Razgovor s predsjednikom Ekvadora Rafaelom Correom

  Rafael Correa (49) predsednik Ekvadora i jedan od najistaknutijih novih ljevičarskih vođa Latinske Amerike. Correa je gostovao u najnovijoj epizodi show-a Juliana Assangea na tv postaji Russia Today – “The World Tommorow”.

U razgovoru se dotaknuo mnogih važnih tema, od najveće važnosti je možda njegova opsežna i konstruktivna kritika medija. Correa ističe kako je krajnje vrijeme da se raskrinka uloga masovnih medija i njihovih novinara koji su prije svega samo agenti za interese krupnog kapitala i bankarskih elita.

Correa odlučno kritizira i kapitalistički sistem u cjelini, tvrdi kako je isti stoljećima dominirao Latinskom Amerikom, a njenim narodima donio samo jad, bijedu i siromaštvo. Correa tvrdi kako je došao trenutak da se taj sistem promjeni i svrgne uz pomoć samog naroda. Njegova možda i najupečatljivija izjave u cijelom razgovoru je “došlo je vreme da narod upravlja tržištem, a ne tržište narodom” kojom jasno opisuje svoja politička stajališta. (razotkrivanje.net)

.

.

Rafael Correa pozvao narod na bojkot medija: “prestanite kupovati smeće od novina, prestanite gledati TV kanale koji obmanjuju” (advance.hr)

Ekvadorski predsjednik, Rafael Correa, u više navrata istaknuo je mainstream medije – za koje tvrdi da su pod nadzorom elite bankara i kapitalista – kao najveći problem u Ekvadoru, ali i šire. U ovoj borbi Correa se odlučio na novu taktiku – pozvao je narod da jednostavno bojkotiraju one medije koji služe samo interese elitnih skupina.
“Ima načina kako se možemo obraniti od njih, jednostavno prestanite kupovati ta smeća od novina, prestanite gledati one TV kanale koji se bave politikantstvom, a ne informiranjem”, istaknuo je predsjednik Correa. Da bi još dodatno “potvrdio” svoje stajalište, za vrijeme govora poderao je primjerak lista El Universo i lista La Hora (vidi sliku gore), prenosi novinska agencija EFE.

Correa je u borbi s medijima još otkako je preuzeo administraciju 2007. U svojoj kritici nije se zaustavio samo na lokalnoj razini, u više navrata otvoreno je kritizirao i globalne medije ističući kako su isti najveći krivci za krivo informiranje širokih masa.

Po pitanju medijskog utjecaja u Ekvadoru i drugdje, Rafael Correa je govorio i za vrijeme gostovanja u emisiji Juliana Assanagea, pritom je između ostaloga rekao:
“Imajte na umu da su mediji ovdje imali – i vjerojatno još uvijek imaju – veću moć nego što je politička moć. Štoviše, mediji svoju moć najčešće koriste u političke, ekonomske i socijalne svrhe i – iznad svega – informiranje prema želji. Moćnici, utjecajni zakonodavci, suci – oni upravljaju medijima i kreiraju agendu, na taj način ruše vlade, sudove i države. Prestanimo njegovati tu sliku o sirotim i hrabrim novinarima koji samo žele prenijeti istinu, a zli diktatori i autokrati ih žele u tome spriječiti. To jednostavno nije istinita slika. Pogledajmo s druge strane – vlasti koje žele nešto napraviti za dobrobit cijelog naroda su progonjene od strane novinara koji misle da uz pomoć pera i mikrofona mogu sve. Često vrijeđaju i blate iz čiste mržnje, to su masovni mediji koji samo služe za nečije privatne interese.”

Prenosi: advance.hr

 

Comments are closed.