i kako bi vlasti bile sigurne kako učenici nose odgovarajuću odjeću.

Jednostavno rečeno, na potpuni nadzor i kontrolu treba ih učiti od malih nogu, tako da kad djeca odrastu, to im bude normalna, prirodna i nadasve prihvatljiva pojava. Naravno, ovo je samo korak bliže obveznom čipiranju djece u Kini koje je planirano i za ostatak svijeta. Prvo čipovi u odjeći, a zatim u tijelu djece.

Iako uniforme omogućuju precizno praćenje lokacija učenika i izvan škole, ravnatelj škole Renhuai Lin Zongwu tvrdi da takvo praćenje ne namjeravaju provoditi. Hvala mu!

Na ovaj način Kinezi žele povećati prisutnost učenika na nastavi, prenosi The Global Times, bez drame, straha, kao da se radi o nečem potpuno normalnom.

.


OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA – Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg
medija i bez obzira na granice.