Nevidljivi treći svjetski rat

Od oružja u obliku smrtonosnih oblaka kliconoša, vojski genetskih mutanata ili stanovništva podvrgnutog kontroli uma pomoću radiovalova malen je korak do psihotroničkog oružja – agresivnih oblika psihičke energije

Napisali: W. H. Bowart i Richard Sutton, rujan 1990.

Objavljujemo sinopsis rukopisa nikada dovršene knjige W. Bowarta i R. Suttona pod nazivom Nevidljivi Treći svjetski rat iz 1990. godine. Nevidljivo oružje i metode kontrole uma o kojima govore autori danas su aktualniji nego ikad, a činjenica da njihova saznanja potječu iz devedesetih godina prošlog stoljeća navode čovjeka da se zapita: „Ako su vlasti već tada raspolagale takvim sredstvima podčinjavanja stanovništva, što li tek imaju danas?”

Osim što je bio jedan od vođa kulture undergrounda i hipi pokreta, jedan od autora ove nedovršene knjige, Walter Bowart, napisao je ‘bibliju’ svih proučavatelja manipulacije umom i nevidljivog ratovanja pod naslovom Operation Mind Control: Our Secret’s Government War Against Its Own People (Operacija Kontrola uma: Rat naše tajne vlade protiv vlastitog naroda). Nedugo nakon njenog objavljivanja 1978. godine knjiga je povučena iz prodaje. Evo što o svemu tome kaže jedan od čitatelja s Amazon.coma:

„Knjiga je povučena iz optjecaja zato što CIA, kako sam kasnije saznao, nije željela da se javnost upozna s razmjerima i pojedinostima njenih programa kontrole uma. Koliko se sjećam, čak je i sam Walter Bowart jednom izjavio kako je sve uskladištene primjerke njegove knjige otkupila CIA. Knjiga je također počela nestajati iz knjižnica širom zemlje, a odjednom su pokupovani i svi primjerci iz knjižara, kao da ih je progutala crna rupa. Nakon te drakonske čistke sačuvano je vrlo malen  broj primjeraka. Ono što je preostalo su, takoreći, raritetni i skupi primjerci, ali ovu bi knjigu trebali pročitati svi Amerikanci (i ostali; op. ur.) zabrinuti za budućnost naše zemlje. Knjiga razotkriva kako našim misaonim procesima manipuliraju političko-obavještajni ‘stručnjaci’, što je osobito zanimljivo imamo li u vidu stvari koje se otkrivaju u vezi „11. rujna”, rata u Iraku i špijuniranja od strane NSA (Agencije za nacionalnu sigurnost).

U jednom trenutku čak su i fotokopije te knjige koštale čitavih 75-100 dolara. Sama knjiga (1. izdanje) prodavala se i za 250 dolara (pa i današnja cijena na Amazonu nevjerojatnih je 200 dolara!?; op. ur.). Pojavilo se i drugo izdanje drukčijih korica, ali i ono je ubrzo nestalo. Kasnije je Walter Bowart, navodno, počeo pisati i nastavak svoje knjige, ali je iznenada prestao i praktički ‘nestao’. Govori se da su mu priprijetili postupkom na njegovu krajnju štetu”, što je danas zastarjela fraza u žargonu tajno-obavještajnog i špijunskog miljea koja označava ubojstvo.” Walter Bowart umro je 18. prosinca 2007. od raka debelog crijeva u gradu Incheliumu u državi Washington. Smrt ga je prekinula u radu na nekoliko scenarija i romana.

SLUČAJ TOTH

Od oružja u obliku smrtonosnih oblaka kliconoša, vojski genetskih mutanata ili stanovništva podvrgnutog kontroli uma pomoću radiovalova malen je korak do psihotroničkog oružja – agresivnih oblika psihičke energije. Istraživači se tom mogućnošću poigravaju godinama81, ali prava je istina počela izlaziti na vidjelo tek kada je 1977. godine KGB uhitio moskovskog dopisnika Los Angeles Timesa Roberta Totha. Bob Toth uhićen je zbog špijuniranja sovjetskih vojno-parapsiholoških tajni. Dokumenti s kojih je sada skinuta oznaka tajnosti, uključujući teleks-poruke između ministra Vancea i veleposlanika Toona, uz Tothove vlastite opise ispitivanja od strane KGB-a, razotkrivaju ogroman značaj parapsihološkog oružja82.
Razvoj parapsihologije u Sovjetskom Savezu započeo je kada je Staljin angažirao svog osobnog vidovnjaka Wolfa Messinga83. Od samih početaka pisane povijesti vojni stratezi istražuju „mračne vještine”, nastojeći ovladati psihičkom energijom84. CIA je tamnu stranu okultnoga počela uzimati ozbiljno tijekom ranih pedesetih85. Danas se parapsihologija razvila u visokotehnološko područje pod nazivom parafizika. To je znanost čiji su najistaknutiji predstavnici neki od vodećih svjetskih fizičara i psihologa86. DIA (američka Vojna obavještajna služba) procjenjuje, a druge studije iz područja obavještajne djelatnosti analiziraju, vrhunska dostignuća u parafizici i planiraju njenu primjenu na polju psihičkog špijuniranja, telepatske hipnoze pa čak i psihičke sabotaže obrambenih sustava neprijatelja87. Po vlastitom priznanju, obavještajne agencije američkih vlasti smatraju upotrebu ‘bioenergetike’ svojom najstrože, gotovo ljubomorno, čuvanom tajnom88.

AGENT DUH

CIA-ino zanimanje za ESP usmjeravao je Andrija Puharich koji je kasnije postao mentorom poznatog ekstrasensa Urija Gellera89. Nakon smrti odnosno smaknuća jednog od najboljih CIA-inih dvostrukih agenata, pukovnika Olega Penkovskog, CIA je pokušala angažirati njegovog duha (!?) da špijunira Sovjete90.

PROJEKT SCANATE

Nakon što su dvojica američkih ekstrasensa (bivši diplomat pri UN-u Ingo Swann i bivši ravnatelj policije grada Brubanka, Patrick Price) prodrli u jedan od najstrože čuvanih sigurnosnih sustava Pentagona91, jedan službenik sigurnosti zavapio je da njihova mentalna postignuća čine suvremene sigurnosne mjere predostrožnosti potpuno beskorisnim. Price i Swann su sudjelovali u tajnom projektu Scanate92, jednom od mnogih takvih projekata koje su vodili trustovi mozgova kao što su SRI (Istraživački institut Stanford) za CIA-u i Pentagon. Nedugo nakon Scanatea Price je umro pod nerazjašnjenim okolnostima, ostavivši Swannu da nastavi njegovo istraživanje ekstrasenzornih fenomena pri SRI-u. Ovaj je to i učinio, ali uz određenu dozu opreza, bez mnogo isticanja, zbog bojazni za svoju sigurnost i život93. Poput svakog oružja za vođenje nevidljivog rata, vlasti i parafiziku smatraju najstrože povjerljivom. U jednoj veoma tajnoj studiji koju je za američko Vojno zrakoplovstvo pripremio SRI, naslovljenoj „Napredna tehnika procjene prijetnje”, detaljno se opisuje cijeli spektar nevidljivog oružja, uključujući parafiziku94. Godine 1979. zastupnik Charlie Rose iz Odbora za procjenu obavještajne djelatnosti kojeg je oformio Zastupnički dom Kongresa zatražio je kongresno ispitivanje američke pripremljenosti za parapsihološko ratovanje. Rose tvrdi da je vidio Swanna i ostale na djelu. Danas, začudo, Rose o svemu tome ne govori mnogo. No, daljnja su istraživanja pokazala da se parapsihološka utrka u naoružanju nastavlja.

KONTROLA DUŠE

Premda se utrkuju u razvoju parapsihološkog oružja, i američka i sovjetska kriptokracija javno „odmahuju rukom” na tu temu. Dok je CIA istraživala slične tehnike njena sestrinska agencija FDA isposlovala je zatvaranje uglednog psihologa dr. Wilhelma Reicha. Danas bi se moglo reći da je Reich zatvoren zato što je otvoreno objavljivao istraživanja iz područja parafizike. Medijski prodavači magle prodaju dezinformacije o ESP-u, trubeći već više od trideset godina o ugrožavanju „državne sigurnosti”. Reich je bio lud, rekoše oni, a istovremeno su „orgonsku energiju”, kako ju je on nazivao, određeni krugovi iz vlasti potajice nazivali ‘bioenergijom’ te su i sami provodili vrlo opsežna istraživanja.
Danas, unatoč umiješanosti CIA-e u „kolektivno samoubojstvo” u Jonestownu, psihijatri koji rade na CIA-inim programima kontrole uma svaljuju krivicu na religiju, optužujući je za ispiranje mozga95. Omalovažavanje parapsihologije podsjeća na dezinformacijsku kampanju o atomskom oružju koju je vodio Pentagon za vrijeme projekta Manhattan96. Samo nekoliko godina prije razaranja Hirošime istaknuti znanstvenici iz područja atomistike podsmjehivali su se samoj zamisli o atomskoj energiji, da o atomskoj bombi i ne govorimo. Kao što je natuknuo kongresnik Rose, takvi ‘razotkrivači’ možda rade, svjesno ili nesvjesno, na prikrivanju istine: nastojanje vlasti da u tajne svrhe upregnu samu dušu.

PETI DIO – SLOBODA NASUPROT ROPSTVA

ZATAŠKAVANJE

Martin Luther King žustro se borio za građanske slobode crnačkog naroda. U znak odmazde FBI je uzvratio pokretanjem ‘anti-kingovske’ kampanje koja je, na koncu, rezultirala i njegovom smrću97. Doista, moguće je da su čitave antiratne pokrete kao i one za građanska prava podrovale FBI-eva operacija Cointelpro98 i CIA-ina operacija Chaos. Dokazi upućuju na to da kriptokrati koji žele uništiti slobodu na njenom izvorištu – u samim našim umovima – neće prezati ni pred čim da ocrne pa čak i ubiju one koji se ropstvu opiru. U čovjekovoj borbi za slobodu suvremena je tehnologija pretvorila ljudski um u pravo bojno polje. Budući da znanstvenici čine veći dio predstraže totalitarizma99, umna je sloboda, po svemu sudeći, sudbonosno i ključno pitanje.
Početkom provođenja projekta MKUltra bivši mornarički časnik L. Ron Hubbard – svjestan onoga što Mornarica potajno radi – počeo je istraživati način funkcioniranja ljudskog uma100. Odbivši udovoljiti zahtjevima vlasti da se pridruži psihijatrima koji su provodili kontrolu uma, taj je čovjek objavio knjigu pod nazivom Dijanetika, moderna znanost  o mentalnom zdravlju (engl. Dianetics, The Modern Science of Mental Health). Knjiga je naglašavala mentalnu slobodu i nepovredivost kao iskonsko čovjekovo pravo101. Kada je ta knjiga postala jedna od najprodavanijih, tisuće je ljudi počelo primjenjivati tehnike koje je otkrio Hubbard, svjedočeći o „većoj mentalnoj slobodi”. Neke od tehnika koje je opisao Hubbard, želeći pomoći ljudima, tajno su koristile vlasti u nastojanju da ljude učine robljem. Ostale tehnike koje je opisao Hubbard zapravo su bile protusredstva metodama kontrole uma vršenim u okviru projekta MKUltra102.
Ron Hubbard

Vlasti su započele s prljavom kampanjom blaćenja Hubbarda, a vodio ju CIA-in odjel za kontrolu uma. Jer, mladi je autor nehotice iznio na svjetlo dana najbolje čuvanu tajnu Hladnog rata – MKUltru. Osim toga, možda je mladi autor nehotice razotkrio namjere kriptokracije u vezi čitave njihove strategije s nevidljivim oružjem.
Izvršena je premetačina Hubbardovog ureda te je otuđen jedan rukopis s informacijama koje opisuju ono što danas znamo pod nazivom psihotronika. Ironično, taj je rukopis imao isti naslov kao i kasniji rukopis potpukovnika Toma Beardena. Oba su bila naslovljena Excalibur. Hubbard i njegovi kolege bili su fizički napadnuti, a autor je za dlaku izbjegao pokušaj otmice. Kasnije se gotovo 30 godina vodila kampanja crne propagande protiv onih koji su prihvaćali postavke ‘dijanetike’.
Kada je ugledni psihijatar dr. Thomas Szasz počeo razobličavati planove svojih kolega iz 1950-ih godina o uvođenju totalitarističke kontrole uma103 postao je brisanom metom sličnih napada. Kada je Andrija Puharich počeo otkrivati previše podataka o psihotronici u svojim knjigama napadnut je na sličan način.
Ljudi poput Szasza i Hubbarda dali su poticaj nastajanju sada sve jačeg pokreta za ponovnu uspostavu mentalne slobode. Szasz je pomogao pokretanje nove Libertarijanske stranke, čija platforma smjelo poziva na zaustavljanje vladinih operacija kontrole uma i prestanak njihovog financiranja novcem američkih poreznih obveznika. I zaista, oporezivanjem financirana tehnologija koja služi porobljavanju samog poreznog obveznika mogla bi se pokazati dosad najokrutnijom neslanom šalom čija je žrtva američki narod.

PRLJAVI NOVAC ZA PRLJAVE TRIKOVE

Nakon višedesetljetnog snažnog lobiranja od strane psihijatara koji zagovaraju kontrolu uma te od strane medicinsko-psihijatrijskog establišmenta, američke su vlasti odlučile uspostaviti mega-agencije, kao što su ministarstvo zdravlja, obrazovanja i socijalne pomoći (engl. kratica HEW od naziva Department of Health, Education and Welfare) i Uprava za veterane (engl. Veterans Amdinistration – VA). Nije nimalo slučajno da su kroz djelovanje tih agencija počinjene mnoge grozote nevidljivog ratovanja. Premda ih podržavaju mnogi idealistički nastrojeni pojedinci, te birokratske strukture iznjedrile su čitavu mrežu eksperimenata na ljudima koji su omogućili gomilanje arsenala nevidljivog oruža. Projekti kontrole uma i nevidljivog oružja bili su među prvima koje su financirale te mega-agencije, a kako je vrijeme prolazilo takvi su projekti obuhvaćali sve veći dio njihovih istraživačkih aktivnosti. Kako bi se platio program kontrole uma i razvoj nevidljivog oružja iz poreznih je blagajni isisano milijarde dolara. Rastući arsenal sredstava za kontrolu uma uperen je ravno na snove o slobodi.

NEVIDLJIVI RAT

Uzbudljiv, iako jeziv scenarij nevidljivog rata zasnovan na jednoj obavještajnoj procjeni s koje je nedavno skinuta oznaka tajnosti. Govori o nakaradnoj stvarnosti postojanja kemijskog i biološkog oružja, elektromagnetskog zračenja, psihotroničkog oružja i kontrole uma.

KAKO SE OBRANITI

Razumna doza samopouzdanosti i razumijevanje načina na koji funkcionira ljudski um predstavljaju najbolju zaštitu od nevidljivog oružja. Ne očekujte zaštitu od države jer upravo vas ona napada. Ne tražite pomoć u sferi psihijatrije jer njeni predstavnici razvijaju oružje za uništenje samog izvorišta slobode – našeg uma. Ne oslanjajte se na vlasti. Kada je čovjek slijepo pokoran vlasti stoji na korak do podložnosti raznim načinima uvjeravanja tj. postaje lako povodljiv. Povodljivost je prvi korak ka podčinjenosti kroz kontrolu uma. Kada vi sami smatrate da nešto nije istina, tada to i nije istina. Vaša vlastita duhovna snaga vaša je najveća nada. Dakako, moguće je da etični znanstvenici razviju protumjere za nevidljivo oružje. Moguće je da dobri ljudi reformiraju strukture vlasti. Ali, u krajnjoj instanci, vaš vlastiti opstanak ovisi najviše o vama samima. Sve dotle dok su ljudi toga svjesni, sloboda će opstati. Svijet je onakav kakvim ga napravite ili propustite napraviti. Sloboda je neprestana borba, u kojoj pobjeđujemo postepeno, stupajući iz jedne bitke u drugu. Mnogo je onih koji bi nam je htjeli oduzeti, ali nitko nam je ne može dati.

Bilješke:
81) Swann, Ingo, To Kiss the Earth Goodbye (New York: Dell), 1975.
82) Teleksi sa skinutom oznakom tajnosti iz Ministarstava vanjskih poslova, svibanj-lipanj 1977., dosje Toth.
83) Schroeder & Ostrander, Psychic Discoveries Behind the Iron Curtain, 1972.
84) A History of the British Secret Service, str. 12-13, 79-80, 136-135, 311 -321.
85) Dosjei projekta Spajalica (Paperclip) i Artichoke.
86) DST 1810S 387 75, Soviet and Czechoslovakian Parapsychology Research
87) Ibid.
88) Pisma razanih agencija.
89) Razgovor s Andrijom Puharichem o dosjeu Artichoke.
90) Razgovori s Georgeom O’Tooleom i Victorom Marchettijem.
91) Caldwell, Carol, Beyond ESP New Times, 3. travnja 1978. – razgovor s Ingom Swannom i gđom Ann Price.
92) CIA-in dosje projekta Scanate.
93) Caldwell, op. cit., razgovor sa Swannom, op. cit.
94) SRI AF/FTD, Advanced Technique Threat Assessment (s oznakom ‘tajno’)
95) Istraga o L. J. Westu, #2R, 14. srpnja 1980.
96) Ibid.
97) Završni izvještaj senatskog odbora o djelovanju vlade u vezi obavještajnih aktivnosti.
98) Ibid.
99) Hayek, F. A., The Road to Serfdom (Chicago: University of Chicago Press), 1944.
100) Op. cit.
101) Hubbard, L. R., Dianetics: The Modern Science of Mental Health (Heritage House: New York), 1950.
102) 5504C27 Grey Dianetics, predavanje iz 1955., Hubbard, L. R.
103) Szasz, Thomas, The Myth of Mental Illness