Oprez: kućanske kemikalije!

OtrovSredstva s kojima se svakodnevno služimo mogu izazvati rak, astmu, neplodnost i urođene mane. To mnogi od nas već odavno znaju, no sada su o tome progovorile i poznate svjetske organizacije poput WHO.

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) došlo je do obeshrabrujućih zaključaka u pogledu učinaka uobičajenih kućanskih kemikalija.

Istraživanja potvrđuju da sredstva s kojima se služimo u svakodnevnom životu sadrže sastojke koji izazivaju rak, astmu, neplodnost pa čak i urođene mane.

Ugroženi hormoni

Rezultati istraživanja WHO-a podudarni su sa zaključcima studije koju je prošle godine objavila Europska agencija za okoliš (European Environment Agency, EEA).

I ta je studija upozorila da razne svakodnevne potrepštine kao što su kozmetički proizvodi, proizvodi od plastike i lijekovi sadrže kemikalije koje ometaju hormone te da su štetne po ljudsko zdravlje.

Neke od sintetičkih kemikalija ometaju normalan rad žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, čime između ostalog dovode do slabljenja spolnih funkcija kod oba spola.

Takve tvari, poznate pod zbirnim imenom kemikalije koje ometaju endokrini sustav (endocrine disrupting chemicals, EDC), nađene su u podovima od PVC-a, dječjim igračkama pa i u kreditnim karticama.

Na udaru sve žlijezde

Autori istraživanja smatraju da kemikalije koje ometaju endokrini sustav vjerojatno zahvaćaju sve žlijezde, od onih koje reguliraju reproduktivne organe i razvoj organizma do onih koji utječu na metabolizam i osjećaj sitosti.

Narušavanje funkcije hormonalnih sustava može dovesti do pretilosti, neplodnosti, teškoća s učenjem i pamćenjem, dijabetesa, krvožilnih bolesti i drugog, poručuju znanstvenici.

Spomenute kemikalije mogu rezultirati u raku dojke, prostate i štitnjače, smetnjama u radu testisa, problemima u razvoju živčanog sustava te poremećaju nedostatka pažnje s hiperaktivnošću.

Znanstvenici iz WHO-a kažu i da su u pokusima na životinjama pronašli dovoljno dokaza da dotične kemikalije uzrokuju štetu na hormonima štitnjače, što može izazvati oštećenja mozga, sniženu inteligenciju, autizam i poremećaj pomanjkanja pažnje s hiperaktivnošću.

Kobni ftalati i bisfenol

WHO je posebno istakao skup kemikalija zvanih ftalati, za koje sumnja da škode ženskoj plodnosti te da uzrokuju porast stope leukemije u djece.

Još jedna kemikalija na koju je istraživanje ukazalo je bisfenol A, umjetna tvar pronađena u brojnim uobičajenim predmetima kao što su limenke i sunčane naočale. Taj spoj navodno nepovoljno utječe na hormone koji reguliraju rast.

Također tvrde da postoji dovoljno dokaza za povezanost poljoprivrednih pesticida s rakom prostate, što ne prijeti samo ljudima, nego i divljači.

Zaštita budućih generacija

Iako istraživači napominju da je potrebno još istraživanja da bi se preciznije utvrdila povezanost između kemikalija koje ometaju hormone i konkretnih bolesti, tvrde da je razumno zaključiti da baš one izazivaju štetu.

Na temelju tih saznanja, WHO je preporučio da svi proizvodi koji sadrže takve kemikalije budu povučeni s tržišta da bi se buduće generacije zaštitile od hormonalnih poremećaja.

“Naša je odgovornost smanjiti rizik i zaštititi buduće generacije od kemikalija koje ometaju endokrini sustav, jer su im izloženi ljudi širom svijeta”, izjavila je dr. Maria Neira, direktorica WHO-a za javno zdravstvo i okoliš.

Žurno moramo obaviti daljnja istraživanja da pribavimo puniju sliku štete koju zdravlju i okolišu nanose te kemikalije”.

Međutim, da bi zaštitili sebe i svoju obitelj, ne morate čekati daljnja istraživanja, koja možda neće biti obavljena, niti rezultirati povlačenjem štetnih kemikalija s tržišta.

To što možete učiniti već danas jest prestati s korištenjem plastičnih žlica, tanjura, čaša i bočica, te krenuti u trgovinu po ekološka sredstva za čišćenje.

Izvor: alternativa-za-vas.com

 

Comments are closed.