Koloidnim srebrom protiv ebole

Ebola 2Dok se zabrinutost oko epidemije ebole širi svijetom, pojavljuje se sve više tekstova, videa i savjeta o tome kako ju liječiti i/ili kako ju izbjeći. Među takvima se pojavila i informacija o koristi koloidnog srebra pri saniranju ovog  virusa kojeg svakog dana, nažalost, upoznajemo sve bolje.

Izvor: portalosuma.com

U tekstu “Koloidno srebro – Lijek za 650 bolesti” smo vas detaljnije informirali o njegovim učincima i mogućim primjenama, a sada saznajemo da su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) otkazali ispitivanja o učincima koloidnog srebra na ebolu u izolacijskim odjelima na mjestima gdje lokalni zdravstveni djelatnici primjenjuju srebro za koje je američka vlada i ranije pokazala da je vrlo učinkovito u borbi protiv ovog virusa.

Prema Zakladi za prirodna rješenja (NSF), napori da se srebro dostavi u Sierra Leone su propali i to u tri navrata. Pošiljke su vraćene u SAD. Povjerljivi dokumenti, dobiveni od američkog Ministarstva obrane (DOD) otkrivaju da su se antimikrobne otopine srebra, poput onih koje se pokušalo dostaviti Africi, pokazale korisnima u borbi protiv virusa ebole i drugih oblika hemoragijske groznice. To su potvrdila istraživanja provedena još 2008.g, a zdravstvena regulatorna tijela ih u velikoj mjeri ignoriraju.

Srebro se kao antimikrobno sredstvo koristi već tisućama godina; čak su ga i Rimljani koristili kako bi smanjili infekcije koje uzrokuju hrana i piće. U novije se vrijeme nano-čestice srebra koriste gotovo svagdje, od spremnika za hranu do čarapa, a sve kako bi te stvari bile prožete svojstvima koja ubijaju mikrobe jer, kada se koristi na ispravan način, materijal doista pokazuje antimikrobna svojstva. No, očit je značajan otpor pri korištenju srebra u borbi protiv ebole.

Ipak, prošlog je tjedna Wall street journal izvijestio da osobe oboljele od ebole u Lagosu u Nigeriji zaprimaju nano srebro kako bi se njime tretirala ta infekcija. Mnogi, čak i SZO, su bili iznenađeni ovom odlukom koja je, čini se, rezultat otvorenog pisma kojeg je predsjedniku Jonathanu Goodlucku napisala dr. Rima E. Laibow, a u kojem, između ostalog, kaže: “U stvari, postoji dobro utemeljen, netoksičan antimikrobni preparat koji nema poznate nuspojave i koji je dostupan na tržištu po niskoj cijeni te on ne zahtjeva rashlađivanje, sam se sterilizira, dostupan je, dugotrajan te ne podliježe razgradnji pri ekstremnim temperaturama i vlazi. Ta hranjiva tvar je nano-srebro.”

S obzirom i na komercijalni interes koji se ovdje javlja i malo informacija o liječenju ebole, teško je odrediti pravi način njezinog liječenja. Zbog čega točno SZO, unatoč dokazima, ne preporučuje korištenje srebra u ovoj zajedničkoj borbi, nije poznato niti razumljivo u odnosu na ono što za sada znamo o liječenju koloidnim srebrom: U spomenutom istraživanju iz 2008.g se američko Ministarstvo obrane (DOD) udružilo s nekoliko drugih federalnih agencija s kojima su proveli kliničko istraživanje o korištenju srebrnih nano-čestica u borbi protiv, između ostalog, i virusa ebole. Otkriveno je da je srebro vrlo učinkovito sredstvo u toj borbi. Svoja su otkrića kasnije predstavili saveznim zdravstvenim regulatorima u prezentaciji pod nazivom “Srebrne nano-čestice neutraliziraju viruse hemoragijske groznice“. Sve je držano pod vrhovnom tajnom, a ova otkrića su ignorirana. Ova je klinička prezentacija kasnije sažeta u tiskanom dokumentu, deklasificirana kao tajna i puštena u javnost. Do danas niti jedan glavnostrujaški medij nije objavio ovu informaciju.

Nevjerojatno: postoji jeftin i bezopasan lijek protiv Ebole. Hoće li ga farmaceutska industrija dati oboljelima?

Ono što je ovim istraživanjem konkretno otkriveno jest da se neutralizacija ovog virusa srebrom javlja tijekom ranih faza replikacije virusa. Drugim riječima, antimikrobno srebro je učinkovito ako se primjenjuje prije virusne infekcije ili unutar prvih nekoliko sati nakon izlaganja virusu. Također je otkriveno da, dok enzimski protein naziva katepsin B igra ključnu ulogu pri replikaciji virusa ebole, srebrne nano-čestice smanjuju njegovu aktivnost čime se dodatno ograničava replikacija i širenje na druge stanice.

Možda je najzanimljivije otkriće tog istraživanja bila niska doza koja je potrebna za sprečavanje replikacije virusa: niže koncentracije srebra su bile učinkovitije od viših što znači da nema potrebe za visokim koncentracijama srebra. Uz to su manje čestice srebra bile učinkovitije od većih što ukazuje na važnost koncentracije koloidnog srebra u otopini koja se koristi.

Ebola je opasna bolest ako se njome osoba zarazi, ali ne treba pribjegavati unutarnjoj ili vanjskoj panici jer to može samo otežati borbu protiv nje. No, postane li ovaj virus stvarna prijetnja i na našim prostorima, koloidno srebro može poslužiti kao odlična prva linija obrane.

Izvor: portalosuma.com

Opširnije o koloidnom srebru čitajte OVDJE i OVDJE

.

Comments are closed.