Porod kod kuće

Žene danas sve češće ramišljaju o tome kakav porođaj žele i sve manje pristaju na sve ono što im se u našim rodilištima nudi – intervencije (drip, prokidanje vodenjaka…), ubrzavanje porođaja, epiduralna, epiziotomija, lijekovi…

Prirodni porod može biti krasno iskustvo transformacije i snage za sve uključene u njega ali isto tako njegov intenzitet može biti velika kušnja mnogim ženama. Magična riječ za lijep i zdrav porod je – opuštenost. Ona dozvoljava spontanom ritmu trudova da se razvija bez ikakvih utjecaja sa strane. Najveća zapreka je pak strah. On vezuje uznemirenost i otpor te tako otežava nošenje sa trudovima. Jednostavno, što ste opušteniji to vam je porod jednostavniji.

Majke najlakše rađaju tamo gdje se osjećaju komotno i sigurno. Većini zdravih majki, koje ne spadaju niti u jednu rizičnu skupinu (blizanci, zadak, visok tlak…), dom pruža okruženje za porod u kojem se osjeća sigurnost i smirenost. Uz to, uočeno je kako je novorođenče svjesno stvorenje na koje može fizički i psihički utjecati način rođenja. U privatnosti i svetosti doma, majka se može okružiti ljudima koje voli i kojima vjeruje. Zahvaljujući asistenciji sposobnih i iskusnih babica, obitelj ima više slobode u stvaranju okruženja te atmosfere ljubavi i ponosa u kojoj želi dočekati svoje dijete.

Prednosti za majku

Porod ima potencijal pretvoriti se u veliko iskustvo koje vam može promijeniti život. Žena može doživjeti emocionalno zacjeljenje, ojačati i produbiti odnos sa svim vidovima same sebe – utječući tako i na svoju djecu, supruga, te sve ostale članove obitelji.

 • Žena nije subjekt rutinskih procedura poput: kontinuirani nadzor CTG-om, pritiskanje trbuha, bušenje vodenjaka, klistiranje, brijanje, epiziotomija.
 • Žena može jesti, piti, hodati i odmarati se kako njoj odgovara, u suradnji s prirodnim ritmom tijela.
 • Njegu joj kroz trudnoću, trudove, porod i razdoblje nakon poroda pruža ista osoba koju je sama izabrala i kojoj vjeruje.
 • Porod se, kada ga podržava njegovatelj koji sam proces smatra normalnom fizičkom funkcijom, odvija bez lijekova, upotrebe vakuma ili carskoga reza.
 • U domu je manja mogućnost infekcija kako za majku, tako i za dijete.
 • Žena je slobodna istražiti sve poštojeće mogućnosti rađanja kao što su: porod u vodi, stolice za rađanje, položaj na koljenima ili čučanje. Može koristiti sve što će joj pomoći u opuštanju i stvaranju odgovarajuće atmosfere: npr. svijeće, mirisi, inspirirajuća glazba, aromaterapija.
 • Žena ima manju mogućnost doživljavanja postporođajne depresije jer nije odvajana od svoga djeteta. Kada se porod dogodi u domu, on postaje normalan dio obiteljskog života,  otac i ostala djeca mogu sudjelovati u njemu kako i koliko oni i majka to žele. Ovo pomaže i prilagodbi za dolazak novoga člana obitelji.

 

Prednosti za bebu

Djetetovo iskustvo poroda može biti jako nježno i puno ljubavi, a rutinski postupci kao što su kupanje odmah nakon rođenja i izlaganje jarkim svjetlima mogu se u potpunosti izbjeći. Osim, naravno, ako nisu medicinski opravdani.

 • Zdravo dijete se ne odvaja od majke i tako se jača povezanost između njih.
 • Dijete ima veću mogućnost roditi se vaginalno, bez problema s disanjem koji se povezuju s carskim rezom i porodom pod anesteticima.
 • Lakše je uspostaviti dojenje jer dijete može dojiti kada poželi. Majci se pomogne upoznavanjem s ispravnim položajem na prsima i ohrabruje da nastavi s dojenjem.
 • Manja je mogućnost infekcija.

 

Mane

Zahtjeva veću odgovornost i angažiranost roditelja,  može biti nepodržano od strane medicinskoga osoblja/društva. Iako su babice trenirane kako postupati u slučaju komplikacija, pristup nekim akutnim mjerama i instrumentima može biti duži jer prvo treba majku i dijete prebaciti u bolnicu. U urbanim područjima je do akutne službe lako doći, ali budite sigurni da babica koju ste izabrali surađuje s opstetričarom ili bolnicom koja će biti voljna pružiti pomoc ako to bude nužno. Kod poroda kod kuće nećete imati tako brz pristup uređajima potrebnima kod komplikacija, ne postoji garancija da će vam porod i dijete biti savršeni. Budite spremni prihvatiti odgovornost za odluku da rodite kod kuće.

Izvor: http://www.roda.hr/article/read/porod-kod-kuce

 1. Kat – Porod kod kuće