“IDIOKRACIJA”: Film koji je predvidio društvo koje veliča glupost, konformizam i konzumerizam, društvo idiota

idiokracija
 Ne radi se o priči koja počinje sa “znanstvenici tvrde”, bez navođenja konkretnih studija i znanstvenika. Od čuvenog dr. Richarda Lynna, Jan te Nijenhuisa sa sveučilišta u Amsterdamu, dr. Flynna po kom je nazvan Flynn efekt, do testova inteligencije koje provode britanska ili danska vojska kod regrutacije – sva istraživanja jasno ukazuju da je inteligencija, bar u razvijenim državama, u opadanju.

 

Jednostavnim rječnikom, svaka iduća generacija je sve gluplja.

Možda su neki od vas gledali film “Idiocracy”, “Vladavina idiota”, komediju koja govori o čovjeku posve prosječne inteligencije, zamrznutom na pet stoljeća, koji se budi u svijetu u kom najinteligentniji čovjek ima IQ otprilike veličine broja cipele. U filmu je to objašnjeno u uvodu: dok par intelektualaca ganja karijeru i razmišlja o jednom djetetu, dok jednog dana ne uvide da je prekasno i za to jedno, susjedna obitelj white trash kretena iz naselja kamp kućica se razmnožava brzinom zečeva, a glavni im je posao uz razmnožavanje ispijanje pive i gledanje televizije.

Mike Judge, redatelj filma “Idiokracija” nedavno je upozorio  na sve veću sličnost između njegovog satiričkog, distopijskog SAD-a stotinama godina u budućnosti – i današnje Amerike kao i ostatka zapadnog svijeta.

Uostalom, pogledajte film i prosudite sami dal postajemo društvo vladavine idiota…

Idiokracija online sa prevodom LINK