KOKOSOVO UJE poboljšava mentalne sposobnosti i pamćenje

kokosovo ulje

Trigliceridi srednjeg lanca (TSL) primarna su vrsta masnoće koja se nalazi unutar kokosovog ulja, poboljšavaju spoznajne sposobnosti u starijih odraslih osoba koje pate od poremećaja pamćenja kod Alzheimerove bolesti. Poboljšanje je zabilježeno već nakon samo jedne doze od 40 ml!!   

Revolucionarno  Istraživanje iz 2004.g. objavljeno u časopisu Neurobiologija starenja otkrilo je da uzimanje triglicerida srednje lanca (TSL), primarnog tipa masnoće koja se nalazi u kokosovom ulju, gotovo odmah poboljšva mentalne funkcije u starijih odraslih osoba s poremećajima pamćenje.  U istraživanju je sudjelovalo 20 ispitanika s Alzheimerovom bolesti ili blagim poremećajem mentalne funkcije, koji su u različite dane uzimali  emulgirni TSL ili placebo. Istraživači su u krvnoj plazmi zapazili značajan porast razine ketona beta-hydroxylutyrata (beta-OHB) nakon samo 90 minuta tretmana, a ovisno o apolipoproteinskom E genotipu osobe, razina beta-hydroxylutyrata (beta-OHB) bi ili nastavila rasti ili bi ostala nepromijenjena kod drugog vađenja krvi ( 120 min nakon tretmana). Kognitivno testiranje je pokazalo da je ovaj kratki tretman dao bolji rezultat na ljestvici za procjenu Alzheimerove bolesti u 4 subjekata u skupini.

Štoviše, ” u skupini koja je dobivala kokosovo ulje došlo je do poboljšanja pamćenja kod svih subjekata u odnosu na skupinu koja je dobivala placebo.( P = 0,02 ). ” [I ]

Pojedinosti postupka studije :

Istraživanje je provedeno s dvostruko nasumičnim placebo kontroliranim modelom s dvije studijske posjete. Pri svakoj posjeti su subjekti primili (690 kalorija ), nasumičnim izborom: emulgirano kokosovo uje ili emulgirane dugolančane trigliceride kao placebo . Za poboljšanje ukusa korišteno je slatko vrhnje. Kokosovo ulje ( 40 mL) je pomiješano s 152 ml vrhnja kako bi se stvorio emulgirani testni uzorak. Placebo skupina je doivala 232 ml samog slatkog vrhnja.

Ispitanici nisu jeli nako 20:00 sati prethodnog dana. Ujutro im je vađena krv da bi se utvrdila visina Beta-OHB i visina APOE genotipa (samo u prvoj posjeti).

Nakon toga su konzumirali emulgirano ulje ili placebo i odmarali 90 min nakon čega im je izvađena krv i proveden tridesetminutni kognitivni test. Nakon testa opet im je izvađena krv.

DJELOVANJE TRIGLICERIDA SREDNJEG LANCA (TSL)

Kako je moguće da samo jedna doza TSL (40 ml 2,7 jušnih žlica) gotovo odmah uzrokuje poboljšanje mentalne performanse kod onih koji pate od slabljenja mentalnih funkcija u ozbiljnoj bolesti poput Alzheimerove? Objašnjenje se nalazi u jedinstvenim metaboličkim potrebama mozga i konfiguraciji samih TSL. Primarni izvor hrane za stanice mozga je glukoza. Kada u mozgu nastane inzulinska rezistencija i suboptimalni metabolizam ugroženi su i

struktura i funkcija mozga. Ketonska tijela osiguravaju prijeko potreban alternativni izvor energije za stanice mozga koje ne mogu dovoljno dobro koristiti glukozu kao izvor energije. Stoga povišenje razine ketoskih tijela rezultira gotovo trenutačnim poboljšanjem mentalnih funkcija.

TSL nisu kao i većina masti koje konzumiramo. Na primjer, zbog njihove manje veličine ne tvore micele i nisu pohranjeni u masnom tkivu. Do 97% masti iz hrane sastavljene su od dugih lanaca triglicerida (TDL), koji imaju 14 i 18 atoma ugljika, [ii] TSL imaju kraće duljine lanca od 5 do 12 ugljika, čineći ih lakšim za apsorbiranje i korištenje. Kada se TSL uzmu u dovoljno velikim količinama to dovodi do povišenja razine ketonskih tijela u krvi. [III]

Smatramo da je kokosovo ulje kao hrana najbolji izvor triglicerida srednjeg lanca (TSL) jer sadrži približno 2/3 TSL po volumenu. Kokosovo ulje također ima širok spektar drugih zdravstvenih pogodnosti.

Ako ste zdravi i nemate nikakvih problema ipak pokušajte uključiti kokosovo ulje u svoju prehranu na način da zamijeni manje zdrave masti. Na primjer, zamijenite biljno ulje koje koristite za prženje jaja ili pečenje sa kokosovim uljem.

KOKOSOVO ULJE U KOZMETICI

Uključite ga u prehranu tako da vam njegova konzumacija predstavlja užitak i na taj način osigurajte dobro zdravlje u budućnosti.

Onima koji žele isprobati kokosovo ulje opisanom metodom savjetujemo da postepeno povećavaju količinu do 40 ml.

40 ml kokosovog ulja jednako je količini od 2,7 jušnih žlica.

Možete ga uzimati samo ili ga pomješati s vrhnjem.

Može koristiti kao alternativa skupljim beauty proizvodima, a kokos svojim mirisom ostavlja trag ljeta na vašoj koži.    U svijetu ljepote kokosovo je ulje pravi čarobni štapić, kako tvrde poklonici prirodne kozmetike, ali i mnogobrojni stručnjaci, koji ističu kako taj eliksir ljepote može zamijeniti skupe kozmetičke preparate prepune kemikalija. Djevičansko kokosovo ulje savršeno je kao ulje za masažu.  Neobrađeno, po mogućnosti organsko, djevičansko kokosovo ulje savršeno je kao ulje za masažu, losion za tijelo, nježni hidratantni piling, sredstvo za čišćenje lica i odstranjivač šminke te regenerator koji dubinski hrani kosu. Taj prirodni eliksir čak može zamijeniti highlightere i kreme za brijanje. Dok brijete noge ili područje pazuha, kožu namažite kokosovim uljem. Osim što ima antibakterijsko djelovanje, ono savršeno umiruje nadraženu kožu te će noge nakon brijanja odmah biti glatke, sjajne i hidratizirane, no ne i masne. Osim toga, za razliku od drugih domaćih preparata, kokosovo ulje ima blag i ugodan miris. Recept za instant-osvježenje umorne kože lica je, dakako, highlighter, no isti čaroban efekt možete postići i uz pomoć kokosova ulja. Trik je jednostavan – dovoljno je da preko šminke nanesete sasvim malo kokosova ulja na jagodice te će lice zablistati svježinom i izgledati mlađe. Sličan recept možete primijeniti i na kosi, no kako ne bi izgledala masno, pripazite na količinu.   Na neposlušne vlasi i krajeve utrljajte samo nekoliko kapi ulja i ono će kosi vratiti sjaj. Kokosovo ulje prodire u kosu dublje od mineralnog ili suncokretovog ulja te je dubinski regenerira i sprječava gubitak proteina.  Kokosovo ulje može zamijeniti losion za tijelo.

Ovo će ulje savršeno ukloniti svu šminku – sjenilo s kapaka, masnu crtu oko očiju, pa čak i vodootpornu maskaru. Malo ulja stavite na vatu te lagano prebrišite područje oko očiju i kapke, pa se umijte. Osim što ćete obrisati šminku, ulje će dubinski hidratizirati.   Kokosovo ulje koristi se za njegu kože lica i tijela, za prevenciju strija i celulita, umjesto kreme za ruke ili kao pakung za kosu. Također, neki ayurvedski liječnici preporučuju kokosovo ulje za rješavanje problema peruti, tako da se ono umasira u vlasište, ostavi nekoliko sati i zatim ispere.   Kokosovo ulje prema modernim istraživanjima ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje, a ayurvedska i indijska medicina koriste kokos za liječenje brojnih tegoba – od prehlade, bronhitisa, slabog imuniteta i sporog metabolizma do problema s probavom. Također, kokosovo ulje koristi se i u njezi kože i kose zbog toga što ih hrani i regenerira.   Kako ga konzumirati?   Opće preporuke za odraslu osobu su od 2 do 4 žličice kokosovog ulja na dan. Može se  ga uzeti u obliku čistog ulja kao dodatak prehrani ili ga možeš koristiti u svakodnevnoj pripremi jela. Kada kupuješ kokosovo ulje, obrati pozornost na to da na ambalaži piše hladno prešano, a kao dodatni plus je svakako organski uzgoj. Ulje dobiveno metodom hladnog prešanja smatra se najkvalitetnijim, no po stupnju kvalitete rafinirano ulje ne zaostaje previše. Unatoč tome što se procesom rafinacije gubi određeni udio hranjivih tvari, najjači adut kokosovog ulja, a to su srednje lančane masne kiseline, ostaju nepromijenjene.

Kokosovo ulje može se konzumirati samo ili na kruhu umjesto namaza. Njime se također može obogatiti i jutarnja zobena kaša ili voćni smoothie.

Izvor: Valetudo Nenad Roso

Kokosovo ulje možete kupiti putem alternativa webshop-a LINK 1, LINK 2 ili u trgovinama zdrave hrane